Umrl je Rudi Poljanšek, priljubljeni slovenski harmonikar

Včeraj, 17. maja 2024 nas je zapustil priljubljeni slovenski harmonikar, Rudi Poljanšek. Rodil se je 13. januarja 1953 v Srednji vasi pri Kamniku, ter leta 1971 z bratoma Danilom in Mirom ustanovil Ansambel bratov Poljanšek. Svoje lastne skladbe je pogosteje začel pisati po letu 1989. Napisal je mnoge uspešne skladbe kot so “Kje si očka moj“, “Harmonika“, “Slovenska pesem“, ter številne druge, s katerimi se je zapisal v slovensko zapuščino narodnozabavne glasbe.

Svojo prvo televizijsko oddajo je skupaj z ansamblom posnel leta 1980. Na Lojtrci domačih so zmagali kar trikrat. Leta 1992 so s skladbo Najmlajši zmagali na ptujskem festivalu. Na festivalu v Števerjanu so bili nagrajeni leta 1991, naslednje leto pa še na Vurberku. Ob petdesetletnici ansambla bi morali organizirati koncert v mesecu aprilu, pa so le tega zaradi Rudijevega slabega zdravstvenega stanja prestavili kar dvakrat, najprej na mesec maj in potem na september.

Rudi Poljanšek je bil prepoznaven po svojem glasbenem stilu, poleg tega je bil navdih in zgled za mnoge glasbenike v Sloveniji.

Težko je in boli, ko te taka legenda kot si ti Rudi zapusti. V srcu vedno boš zapisan in tvoje melodije, ki jih bomo še bolj srčno igrali ter s ponosom prenašali na naslednje rodove. Premalo je beseda HVALA Rudi, za vse nasvete, vspodbude, melodije, šale in preživeti čas v naši družbi. Našemu Sandiju in družini pa ostali člani izrekamo iskreno sožalje” so zapisali člani Ansambla Poljanšek na družbenih omrežjih.

Družini in vsem žalujočim izrekamo iskreno sožalje.

Avtor: Doris Bubnjič, Foto: Ansambel Poljanšek

Tagi