Tovariško srečanje ob stoletnici častnega občana Jožeta Pogačnika

V sredo, 27. julija 2016, je častni občan Jože Pogačnik praznoval visok jubilej 100-letnico rojstva. Ob njegovem častitljivem jubileju je v petek, 29. julija 2016, v poročni dvorani Kulturnega doma Franca Bernika Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Venclja Perka Domžale pripravila tovariško srečanje, ki so se ga poleg slavljenca udeležili člani tega krajevne organizacije, člani ostalih krajevnih organizacij ZZB NOB Domžale, predsednik ZZB NOB Slovenije Tit Turnšek in predsednica ZZB NOB občine Domžale Marija Majhenič.

Jože Pogačnik se je rodil 27. julija 1916 in še danes živi v Domžalah. Njegovi življenjski sopotniki in prijatelji ga znajo opisati kot skromnega, preprostega in pogumnega človeka, z velikim ugledom med občani in občankami, ki ga še danes cenijo zaradi izrazitega socialnega čuta in razumevanja za malega človeka.

Na tovariškem srečanju, ki so ga krajšim kulturnim programom popestrili pevci Moškega pevskega zbora Radomlje, so slavljencu čestitke in dobre želje izrekli Franci Gerbec, predsednik KO ZB NOB Venclja Perka Domžale, Marija Majhenič, predsednica ZZB NOB občine Domžale in Tit Turnšek, predsednik ZZB NOB Slovenije. Vsi so se mu zahvalili za njegov prispevek in hrabrost med drugo svetovno vojno in za njegov prispevek k gospodarskemu in širšemu družbenemu razvoju občine Domžale ter mu zaželeli zdravja. Čestke mu je izrekel tudi Mitja Šircelj, ki se mu je ob tej priložnosti zahvalil za njegov prispevek pri razvoju športa v občini Domžale.

Jubilantu je prišel čestitati tudi predsednik ZZB NOB Slovenije Tit Turnšek.

Priznanje častni občan je Jože Pogačnik prejel v letu 2003 za prispevek k gospodarskemu in širšemu družbenemu razvoju občine Domžale. Svoje življenjsko delo je opravil predvsem kot direktor Tosame, uspešno pa je dvakrat opravljal tudi funkcijo predsednika Skupščine Občine Domžale in sicer v letih 1963-1969. V tem času so nadaljevali začeti razvoj nekdanje velike občine. S sredstvi so takrat pomagala podjetja, vsi občani in občanke, ki so se prav tedaj združili v krajevne skupnosti. Med pomembnejšimi investicijami v času njegovega mandata je gradnja pošte, zdravstvenega doma in hale Komunalnega centra, začetka samoprispevka z vrsto novih osnovnih šol, rasti srednje šole, predvsem pa razvoja občine na komunalnem področju. V tistem času so bili postavljeni tudi temelji za druge pridobitve in za centralno čistilno napravo. Njegovo prizadevanje je bilo tedaj pomembna tudi pri ohranitvi železniškega prometa Kamnik-Domžale-Ljubljana.

Častni občan Jože Pogačnik je 27. julija 2016 dopolni 100 let.

Jože Pogačnik je vsa leta tudi član Krajevnega odbora Združenja borcev za Vrednote NOB Venclja Perka Domžale. Med drugo svetovno vojno, ki ga je presenetila na orožnih vajah v Aračinovem pri Skopju, so ga zajeli Nemci in ga kot vojnega ujetnika odpeljali v Bolgarijo. Po krajših bivanjih v več taboriščih je avgusta 1942 v spremstvu stražarjev prišel v Maribor, od tam pa prek Celovca odšel domov, kjer ga zaradi belgijske uniforme skorajda niso prepoznali, so ga pa bili od sila veseli, saj vsa leta ujetništva z njim niso imeli stikov. Po prihodu domov je odšel na delo v Železarno na Jesenice, v maju 1943 pa sta z bratom Dušanom odšla v partizane, kot vsi Pogačnikovi fantje. Posebej grenak je spomin na bratovo smrt v partizanih. Sprva je bil v Gorenjskem odredu, nato v Prešernovi brigadi – prav ob njeni ustanovitvi. Pozneje je bil poslan na Gorenjsko v terensko organizacijo – v krajevni odbor OP Kropo. Od tu pa ga je pot vodila v komando mesta Kranj, kjer je dočakal osvoboditev in konec druge svetovne vojne.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi