Premiera filma Pšata – tok življenja

“Včasih smo ljudje živeli z rekami … ” in “Reke smo tudi bolje poznali …” so misli, ki so odzvanjale na premieri filma Pšata – tok življenja. Kljub trenutni situacij, se nas je kar nekaj ljubiteljev narave, zbralo v župniji v Mengšu, 8. 11. 2021. Ob zgodbah pričevalcev v filmu, kako so naši dedki in babice skakali na glavo v Pšato ter lovili ribe in rake, pa smo se mlajše generacije spraševale kako vendar, če pa Pšata seže do gležnjev. Ob takšnih zgodbah se zavemo, ne samo kako drugače so ljudje v tistih »davnih« časih živeli, temveč tudi kaj smo naredili našim rekam ter kako (hitro) smo jih spremenili. Žal na slabše.

Pred premiero sta o stanju Pšate in Kamniške Bistrice spregovorili biologinji dr. Polona Pengal in dr. Urša Koce, ki živita ob njunem porečju in dobro poznata situacijo. Poudarili sta, da so manjši pritoki, kot je Pšata, za izboljšanje stanja Kamniške Bistrice izjemno pomembni, saj ima Pšata velik potencial, da se vsaj določene odseke ponovno oživi (revitalizira) in se tako stari strugi vrne vsaj del sijaja, s tem pa tudi življenja.

Filmski prvenec režiserja, Mengšana Jaka Korenjaka ni pustil nikogar ravnodušnega. Iz prvotnih intervjujev pričevanj o dogodkih ob reki, so ustvarjalci naredili slikovit dokumentarno igrani film. Gledalce so na premieri navdušile prav zgodbe starejših občanov, posnetki Pšate, avtentičnost scene ter tankočutna glasba, ki je spremljala vsak prizor. Glasbo za film je ustvaril Lovro Rakar, ki prihaja iz Preserij pri Radomljah. Ob osrednjih pripovedih spominov na prvobitnost reke pa so dramatičen prikaz pustili mladi igralci, ki so prepletli pripoved v smiselno celoto. Celoten film tako zajame in evidentira kulturno in naravno dediščino tega okolja, ki bo s filmom ostala še dolgo za nami, saj tako dokumentarnost, kot liričnost celotnega filma, pusti lep vtis.

Po koncu filma je moderator večera, Damjan Habe, spregovoril z režiserjem Jakom Korenjakom, ustvarjalcem glasbe Lovrom Rakarjem, pričevalcema Mimico Koce in Marjanom Sitarjem ter osrednjim igralcem Filipom Škrlepom. Ob klepetu so predstavili kako je potekalo snemanje filma, s katerimi izzivi so se srečali ter kako so jim na pomoč prišli občani, da so lahko vse prizore posneli v Mengšu, kar daje filmu pristnost in dodatno vrednost.

Med razpravo se je potrdila težnja ljudi, da je potrebno na Pšati nekaj storiti in z veseljem so prijeli za besedo in željo obeh biologinj, da bo do konca leta 2050 Pšata, vsaj na določenih odsekih, revitalizirana. S filmom Pšata – tok življenja in podobnimi aktivnosti pa bo potrebno še naprej ozaveščati ljudi, da se zgodbe o neukročeni Pšati ne pozabijo.

Film in premiera sta del aktivnosti projekta EVREKA II, ki se izvaja v okviru razpisa LAS za mesto in Vas. Pri organizaciji dogodka so nam pomagali Župnišče Mengeš, ki nam je oddalo dvorano, Društvo Aia – Mladinski center Mengeš in Kulturno društvo Franca Jelovška Mengeš, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Film pod naslovom Pšata – tok življenja si lahko ogledate v spodnjem videu.

Projekt je financiran s strani Republike Slovenija, Evropske unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in lastnih sredstev Zavoda REVIVO.

Avtor: E.H., P.P., D.H. in J.K.; Foto: Matic Dolenc

 

Tagi