Spremljajoča razstava o življenju in delu umetnika Franceta Ahčina

V Menačenkovi domačiji v Domžalah so spomladi odprli novo stalno razstavo o kiparju Francetu Ahčinu. Ob stalni kiparski postavitvi so pripravili tudi spremljajočo razstavo s podrobnejšim vpogledom v avtorjevo življenje in delovanje. Razstava bo Menačenkovi domačiji na ogled od 4. do 22. oktobra 2016.

Spomin na umetnika Franceta Ahčina so v Domžalah obudili po skoraj tridesetih letih, čeprav je že več let zorela ideja o novi predstavitvi zbirke na podstrešju rojstne hiše. Po besedah Katarine Rus Krušelj, je bil Ahčin izseljenski umetnik, ki je svojo zbirko več kot sto ustvarjenih del nekaj mesecev pred smrtjo leta 1989 simbolično podaril rojstnemu mestu – Domžalam. Predstavitev Ahčinove zbirke poskuša podati retrospektiven vpogled v kiparjev razvoj, vendar ne v popolnosti, saj vključujejo le dela, ustvarjena v zadnjih desetletjih življenja v Argentini. Vsekakor jih je opredelila skoraj razburljiva življenjska pot, značilna za ustvarjalca, ki mora živeti tudi od naročil, hkrati pa raziskuje svojo največjo možnost izpovedovanja.

»Ob stalni kiparski postavitvi smo pripravili spremljajočo razstavo s podrobnejšim vpogledom v avtorjevo življenje in delovanje. S predmeti, fotografijami in drugim dokumentarnim gradivom je predstavljena zanimiva zgodba domačina, ki je svojo kiparsko pot pričel s prvim kiparskim ateljejem na podstrešju svojega doma, jo nadaljeval v Italiji in Argentini ter jo zaključil zopet doma. Z izvedenim projektom se je izpolnila avtorjeva dolgoletna želja po celoviti predstavitvi ustvarjenega kiparskega opusa v domačem kraju«, pravi Katarina Rus Krušelj. S preostalimi razstavljenimi deli v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale se je kiparjeva zgodba povezala v pripovedno celoto, ki jo bodo z novimi vsebinami predstavili v novi programski sezoni.

France Ahčin, je bil rojen 13. 8. 1919 v Domžalah. Na Tehnični srednji šoli v Ljubljani je obiskoval kiparski oddelek in se po končanem šolanju izpopolnjeval pri umetniku Francetu Kralju. Pred drugo svetovno vojno je delal v Hrovatovi podobarski delavnici v Domžalah, nato diplomiral na Likovni akademiji v Firencah, kjer je bil za najboljše diplomsko delo nagrajen. Po vojni je nekaj časa deloval v Rimu, nato je odšel v Argentino. Tu je opremil več cerkva, izdelal nekaj spomenikov za slovensko skupnost in likovno opremil slovenski prevod argentinskega epa o Martínu Fierru. Bil je član združenja argentinskih likovnih umetnikov (MEEBA), pridobil različne nagrade, o njegovem delu so pisali znani argentinski kritiki. Leta 1989 je prvič in zadnjič razstavljal v svojem domačem kraju ter v Ljubljani, saj je po vrnitvi v Argentino še isto leto umrl.

Dnevi evropske kulturne dediščine in teden kulturne dediščine (1.-8. 10. 2016)

Kako je Gavčo Martín Fierro našel Domžale?
V okviru 26. Dnevih evropske kulturne dediščine in 4. Tednu kulturne dediščine sodeluje tudi Kulturni dom Franca Bernika Domžale. V torek, 5. oktobra 2016, ob 18. uri bo v Menačenkovi domačiji potekala predstavitev argentinskega epa o gavču Martínu Fierru in njegovih likovnih upodobitev je namenjena povezovanju argentinske in slovenske kulturne dediščine.

Predstavitev argentinskega epa o gavču Martínu Fierru in njegovih likovnih upodobitev je namenjena povezovanju argentinske in slovenske kulturne dediščine. Ep je leta 1970 v slovenščino prevedel dr. Tine Debeljak in ga posvetil takratni 90-letnici prihoda Slovencev v Argentino. Kipar France Ahčin, rojen v Menačenkovi domačiji v Domžalah, je knjigo likovno opremil s 16 reliefi, ki so sedaj razstavljeni v domačiji in v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale. Raziskovali bomo epske junake obeh držav, njihove zgodbe in likovne upodobitve. Predstavljena bo tudi umetnost slovenskih izseljencev v Argentini.

Tematsko vodenje je namenjeno različnim starostnim skupinam, mlajši obiskovalci ustvarjajo v delavnici / predhodne najave zaželene na menacenk@kd-domzale.si ali 01 722 50 50 / vstop prost.

Kulturna dediščina, ki jo v Domžalah ohranjamo – vodeni ogled
V petek, 7. oktobra 2016, ob 17.30 bo v Slamnikarskem muzeju v Domžalah potekal vodeni ogled po stalni zbirki 300 let slamnikarstva na Domžalskem s prikazom pletenja kit iz slame in šivanja slamnikov. Slamnikarski muzej gradi svoje poslanstvo na stalni razstavi zbirke slamnikov, slamnikarskih predmetov, pripomočkov, orodij, naprav, fotografij, dokumentov in življenjskih zgodbah ljudi, povezanih s slamnikarstvom. Hkrati je kraj, kjer se srečujejo ljudje, ki v ohranjeni dediščini slamnikarstva prepoznajo vrednoto in čutijo, da je to skupen in pomemben element, ki krepi našo lokalno ter nacionalno identiteto.

Vodeni ogled je namenjen različnim starostnim skupinam, mlajši obiskovalci se preizkusijo v pletenju kit iz slame in izdelajo zapestnico / predhodne najave zaželene na slamnikarski muzej@kd-domzale.si ali 01 724 84 08 (v odpiralnem času muzeja) ali 01 722 50 50 / na dan prireditve je vstop prost od 17. do 19. ure.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi