Srečanja pod slamniki: Dr. Damijan Guštin – 1. svetovna vojna

V sredo, 15. oktobra 2014, se je začela nova sezona Srečanj pod slamniki v Slamnikarskem muzeju v Domžalah. Gost prvega pogovora v novi sezoni je bil dr. Damijan Guštin, direktor Inštituta za novejšo zgodovino. Tema pogovora je bila 1. svetovna vojna, katere 100-letnico začetka obeležujemo v letošnjem letu. Pogovor je vodila Cveta Zalokar.

Dr. Damijan Guštin je od leta 1980 zaposlen na Inštitutu za novejšo zgodovino. Doktoriral je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Je znanstveni svetnik, ki raziskuje področje slovenske vojaške zgodovine s posebnim poudarkom na drugi svetovni vojni ter osamosvojitvi. Je avtor več monografij med drugim Za zapahi: slovensko prebivalstvo v okupatorjevih zaporih 1941-1945, Podobe iz življenja Slovencev v drugi svetovni vojni in Osamosvojitev Slovenije. Od leta 1999 predava vojaško zgodovino na Katedri za obramboslovje Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Osebna bibliografija šteje 436 enot, od tega je 21 izvirnih znanstvenih člankov, 6 preglednih znanstvenih člankov, 16 strokovnih in preglednih znanstvenih člankov, 66 delov monografij ter 17 knjig. Leta 2008 je postal direktor Inštituta za novejšo zgodovino.

Včerajšnji pogovor se je nanašal na začetek 1. svetovne vojne na uboj Franca Ferdinanda, posledice avstroogrskega razumevanja Bosne, je bil Gavrilo Princip junak ali po zdajšnjih časih terorist. Sledil je pogovor o značilnosti vojne leta 1914, vojaška zavezništva, strateški operativni načrti, mobilizacijski načrti, zaloge za vojno, kot so orožja, streliva in pa hrana. Sledil je pogovor o vojaških operacijah, o jarkih in plinski vojni, pol vojna v tretji dimenziji, to je v zraku, o dogajanju v zaledju, lakota med in po vojni, dopisovanje med vojaki in domačini, o malih Slovencih v veliki vojni, soški fronti in še in še. Tako, da je bila ura in pol kar prekratka za takšen pogovor.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi