Godba s(m)o ljudje – Razstava ob 130 obletnici Godbe Domžale

V Slamnikarskem muzeju v Domžalah, ki domuje v Godbenem domu Domžale, je bilo v petek, 4. aprila 2014, odprtje razstave ob 130 letnici Godbe Domžale, ki so jo poimenovali »Godba smo ljudje.« Z odprtjem razstave se je tako začelo praznovanje ob 130 letnici delovanja Godbe Domžale, ki ga bodo okronali s slavnostnim koncertom in slavnostnim sprevodom 6. in 7. junija 2014. Poleg tega pa domžalski godbeniki ob praznovanju jubileja pripravljajo še nekaj presenečenj.

Že na vhodu v Godbeni dom je kamen z vklesano letnico začetka godbe (1884) nakazoval, da je pred vrati praznovanje. Naj ob tem omenimo, da je bil kamen izkopan letos marca, na vogalu hiše bivše Flerinove gostilne v Stobu. Sedaj pa so ga prinesli v Godben dom, kjer bo v kratkem našel svoj prostor.

Razstavo je s pomočjo članov Godbe Domžale pripravila, nekdanja članica te godbe, mag. Adela Pukl, v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem. Na sami razstavi, ki je zgodba skozi čas, si lahko ogledate začetke svojih vsakdanjih vlog godbenikov, ki v roke vzamejo inštrumente, nanje skupaj vadijo, nastopajo, skupaj praznujejo, se zabavajo in s svojim delovanjem bogatijo sebe, svoje bližnje in nenazadnje okolje, v katerem delujejo. Njihovo delovanje presega lokalne okvire, kajti s svojimi nastopi po Sloveniji in tujini razveseljujejo številne poslušalce.

Kot je na odprtju razstave povedala mag. Adela Pukl, je godbeništvo oblika družbenega delovanja glasbenikov v okviru godb na pihala. V Sloveniji deluje več kot 100 nepoklicnih godb in med najstarejše s 130 letno tradicijo sodi tudi Domžalska godba. Najstarejša podeželska godba na nekdanjem Kranjskem pa se ponaša tudi z najstarejšim godbenim domom (Godbeni dom Domžale) na slovenskih tleh, ki je bil slovesno odprt pred 85. leti, leta 1929.

Na odprtju razstave so v kulturnem programu sodelovali mladi godbeniki, program je vodila Draga Jeretina Anžin, razstavo pa je odprl predsednik KD Godbe Domžale, Matej Primožič – Pato. Odprtja razstave sta se udeležila tudi župan Občine Domžale Toni Dragar in podžupanja Andreja Pogačnik Jarc.

Razstavo si lahko v Slamnikarskem muzeju (Godbenem domu Domžale) ogledate do konca decembra 2014. Vabljeni!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi