Literarna kavarna z Beletrinino trubadurko Ano Schnabl: Plima

Beletrinini trubadurji se znova odpravljajo na zdaj že tradicionalno pot med svoje bralke in bralce po vsej Sloveniji. Do konca leta bodo Beletrinini priljubljeni avtorji obiskali številne kraje, kjer se bodo družili z ljubitelji literature in jim v živo predstavili svoje delo. Poletni niz dogodkov Beletrinini trubadurji so na založbi v sodelovanju s slovenskimi splošnimi knjižnicami zasnovali leta 2020, saj se je izkazalo, da so bili tako bralci kot avtorji po mesecih karantene željni branja in druženja v živo. Z avtorji bo na poti tudi Beletrinina knjigarna, ki bo ponujala izbor knjig po posebno ugodnih cenah.  Dogodki so del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

V organizaciji Knjižnice Domžale in založbe Beletrina so v torek, 4. oktobra 2022, na Literarni kavarni gostili mlado pisateljico Ano Schnabl, na kateri je predstavila svojo tretjo knjigo z naslovom Plima. Z avtorico se je pogovarjala Tadeja Rode Teran.

Ana Schnabl je zadnja leta plodovita, ustvarjalna in zagrizena avtorica. Piše kot misli. Misli kot govori. Velemojstrica jezika, ki je zanjo še kako živa, raztegljiva, a kritično ogrožena živalska vrsta. Ana Schnabl je napisala tri knjige v petih letih. Zadnji dve, veliki knjigi, v treh letih. Po zbirki kratkih zgodb Razvezani in romanu Mojstrovina, ki je kundersko posegel v (pred)obdobje slovenske osamosvojitve, je pri založbi Beletrina izšla tretja knjiga, Plima. Izrazito reflektirana pripoved mlade pisateljice Dunje, ki se odloči obračunati s travmami iz otroštva in se zategadelj odpravi na Slovensko primorje raziskat ozadje (bojda) samomora svojega brata Dražena, je sijajen nabor različnih pripovednih slogov (celo žanrov), jezikovni tobogan in knjiga, ki zahteva veliko pozornosti in literarne izobrazbe – da lahko bralcu predre prvih nekaj kožnih plasti. Ko ji to uspe, bralec postane odvisen.

Dogajanje v rinabz se odvija na slovenski obali. Začetek zapleta je v preteklosti, konec osemdesetih, začetek devetdesetih, smrt najstnika po padcu s piranskega cerkvenega obzidja. Takrat kriminalistom ni uspelo ugotoviti, ali je bila to nesreča, je skočil sam ali pa ga je kdo porinil. Tragedija je zapustila neizbrisen pečat v življenjih fantovih staršev in mlajše sestre Dunje, samomor, zatekanje v pozabe in notranje stiske. Odrasla Dunja, zdaj uspešna pisateljica, se vrne v kraj svojega otroštva, da bi se dokopala do resnice, ki ji kot mali deklici ni bila dostopna, niti je takrat ne bi bila sposobna razumeti. Sicer bolehna in negotova stopi v čevlje »Velike Preiskovalke« in po spletu naključnih okoliščin plast za plastjo prodira pod fasado laži, s katerimi so se obdali prijatelji iz mladosti, da bi prikrili nelagodje svojih ambivalentinih življenj.

Po besedah pisateljice gre za psihološko-kriminalni roman: »Plima je koncert s polomljenimi inštrumenti-ljudmi, odigran na odru slovenske obale. Z glavno protagonistko, v oblak marihuane zavito pisateljico Dunjo, ki jo preganjata bratova in očetova smrt. S Katarino, Dunjino otroško prijateljico, ki jo preganjajo življenjske okoliščine. S Kristijanom, ki je pod družbenimi pritiski izklesal svoje telo in se izklopil. Z Mirelo, ki se Michaela Jacksona v svojem natrpanem stanovanju oklepa iz izključno napačnih razlogov. Z Duško, ki, no, kot kaže, še ni čisto polomljena, saj je premlada, in Dražena, Dunjinega brata, edina ni nikoli poznala. Plima je dolga skladba o nasilju, porojenem iz človeških ambivalenc, omejitev, nezmožnosti in tudi – odločitev. Ni pa Plima samo žalostna skladba, niti ne hrupna, tudi njeni ritmi niso ritmi morale. Prevevajo jo tudi topli toni, zvoki morja, škržatov, jadranskega vetra in razdalj, znova premerjenih v bližine«.

In takšne so bile tudi okoliščine smrti oboževanega in ljubljenega starejšega brata. Nenavaden pripovedni slog z neštetimi vrivki notranjih dialogov, asociativnih prebliskov, spominov, opazk o nezavednih gestah akterjev, vzklikov in kletvic … daje čutiti Dunjin razburkan tok zavesti ob soočanju z zamolčanimi skrivnostmi. Zahteva pa zato takšno besedilo bolj pozorno branje.

Ana Schnabl je slovenska pisateljica mlajše generacije (roj. 1985), njeni prvi dve deli, kratkoprozni prvenec Razvezani in roman Mojstrovina, sta že prevedeni v nemščino, angleščino in srbščino. Ana piše za revijo Literatura in za spletni literarni portal AirBeletrina, sodelovala je tudi s časopisom Dnevnik. Od leta 2016 je urednica Evropske revije za poezijo, knjige in kulturo. Po mnenju urednika Urbana Vovka sodi njena zgodba »Trittico« med najintrigantnejše stvaritve zadnjih let.  Leta 2017 je izšel njen kratkoprozni prvenec z naslovom Razvezani, tri leta kasneje pa njen romaneskni prvenec Mojstrovina. Razvezane lahko prebirajo nemško in srbsko govoreči bralci, Mojstrovina pa je doživela angleški, nemški in srbski prevod. Ana je tudi doktorska študentka filozofije. Roman Plima je njeno tretje knjižno delo. Živi v Kamniku z dvema psicama, mačkom in enim človekom.

Ob koncu pogovora je moderatorka Tadeja Rode Teran povabila še starejše bralce na branje knjig, saj se je začela bralna akcija Okusimo besedo. Na seznamu je lepo število knjig različnih žanrov in avtorjev, tudi predstavljena knjiga Plima. Zaključek bralne značke bo v aprilu prihodnje leto, maja pa se podelijo priznanja. Vabljeni!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi