Piriformis sindrom

Za piriformis sindrom je značilno, da mišica piriformis stisne ali draži ishiadični živec. Piriformis je majhna mišica globoko v predelu zadnjice, ishiadični živec pa je velik in poteka po zadnji strani noge. Ko se piriformis krči ali je skrajšan, lahko pritiska na ishiadični živec in povzroča simptome, podobne simptomom išiasa.

Simptomi

Simptomi piriformis sindroma so lahko naslednji:

  • Bolečina: Običajno v predelu v zadnjice, lahko pa se širi po zadnji strani noge.
  • Mravljinčenje ali odrevenelost: Prisotno v zadnjici ali vzdolž ishiadnega živca.
  • Težave pri sedenju: Bolečina ali nelagodje se lahko poveča, če dlje časa sedite.
  • Bolečina med določenimi dejavnostmi: Bolečina se lahko stopnjuje pri dejavnostih, ki vključujejo kolčno gibanje, kot so hoja, tek ali počep.

Primarni vzrok za nastanek piriformis sindroma se med posamezniki razlikuje. Lahko je posledica skrajšanega piriformisa, pretirane uporabe piriformisa, poškodbe območja ali anatomskih značilnosti, ki povečajo pritisk na ishiadični živec.

Diagnozo se pogosto postavi na pregledu pri specialistu, po slikovnih preiskavah (kot sta magnetna resonanca ali računalniška tomografija) ali pa jo posameznik na podlagi prebranega postavi sam.

Obravnavanje piriformis sindroma

Obravnavanje piriformis sindroma lahko poteka na različne načine:

  • Kineziološka vadba: Vaje za raztezanje in krepitev izboljšajo gibljivost ter mišično moč. Vaje, ki jih je smiselno izvajati, si lahko ogledate v videoposnetku.
  • Sprememba aktivnosti: Izogib aktivnostim, ki poslabšajo simptome.
  • Masaža: Ciljno usmerjena masaža mišice piriformis lahko pomaga pri zmanjševanju bolečin in sprostitvi napetosti.
  • Hladna ali topla terapija: Uporablja se na prizadetem območju za zmanjšanje vnetja in bolečin.
  • Zdravila: Zdravila s protivnetnim delovanjem za lajšanje bolečin ali sprostilnim učinkom za zmanjševanje mišične napetosti.
  • Injekcije: Kortikosteroidne injekcije v mišico piriformis se lahko uporabijo za zmanjševanje vnetja in bolečine.

Več o piriformis sindromu si lahko preberete v članku.

Pomembno je, da se posamezniki s simptomi, ki kažejo na možnost piriformis sindroma, posvetujejo z ustreznim strokovnjakom, ki bo stanje ustrezno diagnosticiral in pripravil primerno obravnavo. Obravnava namreč mora biti prilagojena posamezniku in ustrezno nasloviti primanjkljaje. Če menite, da bi lahko imeli piriformis sindrom, vas vabimo v KinVital, kjer smo s kombinacijo vadbe za moč in gibljivost pomagali že mnogim s piriformis sindromom. Več o pričetku obravnave pri nas si lahko preberete tukaj.

Avtor: KinVital; Foto: elementpt.com

 

Tagi