Prihod svetih treh kraljev in koncert Vokalne skupine Krila

V soboto, 6. januarja 2024 smo obhajali praznik Gospodovega razglašenja – sveti trije kralji: Gašper, Miha in Boltežar so se pred več kot dva tisoč leti potem, ko so sledili zvezdi, poklonili novorojenemu detetu Jezusu ter mu prinesli, zlata, mire in kadila.  V soboto, na dan svetih treh kraljev so po župniji Domžale hodili koledniki, za obisk so se farani, ki so želeli, da jih koledniki obiščejo, lahko vpisali na list  na oglasni deski domžalske cerkve. Kogar ni bilo doma in bi rad daroval svoj koledniški dar za naše misijonarje, je bila v soboto zadaj pod korom košara, kamor ste lahko oddali svoj dar. Trikraljevsko akcijo so zaključili pri večerni sveti maši, ko so koledniki prinesli pred oltar svoj blagoslov vsem navzočim.

Koledovanje je star običaj, ki ima svojo tradicijo tudi v Domžalah. Koledniki od hiše do hiše oznanjajo veselo oznanilo, da je rojen Odrešenik sveta. V naše domove prinašajo voščilo miru, veselja in blagoslov. Obenem zbirajo darove za slovenske misijonarje in njihove projekte in s tem pomagajo številnim ljudem po svetu, ki živijo v hudem pomanjkanju. Vsako leto si otroci z velikim veseljem nadenejo krone, ogrnejo plašče in od hiše do hiše nosijo blagoslove. Vedno znova so ponosni na zbrane darove, s katerimi tudi oni pripomorejo misijonom po svetu.

Na svete tri kralje zvečer so pri sveti maši, ki jo je daroval župnik Župnije Domžale mag. Klemen Svetelj, sodelovali pevke in pevci Vokalne skupine Krila, ki so bili pri nas že na Karitasovem koncertu. Tokrat so sodelovali pri sveti maši in imeli nato po maši še božični koncert pesmi slovenskih in tujih skladateljev. Zborovodkinja Vokalni skupini Krila je Andreja Martinjak. Koncert je potekal ob prebiranju božične zgodbe od Gospodovega razglašenja Mariji devici, odhoda na popisovanje v Betlehem, rojstva Jezusa Kristusa do prihoda svetih treh kraljev. Vezni tekst je napisal Jure Sešek.

Praznik Gospodovega razglašenja se v zahodni tradiciji imenuje tudi praznik sv. treh kraljev, s čimer je izraženo vsebinsko dopolnjevanje. Trije kralji (trije modri) podajajo bolj nazorno in živo predstavo o častilcih iz poganskih krajev, ki so prišli pozdravit in molit novorojenega Odrešenika. Jezus se je najprej razodel pastirjem, nato pa kljub svojemu uboštvu in nebogljenosti tudi trem zastopnikom poganskih narodov. Modri so namreč že v prvi Cerkvi veljali za predstavnike poganskega sveta, saj so bili v njih na nek način h Kristusu pritegnjeni vsi narodi zemlje. To pomeni tudi začetek misijonskega poslanstva Cerkve. Modre je po izročilu in svetopisemskem besedilu vodila zvezda, ki jih je privedla k Jezusu. Jezusa so molili in ga priznali za mesijanskega kralja ter ga »razglasili« med svojimi rojaki. Večer pred praznikom je po izročilu tretji sveti večer (prvi je pred Božičem, drugi pa na silvestrovo pred novim letom), zato je na Slovenskem v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše, na vhodna vrata pa se napiše začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta: 20 + G + M + B + ….

Vokalna skupina Krila za sebe pravi, da tisto, kar je zagotovo treba podčrtati, je, da jih poleg pesmi druži tudi prijateljstvo in mladost. In ko bo mladost pomahala v slovo, močno računajo na to, da bo prijateljstvo ostalo… Nekaj o njih in njihovi zasedbi. Vsem, ki jih poznajo, je dobro znano, da radi prepevajo, s tem namenom se tudi sestajajo enkrat tedensko v župnišču v Šmartnem pod Šmarno goro, od koder prihaja večina Krilašev in Krilašic. Zasedba je od začetka skorajda nespremenjena. Imeli so nekaj kadrovskih menjav v moških vrstah, ženska postava pa ostaja enaka že od prvega Krilskega dne. Tako v skupini Krila prepeva šest deklet in šest fantov. Dekleta sicer tu in tam spremenijo barvo las in frizuro, skoraj večina jih je spremenila priimke, a o tem morda kdaj drugič. Od  začetka do 30-letnice delovanja jih je vodila  Mojca Lorber, sedaj pa že dve leti  vodi skupino Andreja Martinjak.

Vsako leto si na pol v šali govorim, da bo po novem letu vse drugače, da bo šlo vse na boljše in lepše. Deloma se te misli uresničijo, saj se je do sedaj še vedno izkazalo, da se vse spreminja, da je vse drugače, vprašanje pa je, ali gre tudi na boljše in lepše. Novo leto je za nami. Naše novoletne želje so največkrat: da bi bili zdravi, veseli, pogumni … da bi nas spremljal Božji blagoslov. Blagoslov ni samo v tem, da se nam nič slabega ne zgodi, ampak tudi v tem, da zmoremo sprejeti preizkušnje, težave, bolečine … Da bi bil Bog na vsakem koraku z nami in bi v polnosti čutili Njegovo ljubezen. Saj vemo: ko nam je najtežje, nas Bog nosi v svojem naročju! Ne vem, kaj bo prineslo novo leto. Želim si pa, da bi vsakemu od nas prineslo upanja in zaupanja v dobro in lepo. Toliko črnogledosti se je naselilo v našem narodu med nami, toliko nerazumevanja in celo nasprotovanja.  Boleča je naša medsebojna razdeljenost, nasprotovanja, zagledanost vase in v svoj prav ter zahteve po pravicah. Na tem področju si res srčno želim, da bi nam novo leto prineslo spremembe v smeri večjega medsebojnega spoštovanja, poslušanja in sodelovanja! Če nam to uspe, potem bo leto 2024 res čarobno in nepozabno.   Kličem blagoslova nad vse vas!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi