Mesec februar si bomo zapomnili po dežnih kapljah, ki jih je pregnal pustni karneval

5 najbolj branih novic meseca februarja 2024

Poglejmo si, katere prispevke ste naši bralci najraje prebirali v preteklem mesecu. Izmed dvesto objavljenih prispevkov je bila najbolj brana izobraževalna novica o piriformis sindromu. V februarju smo pisali o zaznani močni inhibiciji procesa čiščenja odpadne vode na Centralni čistilni napravi Domžale-Kamnik ter zimo preganjali s pustovanjem. Na Viru pri Domžalah vsako leto poskrbijo, da pust v našem okolišu vsekakor nikoli ne bo pozabljen. Med najbolj aktualnimi temami meseca je bila podaljševanje sezonskih vstopnic za Arboretum Volčji Potok. Med drugim smo raziskali tudi, kaj se je dogajalo v naselju Mačkovec, kjer so občani zaznali vonj po nevarni snovi, ki je prihajal iz kanalizacijskega jaška. 

Piriformis sindrom

Najbolj brana novica meseca februarja je bil izobraževalen prispevek o Piriformis sindromu, za katerega je značilno, da mišica piriformis stisne ali draži ishiadični živec. Piriformis je majhna mišica globoko v predelu zadnjice, ishiadični živec pa je velik in poteka po zadnji strani noge.

Piriformis sindrom

Sezonske vstopnice za domžalske občane

Na drugem mestu je pristala novica o tem, da so domžalski občani začasno ostali brez subvencioniranih sezonskih vstopnic za Arboretum Volčji Potok, zaradi pravnoformalno spornega dokumenta. Dokumente so uspeli urediti in tako imajo domžalski občani spet na voljo sezonske vstopnice po nižji ceni.

Občani Domžal ponovno v Arboretum Volčji Potok po nižji ceni!

Pustovanje

Mesec februar si bomo zapomnili po najbolj pestrem pustovanju v domžalski občini. Skrivali smo se pred dežnimi kapljami in jih pregnali z velikim Pustnim karnevalom na Viru. V Domžalah je potekala tudi zabava za najmlajše ter v Šentvidu pri Lukovici ocenjevanje pustnih krofov.

Pustni karneval na Viru pregnal dežne kaplje

Vonj po nevarni snovi

V sredini meseca januarja smo bili obveščeni o zaznanem vonju po nevarni snovi, ki je prihajal iz kanalizacijskega jaška. V februarju smo v sodelovanju z javnim komunalnim podjetjem Prodnik pripravili prispevek o dogajanju v naselju Mačkovci in informacijami, kaj narediti, če zaznate nevarno snov.

Ste tudi vi zaznali vonj po nevarni snovi, ki je prihajal iz kanalizacijskega jaška?

Močna inhibicija procesa čiščenja odpadne vode

Na Centralni čistilni napravi Domžale-Kamnik so prvega februarja zaznali močno inhibicijo procesa čiščenja odpadne vode, ki je zavrla ustaljene procese biološkega čiščenja dušikovih snovi in spremenila sestavo aktivne biomase. Na Centralni čistilni napravi Domžale-Kamnik (CČN) za učinkovito čiščenje odpadne vode skrbijo 24 ur na dan 7 dni v tednu.

Zaznana močna inhibicija procesa čiščenja odpadne vode na Centralni čistilni napravi Domžale-Kamnik

V mesecu februarju smo na Domžalcu objavili dvesto prispevkov iz različnih področij, prisotni smo bili na številnih dogodkih, vam predstavili različne aktualne tematike ter predajali pomembna obvestila in informacije.

Stopili smo v mesec marec, ko iz zime prehajamo na pomlad in zagotovo bodo tako obarvane tudi novice.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: arhiv domžalca

 

Tagi