Občina Domžale je finalistka za priznanje Občina zdravja 2024

Županja Občine Domžale mag. Renata Kosec je v torek, 19. marca 2024, sodelovala na okrogli mizi kot predstavnica ene izmed občin finalistk za priznanje Občina zdravja 2024, ki je potekala v okviru konference Zlati kamen v Ljubljani.

Okroglo mizo je vodil vodja strokovne komisije za izbor Občine zdravja Radivoje Pribaković Brinovec, predstojnik Centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki je izbor tokrat organiziral peto leto zapored. V ožji izbor so se poleg občine Domžale uvrstile občine Gornja Radgona, Komen, Markovci, Mestna občina Celje, Mestna občina Novo Mesto, Radlje ob Dravi, Radovljica ter letošnja prejemnica priznanja Mestna občina Nova Gorica. Vse izbrane občine odlikuje aktivni odnos do zdravja v lokalnih skupnosti in razumevaje zdravja v najširšem pomenu te besede.

Govorci na okrogli mizo so predstavljali ukrepe v prostoru, s katerimi si prizadevajo za okolje, prijazno do prebivalcev in njihovega zdravja, vključno z zmanjševanjem hrupa in svetlobne onesnaženosti. Županja mag. Renata Kosec je med drugim povedala, da v Domžalah potekajo aktivnosti za umiritev prometa v naseljih, preusmerjanje prometa na obrobje mesta, na državne ceste in avtocesto, urejajo se zelene površine in zasaditve dreves kot zaščite pred hrupom. Nadgrajuje se tudi infrastruktura, kot so pešpoti in kolesarske poti, s katerimi se spreminjajo tudi navade prebivalcev in obiskovalcev. Na Domžalskem so, podobno kot v drugih občinah, potrebe po rekreaciji in gibanju za zdravje velike, zato si Občina Domžale prizadeva, da se v največji možni meri okolje nadgradi z možnostmi za rekreacijo, kot je na primer kombinacija garažne hiše s plezalno steno. Posebna prednost za gibanje v naravi so v občini tudi naravne danosti: rekreacija os ob Kamniški Bistrici ter pešpoti, tudi učne, na Šumberku, Homškem hribu ter v mokrišču Blata-Mlake.

Voditelj okrogle mize je izpostavil tudi problem pomanjkanja spanja, saj naj bi kar slaba tretjina prebivalcev premalo spala. Na to med drugim vplivajo delovni čas, začetek šolskega pouka, čas prebit pred zasloni, pa tudi sama bivalna okolja, na primer zaradi prevelike svetlobne onesnaženosti. V občini Domžale svetlobna onesnaženost ni izpostavljena kot problem. »Že pred leti smo v javni razsvetljavi zamenjali svetilke z varčnimi in ponoči je svetilnost znižana na najmanjšo predpisano,« je povedala županja Domžal.

Beseda je tekla tudi o dostopnosti javnih služb za osebe z različnimi ovirami. V Domžalah je dostop večinoma urejen. Težje je to zagotoviti za javne službe, ki delujejo v starejših stavbah, kot so na primer nekatere šole, kar se rešuje posamično.

Okrogla miza in slovesna podelitev priznanja sta potekali v okviru konference Zlati kamen v Ljubljani. Konferenca Zlati Kamen je vsakoletno srečanje deležnikov s področja lokalne samouprave, na katerem se srečujejo predstavniki lokalnih skupnosti, gospodarstva in vlade. Dogodek je namenjen vsem, ki vodijo in upravljajo občine in delujejo v javni upravi ter javnim in zasebnim podjetjem, ki sodelujejo in spremljajo razvoju občin. Gre tudi za dogodek, ki je vrhunec večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku slovenskih občin.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale

 

Tagi