Krstni Srčni pogovor z Godbo Domžale

1. del

Se kdaj sprašujete »Kdo so domžalski godbeniki?« Kakšni ljudje in zgodbe so za delovanjem društva, ki letos obeležuje že 140. leto neprekinjenega delovanja? Morda kakšnega našega člana celo poznate in ste ga kdaj povprašali, kako se imamo pri godbi. In najbrž ste dobili odgovor: »Fino, toda da resnično razumeš, kaj pomeni biti godbenik, enostavno moraš biti član godbe!«

Godbenice in godbeniki radi razkrijemo drobce kulturnega udejstvovanja skozi naše oči. Zato smo v letošnjem prazničnem letu razvili koncept Srčnih pogovorov – okroglih miz z Godbo Domžale. Vsaka tematika večera se bo dotaknila ene unikatnosti godbeniškega življenja, o kateri bodo govorili sogovorci iz godbenih vrst.

Krstni Srčni pogovor je potekal v sredo, 21. februarja 2024, ob 18. uri v Slamnikarskem muzeju Domžale. Voditelj okroglih miz in hkrati naš izkušen godbenik, Matej Primožič, je za tokratno tematiko izbral »Medgeneracijsko ustvarjanje«. Na odru so se mu pridružili, po vrstnem redu od najstarejšega do najmlajšega: Drago Tavčar, Jernej Gnidovec, Matej Kocjančič, Polona Mežnar in Valentina Štrukelj. Trajanje njihove godbeniške poti je v razponu med pol leta in častitljivih 60 let. Skozi prizmo različnih izkušenj ter starostnih razlik so razkrili svoje videnje življenja v tako kulturno bogatem društvu kot je Godba Domžale. Za glasbeno noto večera je poskrbel naš izjemno talentiran tolkalec Enej Nik Juran, ki je na vibrafon mojstrsko izvedel dela Čebela (E. Sèjournè), Rock-Song (N. J. Živkovič) ter Broken Silence (M. Glentworth).

Kako vas je pot pripeljala do godbenega doma?

Za starost, s katero se človek pridruži godbi, ni pravila, a večina se jih je godbi pridružila med svojim 12. in 14. letom. Večina sogovorcev pa je pri promociji godbe kot opcije za aktivno igranje inštrumenta po zaključeni nižji glasbeni šoli izpostavila pedagoge Glasbene šole Domžale. Medtem, ko so mlajšim generacijam to možnost zgolj omenili, se starejše generacije strinjajo, da so bili h godbi usmerjeni precej bolj krepko, neizpodbitno. Matej hudomušno pripomne: »Kot najstnik sem bil strasten nogometaš. Po obisku takratnega ravnatelja glasbene šole na domu pa so mi starši povedali, da sem od tedaj strasten godbenik.« Ob tem se seveda odpira danes še kako aktualna polemika, kako na prijazen način pridobiti in zadržati godbeni podmladek. Godbeniki so nam zatrdili, da so morda res rabili malce začetne spodbude, da so godbi dali priložnost, ostali pa so predvsem zaradi družbe, v kateri se človek enostavno krasno počuti.

Zanimivo zgodbo o godbi skozi otroške oči je delila Polona. »Pisalo se je leto 2004, Godba Domžale je praznovala 120. obletnico. Sama sem imela 8 let in z družino smo obiskali slavnostni koncert v Športni dvorani Domžale.« Ko je mala Polona videla ogromno število godbenikov na odru, je hrepenela po takšni pripadnosti. Na oder je stopila Nuša Derenda, prava zvezda! Nastop se je sprevrgel v spektakl ob pirotehničnih vložkih. Marjan Šarec je s svojim povezovanjem poskrbel za solze smeha v dvorani. In za konec – ogromna torta za vse obiskovalce. »Takrat sem si rekla – Nekoč bom del tega!«

