Občinski odbor Združenja VSO Domžale o pomenu državotvorne, domoljubne in demokratične zavesti

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je veteransko in domoljubno društvo s statusom nevladne organizacije v javnem interesu, ki je bilo ustanovljeno 23. 10. 2010 na pobudo številnih, ki so prepričani, da je potrebno obdobju slovenske osamosvojitve zagotoviti častno mesto v slovenski zgodovini, njene vrednote pa gojiti in negovati. Združenje, ki mu predseduje Lojze Peterle, združuje 13 pokrajin ter preko 70 območnih in občinskih odborov Združenja VSO.

Občinski odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Domžale je v sredo, 15. marca 2023, v Jamarskemu domu na Gorjuši pripravil srečanje članov, na katerem so spregovorili o aktualni situaciji, saj se zmanjšuje pomen osamosvojitve kot vrednostnem središču vseh Slovencev. Srečanja se je udeležil tudi predsednik Združenja VSO Lojze Peterle.

Zbrane člane domžalskega odbora VSO in gosta je v uvodu pozdravil in nagovoril predsednik Peter Verbič. Izpostavil je aktualno situacijo, saj se v zadnjem času v neko posebno luč postavlja odnos do največjega domoljubnega dejanja slovenskega naroda – plebiscitarne odločitve in osamosvojitve. Povedal je, da so na srečanje povabili tudi aktualno predsednico RS in soobčanko Natašo Pirc Musar, da bi se lahko pobližje seznanila z dejavnostmi njihovega združenja. “Odgovora z njene strani ni bilo. Zaskrbljujoče pa je, da je za našo predsednico največje domoljubno dejanje slovenskega naroda narodnoosvobodilni boj. Pustimo ob strani, kaj bi bilo, če bi bilo. Dejstvo je, da če ne bi bilo osamosvojitve, bi se balkanska kriza in pa celotna zgodba slovenskega naroda bistveno drugače odvila. Danes smo nacija, ki v svetu kot individuum veliko pomeni. Upam si trditi, da ni svetovne korporacije brez slovenskega znanja. Za naše prednike, ki so pred mnogimi leti zaradi ekonomskih ali političnih razlogov odšli v Ameriko ali kam drugam, nekateri pravijo, da so “pristali v gnilem kapitalizmu”. Ampak dejstvo je, da so v teh državah že takrat imeli velik razvoj demokracije in prišli do pravih rezultatov, ki še danes nekaj pomenijo,” je poudaril Verbič.

V nadaljevanju svojega nagovora je izpostavil slovenske športnike, saj njihovi uspehi govorijo o tem, da smo Slovenci svetovni prvaki. “Spomnil bi tudi na rek, ki pravi, da smo Slovenci najbolj sposobni narod. Jaz pravi, da je temu narodu potrebno dati enake pogoje, kot jih imajo drugi,” je dejal Verbič.

Dotaknil se je tudi aktualne vlade in družbene klime. Po njegovih besedah si nihče ni mogel predstavljati, da bomo prišli do situacije, ko ne vemo več, kaj je prav in kaj narobe. “Vsak ima pravico do svojega pogleda in mišljenja ter do svoje odločitve. Ampak, ko pa pridemo do situacije, ko se rušijo zahodno civilizacijske norme, je prav, da smo se domoljubi zbrali, da si izmenjamo svoja mnenja. Zato smo v našo sredo povabili tudi našega predsednika Združenja VSO in prvega predsednika slovenske vlade, Lojzeta Peterleta, ki ima sigurno največ izkušenj, saj je šel skozi vse viharje in uspelo mu je obstati,” je v svojem nagovoru še povedal Verbič.

Zbrane je v nadaljevanju pozdravil in nagovoril predsednik Združenja VSO Lojze Peterle, ki je dejal, da ga veseli in navdaja s ponosom, da je lahko skupaj s posamezniki, ki jim ni vseeno. Z ljudmi, ki so dali svoj glas in še kaj drugega za pravo stvar: “V času, ko smo praznovali tridesetletnico samostojne države, sem razmišljal kot državljan, politik in zgodovinar, kaj se nam je zgodilo. Ta naš dosežek, ki nima primere v slovenski zgodovini, sem resnično praznoval s polnim srcem. Za nas slovenski narod je osamosvojitev svetlobni korak naprej.”

V nadaljevanju je spomnil na dogodke v času pred osamosvojitvijo, ko so z idejo na demokratičnih volitvah zmagali proti starim političnim silam. “Te so šle na volitve s temeljno listino, v kateri so zapisali, da bi si želeli Slovenijo še naprej v Jugoslaviji. Mi, ki smo šli na volitve z Majniško deklaracijo, pa smo želeli samostojno državo. Hvala Bogu smo zmagali in s tem prvič v zgodovini izpolnili pogoje za to, da pridemo iz sanj v resničnost,” je povedal Peterle, ki se je nato dotaknil tudi takratnih žalostnih spoznanj, ko so se začela odkrivati množična grobišča oziroma morišča: “Zaenkrat vemo za 700 takih grobišč po Sloveniji, ne vemo pa še, kdo so ti ljudje in od kot so. Ne vemo poimensko o tistih, ki so jih spravljali na oni svet. Ampak pri nas teče razprava o tem, kje bodo te ljudi sploh pokopali. Žal nimamo ne bontona in ne pietete do teh dogodkov.”

Peterle je zbranim povedal, da imajo v kratkem na nemškem veleposlaništvu organizirano razpravo o tem, če se Slovenijo da spraviti. Ali je sprava možna? V nadaljevanju se je dotaknil tudi dogodkov v času druge svetovne vojne, mitu o osvoboditeljih in izdajalcih. Pri tem je izpostavil, da se v zvezi z NOB izpostavlja domoljubje in svoboda. “Ampak vsi vemo, da je bila ta svoboda bolj ali ne smo za ene, za druge pa ne. Dejstvo je, da smo imeli 45 let nedemokratičen režim, veliko delitev in bolečin, ki še trajajo. Žalostno je tudi to, da danes nekateri mladi nosijo Titove majice in hvalijo, kako lepo je bilo v Jugoslaviji. Res nas preseneča, da po dvaintridesetih letih samostojnosti še kaj takšnega vidimo in slišimo,” je še povedal Peterle.

V nadaljevanju srečanja so spregovorili tudi o namenu ustanovitve in delovanja Združenja za vrednote VSO, ustanavljanja Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je sedanja vlada ukinila ter še o nekaterih perečih vprašanjih. Ob koncu srečanja je zbrane razveselil Boris Kopitar, ki je zapel tri domoljubne pesmi.

Več o srečanju domžalskega odbora VSO si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi