Nagrajenci 9. festivala gorniškega filma Domžale

9. festival gorniškega filma Domžale je včeraj končal svojo enotedensko odisejado prinašanja prvinskih doživetij iz gora v dolino. Mednarodna festivalska žirija – Claudia Kühle iz Avstrije, Matthias Aberer iz Avstrije, Sudarson Karki iz Nepala ter Mojca Volkar Trobevšek in Matjaž Jeran iz Slovenije – je imela zelo zahtevno delo – med 50 odličnimi filmi z vsega sveta izbrati najboljše v štirih kategorijah: alpinizem; plezanje; gore, šport in avantura; gorska narava in kultura, posebno nagrado pa je podelila tudi Televizija Slovenija.

Glavno nagrado mesta Domžale je prejel ameriški film Metanoia – preobrazba Jeffa Lowa, ganljiva zgodba, ki prikazuje življenje plezalne legende, pa tudi njegovo človeško plat in težave, s katerimi se je spopadal v zasebnem, družinskem in poslovnem življenju. Najboljši alpinistični film je Vstaja v Dolini (ZDA), najboljši plezalni Odrešitev: zgodba Jamesa Pearsona (Velika Britanija), najboljši film o gorah športu in avanturi nemško-novozelandski Podzemna povezava – pot v neznano ter najboljši film o gorski naravi in kulturi Ostal boš kmet (Nemčija). Žirija je podelila tudi nagrado za najboljši kratki film (Maslena svetilka, Francija), pohvalo za film o gorski naravi in kulturi (Sunakali, Nepal) in dve pohvali za najboljši plezalni film (Projekt Mina, Velika Britanija, in Nova drznost, ZDA), Televizija Slovenija (žirijo so sestavljali Aleša Valič, Andrej Otovčevič in dr. Andrej Doblehar) pa je nagradila film Živeti za strast (Slovaška). Podelitve nagrad se je udeležil tudi župan Občine Domžale, Toni Dragar.

V Ljubljani, Celju, Domžalah in na Ptuju se je med 23. in 27. februarjem 2015 zvrstilo 50 filmov, pet predavanj in več srečanj s filmskimi ustvarjalci. Raznoroden program organizatorja festivala, Društva za gorsko kulturo Domžale, je na vsa festivalska prizorišča privabil razveseljivo množico ljubiteljev gibljive slike in prvinskih doživetij v objemu gora. »Letošnji festival si zasluži oceno pet!« je bil na razglasitvi najboljših filmov več kot zadovoljen direktor festivala Silvo Karo. Tudi letos so organizatorje najbolj razveselili zadovoljni obiskovalci, ki so navdušeni odhajali domov in se vračali znova in znova, kakopak pa to ne bi uspelo brez odličnih filmskih ustvarjalcev, ki so poskrbeli za izbor odličnih filmov, vseh, ki podpirajo festival, ter imenitnih predavateljev. Do zadnjega kotička je Linhartovo dvorano Cankarjevega doma napolnila ameriška ikona prostega plezanja Lynn Hill, tudi protagonistka dveh nagrajenih ameriških filmov: Vstaja v Dolini in Nova drznost. Slovenski plezalski zanesenjak Matjaž Jeran je občinstvo zabaval z velikimi stenami in dekleti študentskih let, na posebnem dogodku Namaste Nepal pa so imeli čast gostiti režiserja nagrajenega filma Sunakali Bhojraja Bhata, producenta in idejnega očeta filmske zgodbe Bimala Singha Bista, generalnega častnega konzula Nepala v Sloveniji Aswina Shresto in borca za boljši jutri v Nepalu Sudarsona Karkija. Na premieri filma Tone, javi se! so se pogovarjali z glavnim protagonistom Tonetom Škarjo in režiserjem Boštjanom Slatenškom, na projekciji filma Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! so se jim pridružili režiser Vojko Anzeljc in scenarista Gorazd in Iztok Lemajič, na projekciji filma Dnevi v dolini Tarap pa francoski režiser Herve Tiberghien. Bojan Meden je na festivalu predstavil pohodniško pot Alpe Adria, Planinska zveza Slovenije je podelila priznanja najuspešnejšim alpinistom in športnim plezalcem za leto 2014, ves teden pa je bila v Cankarjevem domu na ogled tudi trojica razstav: Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! ob 120-letnici simbola slovenstva, Planinski vestnik – 120 let z nami na planinskih poteh ob jubileju najstarejše slovenske revije in razstava ilustracij Jelke Godec Schmidt Gorski vrt, za vse odprt.

Projekcije nagrajenih filmov v Mestnem kinu Domžale

Sobota, 28. februar 2015
18.00 (nagrajeni – alpinizem): Vstaja v Dolini
20.00 (nagrajeni – glavna nagrada mesta Domžale): Metanoia – preobrazba Jeffa Lowa

Več o nagrajenih filmih si lahko preberete TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Igor Kuster
Komentarji uporabnikov