Godba je družinska tradicija

Prvi in najbolj notranji vpliv na to, do katerih stvari bo človek gojil strast, prihaja iz našega domačega okolja. Zato ne preseneča, da je marsikateri od sogovorcev našel godbeniški vzor znotraj svoje ožje družine. Za Valentino je bil to njen starejši brat Janez, za Polono starejši brat Miha. Strinjata se, da so jima sorojenci dali lep vpogled v to, kaj godba pravzaprav je, kakšne zadolžitve, prijateljstva in umetniško ustvarjanje prinese. Tudi Drago omeni svojega strica, Janeza Abeta, ki ni bil le godbenik preko 50 let, priučil se je tudi servisiranja trobil – za tiste čase izredno redke veščine na slovenskem. Z iskrico v očeh Drago omeni tudi, da je v njegovi hiši nekaj časa živel nadučitelj Franc Pfeifer, ustanovitelj Godbe Domžale, in da je godbeni duh v družini Tavčar morda prisoten tudi zato. Znotraj godbenih vrst zasledimo kar nekaj godbenih družin, kjer se z godbeništvom ukvarjata dve ali več generacij.

Z inštrumentom se zgolj začne, vsak pa začini godbo s svojimi talenti

Godbeniki smo glasbeniki, vsak je vešč vsaj enega inštrumenta. A med nami se najdejo ljudje z najrazličnejšimi poklici, talenti in strasti, ki bogatijo unikatno podobo našega društva. Ena izmed takih multitalentiranih oseb pri naši godbi je Polona, ki z godbo že nastopala v vlogah flavtistke, pikolistke, pevke, plesalke, povezovalke, mnogo pa prispeva tudi k logističnemu vodenju društva.

Drago je bil 22 let godbeni predvodnik, torej poveljnik godbenega gibanja in korakanja, bil je predsednik društva, ključno vlogo pa ima še dandanes pri iskanju sponzorjev. Ne smemo pozabiti omeniti njegove trenutne funkcije arhivarja, v kateri z ogromno pedantnega dela poskrbi, da vsak član dobi svoje note v godbeno mapo. O njegovi ljubezni do godbeništva govori tudi zgodba o njegovi prekvalifikaciji s klarineta na saksofon. V nesreči s žago je Drago izgubil doberšenj del kazalca, kar mu je onemogočilo igranje klarineta. Obstajala pa je možnost igranja saksofona, zato se je brez obotavljanja lotil učenja novega inštrumenta, po katerem ga mlajši člani prepoznamo še danes.

Valentina se je godbi v lanskem letu pridružila kot flavtistka. Ker je začutila veliko večjo potrebo po kadru na saksofonu kot na že prenapolnjenih vrstah flavt, se je namenila k učenju saksofona. »Zakaj pa ne,« pravi. »Tukaj sem v prvi vrsti zaradi godbe, ne zaradi flavte. Rada prispevam k društvu po svojih najboljših močeh.«

NAPOVEDNIK

Mesečni Srčni pogovori so pionirski projekt Godbe Domžale v sklopu praznovanja 140. obletnice društva. Prvi večer je obiskovalce nadvse navdušil, v prihodnje pa vabimo tudi vas, da se nam pridružite in celo zastavite vprašanja, na katera vas zanimajo godbeni odgovori! Naslednja dva termina Srčnih pogovorov sta:
27.3.2024 ob 18. uri v Slamnikarskem muzeju Domžale z naslovom Godba ni samo glasba. Spregovorili bomo o tem, da so srce godbe druženje, sodelovanje in medsebojna pomoč, ki člane povezujejo v močen in nerazdružljiv sestav.
24.4.2024 ob 18. uri v Slamnikarskem muzeju Domžale z naslovom Godbenice v moški družbi. V zadnjih desetletjih se je v godbi precej okrepila ženska kvota. Dekleta nam bodo predstavila svoje videnje godbe, izzive s katerimi se spopadajo ter svoj unikaten doprinos h godbenemu življenju.

Srčno vabljeni, vstop prost!

Avtor: Anja Mihelčič; Foto: Arhiv Godbe Domžale

 

Tagi