Krstni Srčni pogovor z Godbo Domžale

2. del

Se kdaj sprašujete »Kdo so domžalski godbeniki?« Kakšni ljudje in zgodbe so za delovanjem društva, ki letos obeležuje že 140. leto neprekinjenega delovanja? Morda kakšnega našega člana celo poznate in ste ga kdaj povprašali, kako se imamo pri godbi. In najbrž ste dobili odgovor: »Fino, toda da resnično razumeš, kaj pomeni biti godbenik, enostavno moraš biti član godbe!«

Godbenice in godbeniki radi razkrijemo drobce kulturnega udejstvovanja skozi naše oči. Zato smo v letošnjem prazničnem letu razvili koncept Srčnih pogovorov – okroglih miz z Godbo Domžale. Vsaka tematika večera se bo dotaknila ene unikatnosti godbeniškega življenja, o kateri bodo govorili sogovorci iz godbenih vrst.

Krstni Srčni pogovor je potekal v sredo, 21. februarja 2024, ob 18h v Slamnikarskem muzeju Domžale. Voditelj okroglih miz in hkrati naš izkušen godbenik, Matej Primožič, je za tokratno tematiko izbral »Medgeneracijsko ustvarjanje«. Na odru so se mu pridružili, po vrstnem redu od najstarejšega do najmlajšega: Drago Tavčar, Jernej Gnidovec, Matej Kocjančič, Polona Mežnar in Valentina Štrukelj. Trajanje njihove godbeniške poti je v razponu med pol leta in častitljivih 60 let. Skozi prizmo različnih izkušenj ter starostnih razlik so razkrili svoje videnje življenja v tako kulturno bogatem društvu kot je Godba Domžale. Za glasbeno noto večera je poskrbel naš izjemno talentiran tolkalec Enej Nik Juran, ki je na vibrafon mojstrsko izvedel dela Čebela (E. Sèjournè), Rock-Song (N. J. Živkovič) ter Broken Silence (M. Glentworth).

Godba včasih in godba danes

Jernej je kot dolgoletni godbenik obudil spomine na stanje godbe ob njegovem prihodu in dandanes. Pravi, da se godba zelo spreminja z vidikov zahtevnosti, starostne strukture in družabnosti. Godba se je v zadnjih 30 letih močno pomladila. Dandanes ves podmladek prihaja iz glasbenih šol in v primerjavi s preteklostjo, kjer so se godbeniki inštrumenta včsih tudi priučili v godbenem domu, dosegajo mladi višji standard glasbenega znanja. S tem raste zahtevnostni nivo godbe, h kateremu pripomore izbor kvalitetnega strokovnega in umetniškega vodenja. Vsak dirigent je z godbo naredil velike korake naprej. V preteklosti se Jernej tudi spominja, da je bila struktura godbenih zadolžitev dokaj drugačna – ogromno je bilo pogrebov, na katerih je igrala godba. Dandanes igramo skoraj izključno na pogrebih umrlih članov. Veliko več je poudarka na spektakularnih in inovativnih nastopih ter udeležbah na tekmovanjih. To nam je omogočil kvaliteten mlad kader.

Učimo se in rastemo skupaj

Čudovito je videti, kako mladi tekom delovanja v društvu postanejo mladi odrasli, pravi Jernej. S svojo svežo strokovnostjo nas starejše vlečejo naprej, mi pa jih z mentorstvom vpeljemo v godbeni okvir. Kot prvi klarinetist je Jernej pogosto osamljen, zato ob posebnih projektih poleg sebe dobi najete okrepitve, t.i. substitute, ki so navadno profesionalni glasbeniki. Zaupal nam je, kako zelo uživa, ko poleg sebe zasliši nekoga, ki mu da novo vnemo po glasbeni rasti in strokovnem napredku.

Morda je prav godbeno udejstvovanje pri nekaterih naših članih prebudilo željo po izobrazbi za poklic glasbenega pedagoga. Med nami se najdejo akademsko izobraženi profesorji flavte, trobente, klarineta, saksofona, kar nekaj pa je tudi mladih, ki po svoji akademski poti še hodijo. Na slehernega člana lahko računemo pri sodelovanju v strokovnem svetu ter oblikovanju umetniškega programa. Prav tako naši poklicni glasbeniki omogočajo program godbene glasbene šole, s katero vsem zainteresiranim nudimo učenje godbenih inštrumentov z namenom nadaljnje integracije učencev v godbo.

»Godba nas uči tudi drugih veščin,« izpostavi Polona. Pravi, da se je sama preko godbenega delovanja izurila v najrazličnejših organizacijskih vlogah, dajanju pobude, prevzemanja odgovornosti, časovni organizaciji in še in še. »Dobimo tudi občutek kolegialnosti in varnosti.« Spominja se, kolikokrat so ji starejši člani kot najstnici brez vozniškega izpita nudili prevoz ali pa plačali za njeno kokakolo, češ »boš že potem dala, ko boš služila!«

Mi dajemo godbi, godba daje nam

Za svoje delovanje si mora godba zagotoviti ustrezna finančna sredstva. Vsako leto nam Občina Domžale pri tem velikodušno pomaga, toda daleč od tega, da bi bilo to dovolj. Pri zbiranju sredstev si pomagamo z nabirko za vsakoletne godbene koledarje, prostovoljnimi prispevki, prodajo kart za večje koncerte ter iskanjem sponzorjev. Pri slednjem opravilu smo že izpostavili legendarnega Dragota, ki nam je zaupal, da je v obdobju svojega predsedstva med 1996 in 2006 godbi zagotovil preko 25 inštrumentov iz sponzorskih sredstev domžalskih podjetij. Jernej se spominja, da je po Dragotovem obisku njegovega tedanjega delodajalca sam prejel nov godbeni klarinet – za tiste čase prava redkost na področju pihal v godbi. Godba je tradicionalno raje kupovala večja trobila in tolkala, ki si jih je posameznik težje privoščil. Dandanes pa imamo na voljo že kar nekaj kvalitetnihn godbenih klarinetov, saksofonov in trobent, ob prejemu katerih godbenik dobi novo motivacijo za svojo glasbeno rast.

Vsi sogovorci so se strinjali, da je tisto, kar jih »drži« pri godbi, predvsem družba. Valentina omeni, da je presenečena, kako zelo povezano se počuti z nekaterimi godbeniki že po pičli polovici leta. Ostali se s širokimi nasmeški spominjajo godbenih izletov, tako po Sloveniji kot Franciji, Španiji, Makedoniji, Italiji, Hrvaški. Menijo, da so ravno takšni izleti izven domačega kraja ključni, da se zares spoznamo en z drugim, takrat najbolj usklajeno sodelujemo in pišemo neverjetne prigode. Sicer pa priznajo, da jim je najljubši del torkovih in četrtkovih vaj pavza med vajo, med katero lahko pokramljajo s prijatelji in se od srca nasmejijo. Zelo lep običaj je praznovanje rojstnih dni na zadnji četrtek v mesecu, kjer godba poskrbi za postrežbo, godbeniki pa skupaj zaigramo in zapojemo našim članom, ki so ponovno uspešno zaključili krog okoli sonca. In prav ta prijeten ter domačen občutek je tisto, kar bo tudi v prihodnje zagotavljalo polne godbene vrste in nadaljevanje godbene tradicije v Domžalah.

Napovednik

Mesečni Srčni pogovori so pionirski projekt Godbe Domžale v sklopu praznovanja 140. obletnice društva. Prvi večer je obiskovalce nadvse navdušil, v prihodnje pa vabimo tudi vas, da se nam pridružite in celo zastavite vprašanja, na katera vas zanimajo godbeni odgovori! Naslednja dva termina Srčnih pogovorov sta:

27.3.2024 ob 18. uri v Slamnikarskem muzeju Domžale z naslovom Godba ni samo glasba. Spregovorili bomo o tem, da so srce godbe druženje, sodelovanje in medsebojna pomoč, ki člane povezujejo v močen in nerazdružljiv sestav.

24.4.2024 ob 18. uri v Slamnikarskem muzeju Domžale z naslovom Godbenice v moški družbi. V zadnjih desetletjih se je v godbi precej okrepila ženska kvota. Dekleta nam bodo predstavila svoje videnje godbe, izzive s katerimi se spopadajo ter svoj unikaten doprinos h godbenemu življenju.

Srčno vabljeni, vstop prost!

Avtor: Anja Mihelčič; Foto: Arhiv Godbe Domžale

 

Tagi