Letos postavili 100 jaslic ob poti iz Poženika na Šenturško Goro

Z božičem prihaja poseben jubilej, kajti mineva že 800 let, odkar je sveti Frančišek Asiški prvič postavil jaslice v italijanskem kraju Greccio. Tradicija izdelovanja in postavljanja jaslic je globoko zakoreninjena  tudi v naši kulturi in vsako leto prinaša toplino praznične sezone. Izredno ustvarjalni so pohodniki na relaciji iz Poženika do Šenturške gore. Pot je lepa in primerna za družine, nahaja pa se med Cerkljami in Komendo. Tudi letos so številni jasličarji iz cerkljanske in komendske župnije in od drugod, celo iz Bruslja in Reke, postavili svoje jaslice ob poti iz Poženika na Šenturško Goro. 

Jaslice sta prva začela postavljati na Šenturško Goro pred šestnajstimi leti zakonca Štern iz Mlake pri Komendi. Po pripovedovanju domačinov je prva leta jaslice postavila le peščica pohodnikov. Na začetku so bili postavljalci jaslic ob poti »Prijatelji Šenturške Gore« in pohodniki komendskih »Škrjančkov«, sicer člani Planinskega društva Komenda. Število se je iz leta v leto hitro povečevalo. Na poti iz Poženika na Šenturško Goro so letos postavili rekordno število jaslic. V lanskem letu se je število jaslic več kot podvojilo, doseženo je bilo kar 72 postavitev, letos pa so jih postavili rekordnih 100. Cilj vseh postavljalcev je, da se jaslice ne le lepo zlijejo z okoljem, ampak tudi spoštujejo naravo in jo ohranjajo nedotaknjeno.

Lokacijo za postavitev jaslic si vsak pohodnik izbere sam. Tudi letos so jih iznajdljivo umestili v zavzetje skal, drevesnih vdolbin, pod korenine, pod skale ali na štore,  tudi v leseno gajbico na vejo sadnega drevja, prav so prišle v pobočju naravne večje ali manjše votline. Pri postavljanju jaslic jim je prav prišla zelo prav njihova iznajdljivost, domiselnost in ustvarjalni navdih. Tudi letos je lepo poskrbela za napise avtorjev jaslic na lesene ploščice ob poti Mira Gerkman iz Poženika, hkrati pa bdi nad tem, da se z umestitvijo jaslic ne uničuje narave.  Jaslice so izdelane iz različnih materialov od lesa, kamna, keramike, stekla, tekstila in vsake so nekaj posebnega. Vžgane so v les, rezljane, naslikane na škrilovcu, mozaične in kamnitne. Posebnost so jaslice z maketami Šenturske cerkve in drugih znanih stavb, kot je Grad Strmol. Večina jaslic je osvetljenih za še bolj doživet ogled jaslic ponoči.

Povprečno pohodnik za kolovozno pot, ki je bila do šestdesetih let prejšnjega stoletja edina povezava iz doline, torej iz vznožja hriba v Poženiku (na nadmorski višini 387 mnv, na Šenturško Goro 671 mnv) in ostale  gorske vasi potrebuje od 45 minut do ene ure prijetne nezahtevne hoje, večinoma po gozdu. Višinske razlike je 284 metrov. Danes pot uporabljajo lastniki gozda, s pridom pa jo uporabljajo pohodniki in tudi gorski kolesarji. Pot pohodnike vodi od zadnjih hiš v severnem delu vasi Poženik mimo poženskega gradu, ki je na levi strani, dalje do kapelice, ki jo je v avgustovski ujmi za las zgrešilo deblo podrtega gabra. Pot vodi pohodnike po začetni strmini do Flegarije, ki se v starih listinah omenja kot ena najstarejših poženskih domačij. Nato strmina popusti in hoja je lahkotnejša. Pot se nadaljuje do lepo obnovljene kapelice, ki so jo postavili domačini, preživeli avstroogerski vojaki. Prenekateri ljubitelj narave in jaslic med potjo iz Poženika na Šenturško Goro tudi pozvoni pri lepo obnovljeni kapelici, za katero ima velike zasluge prejšnji komendski župnik Zdravko Žagar (napis na marmorni plošči pove, s kakšnim namenom je bila postavljena), ter se priporoči brezjanski Mariji Pomagaj. V kapelici je namreč njena podoba.

Kmalu zatem pohodnika, ko pride iz gozda na jaso, na desni »pozdravi« župnijska cerkev sv. Urha na Šenturški Gori, če se ozre še malo bolj desno, pa izjemen pogled v dolino proti Tunjicam, cerkvi sv. Ane in daleč naokrog. Pred njim pa se dviguje Krvavec in druge s snegom pokrite gore. Razgled da je kaj, bi dejal navdušen planinec in pohodnik. A to tokrat ni bistveno, glavno je, da pohodniki ob ogledu jaslic ob poti podoživijo, kar se je na sveti večer dogodilo v hlevčku pri Betlehemu, to ponesejo s seboj in iz tega črpajo in živijo.

Jaslice so na ogled od Božiča, 25. decembra do ponedeljka, 15. januarja 2024, zato si vzemite tisti dve uri in pol časa gor in nazaj z družino in si oglejte navdiha polne izdelane in postavljene jaslice.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi