90 let Brgantove mame iz Doba

Sredi oktobra je bilo na domačiji Grčar v Dobu, po domače pri Brgantovih, praznično. Svoj 90. rojstni dan je praznovala Brgantova mama Metka roj. 22. oktobra 1925 v Palovčah nad Kamnikom in z njo številna družina, kakršnih danes ni več. Na slovesnosti se je namreč zbralo deset otrok s partnerji (žal med njimi ni bilo le hči Ani, ki se je poslovila lansko leto). Stari mami je čestitalo 21 vnukov in vnukinj, manjkalo pa ni niti 20 pravnukov in pravnukinj.

Mami Meti, kot ji vsi najraje pravijo, je še pred kratkim pela v pevskem zboru v okviru Župnijske karitas, danes pa se najbolj veseli obiskov domačih, ki so ob svoji rojstni hiši ustvarili pravo malo Brgantovo ulico. Ne poznam primera, ko bi skoraj vsi od otrok zgradili hiše v neposredni bližini rojstne hiše.

Jubilantka se je tudi rodila v številni v družini in bila od otroštva vajena dela, ki jo je nato spremljalo vse življenje. Po osnovni šoli je ostala na gorski kmetiji svojih staršev, kjer je bilo dela veliko, zaslužka pa bolj malo. Po smrti svoje sestre Tončke, poročene s Stankom Grčarjem, Brgantovim v Dobu, se je mlado dekle odločilo, da poskrbi za pet otrok, ki so izgubili mamo. To je bila najtežja in najbolj plemenita odločitev v njenem življenju. V zakonu s Stankom pa se jima je rodilo še sedem otrok, od katerih je eden takoj po rojstvu umrl. Prav vsi otroci vedo še danes povedati, da je bila prav vsem mama brez razlik, kot pravi Tone Pavček . . . dana za srečo in za veselje, ena sama mama za vse življenje. Vsi otroci so se izšolali, si poiskali zaposlitve ter si ustvarili svoje družine, pa se vendar še vedno srečujejo na skupnih družinskih srečanjih. Tako je bilo tudi na slovesnosti ob maminem življenjskem jubileju, kjer so ji zaželeli predvsem veliko zdravja.

Mami Meti, kot ji vsi najraje pravijo je praznovala 90 let.

Kaj je najbolj značilno za njeno otroštvo in mladost?
Njeno mladost je zaznamovalo vojno obdobje, ki ga še danes podoživlja s strahom in tesnobo. Predvsem pa se je v njihovi družini ogromno pletlo, kvačkalo, vezlo in ustvarjalo suho cvetje, ki so ga v tistih časih uporabljali tudi za poročne šopke, in ki ponovno pridobiva na veljavi. Vse to je Mami Meti počela še kasneje, če si je pri številni družini le lahko vzela toliko časa. Svoje znanje je prenašala na svoje otroke, sedaj pa z veseljem pokaže svoje ročne spretnosti tudi svojim pravnukom.

Kaj pri svoji mami najbolj cenite, kaj sta vam z očetom (kdaj je umrl) dala, kar se vam zdi, da je v življenju zelo (najbolj) pomembno?

Mama Metka in oče Stanko, ki je umrl pred 28 leti, sta znala pri svoji otrocih spodbujati prijateljstvo, strpnost ter sprejemanje drugačnosti. Krščanske vrednote so bile pomembne, še pomembnejši pa je bil pristen medsebojen odnos. Znala sta motivirati svoje otroke k delu, pa tudi za skupno veselje, petje, izlete, kar ima mami Meti še danes zelo rada.

Sorodniki so ji na praznovanju naredili devetdesetico.

V veliki družini je življenje pestro in zanimivo, predvsem pa dobra popotnica za življenje, ki ni vedno samo radodarno in veselo, pač pa je treba znati preskočiti ovire in nadaljevati pot. Velika družina je blagoslov in mami Meti jo je tudi tako dojemala, kljub odrekanjem in obilici dela na kmetiji. Vsakemu je s ponosom povedala koliko otrok ima, čeprav v tistem času to ni bilo »moderno«.

Mami Meti je kljub tegobam, ki se pojavljajo z leti, prava borka že vse življenje. Čeprav je bila v mladosti bolj bolehna, je dočakala visoko starost, ker je bila vedno dobrovoljna, kar še vedno pokaže z nasmehom in objemi. Poje iz srca in z veseljem in tako kaže svojo otroško dušo, ki je še vedno živa.

Tako želimo še dolgo med nami …

Govor ob jubileju, ki so ga mami Meti napisali otroci, si lahko preberete TUKAJ.

Avtor: Marija Svetlin; Foto: Marija Svetlin, Jože Hribar
Tagi