Glasbeno bogato praznovanje občinskega praznika Občine Lukovica

Vsako leto se občani in občanke občine Lukovica ob 4. septembru spomnijo na rojstni dan enega največjih slovenskih pisateljev Janka Kersnika, ki se je rodil na gradu Brdo pri Lukovici. Janko Kersnik je pred 134 leti županoval v teh krajih, letošnja osrednja prireditev ob občinskem prazniku Občine Lukovica pa se je odvijala v petek, 6. septembra. Prvič jo je gostila nova Sončna dvorana Lukovica, v kateri so domači ustvarjalci soustvarili bogat glasbeno obarvan kulturni program.

Občina Lukovica letos praznuje 24. obletnico odkar je postala samostojna lokalna samouprava ter se odcepila od nekdanje skupne Občine Domžale. Ob občinskem prazniku sta se poleg županje Občine Lukovica Olge Vrankar, podžupana Vincenca Dragarja, občinskih svetnikov, ravnateljice Osnovne šole Janka Kersnika Brdo, dr. Anje Podlesnik Fetih, najvidnejših predstavnikov društev, zvez in krajevnih skupnosti, občank in občanov praznovanju pridružila tudi župan Občine Dol pri Ljubljani Željko Savič in podžupan Občine Moravče Marko Kladnik.

Angažma domačih društev

Zbrane obiskovalce je ob vhodu v Sončno dvorano Lukovica najprej pozdravila Godba Lukovica pod taktirko Gregorja Dermola. Uvodoma so v dvorano poleg godbe vkorakali praporščaki društev in organizacij Občine Lukovica ter Častna enota Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale s slovensko zastavo. Pričetek kulturnega programa sta s petjem slovenske himne naznanila Mešani pevski zbor Šentviški zvon in Moški pevski zbor kulturno društvo Janko Kersnik Lukovica.

Častna enota Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale s slovensko zastavo

Prednosti v ohranjanju slikovitega podeželja

Županja in slavnostna govornica mag. Olga Vrankar je v svojem govoru izpostavila, da praznik Občine Lukovica obeležuje spomin na najmočnejšo osebnost, ki je tako prepoznavno umestila Brdo in celo dolino Črnega grabna v slovenski politični in literarni prostor s svojimi čvrstimi, resničnimi, realističnimi in malomeščanskimi podobami njenih ljudi 19. stoletja.

»Čeprav se občina Lukovica sooča s številnimi izzivi, povezanimi predvsem z zmanjševanjem sredstev, pridobljenih s strani Države, kar vpliva na nenehno optimizacijo procesov in projektov, je zadovoljstvo uspešno zaključenih velikih projektov, kot je Sončna dvorana Lukovica, še toliko večja. V občini Lukovica smo od nekdaj ponosni na naravne danosti in stremimo k ohranjanju vsega, kar je pristno. Kar je sad človeškega dela in novega znanja, podpiramo slovensko pregovorno iznajdljivost, ki se potrjuje tudi danes. Naše prednosti so v trženju in ohranjanju slikovitega podeželja, v razvoju obrti in družinskih podjetij, turizmu z dodano vrednostjo enkratnih zgodovinsko umetniških biserov. Ves čas stremimo k dvigovanju  kakovosti življenja v naši občini in tudi v prihodnje se bomo z ekipo trudili, da bo temu tako,« je v svojem govoru pojasnila županja.

Sodelavka občinske uprave Občine Lukovica Mojca Cerar, županja mag. Olga Vrankar s tremi prejemniki občinskih priznanj in predsednikom Odbora za družbene in društvene dejavnosti Bogdanom Capudrom.

Pesem in glasba predstavljata kraje in združujeta ljudi

Sledil je kulturni program, ki so ga pripravili člani Odbora za družbene in društvene dejavnosti Stana Stopar, Bogdan CapuderMojca Cerar in Blaž Andrejka, slednji je imel tudi vlogo povezovalca skupaj s Heleno Urbanija. Predstavili so se mladi, ki šele stopajo po svoji glasbeni poti in že dodobra uveljavljeni glasbeniki iz različnih področij.

V tercetu so prekmursko ljudsko pesem »Zrejlo je žito« zapele Anja Avbelj, Urška Urbanija Žun in Špela Kink, na flavti je skladbo Wilhelma Poppa »La Traviata« iz istoimenske Verdijeve opere odigrala Maruša Urankar. Obiskovalci so prisluhnili tudi »Valentinovi ariji« iz opere Faust, ki jo je odpel pevec in solist v Zboru slovenske filharmonije Matevž Kink. Prav tako sta Urška Urbanija Žun in Špela Kink odpeli znani napev »Bacarolle iz Hoffmanovih pripovedk« Jacquesa Offenbacha.

MePZ Šentviški zvon, ki bo v letošnjem letu dopolnil 30. obletnico svojega delovanja, so zapeli ljudsko iz Bile v Reziji z naslovom »Jnjen čeuajti gna« v priredbi Pavla Merkuja. »Rokovnjaško himno« so za njimi odpeli pevci iz MOPZ Janko Kersnik, kateri neprekinjeno delujejo že 57 let.

Skupna točka MePZ Šentviški zvon, MOPZ Janka Kersnika in nastopajočih solistov

Mladi glasbeniki dosegajo visoka priznanja tudi izven občinskih meja

Za zboroma se je na violini s skladbo Edwarda Elgarja »Salud D’amour« predstavila Anja Kralj, ki je v letošnjem letu uspešno maturirala na Konservatoriju za glasbo in se vpisala na študij violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Za njo sta Leharjev duet »Lippen Schwaigen« zapela maturanta iz klasičnega solopetja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani Anja Avbelj in Matej Avbelj.

Anja je spomladi opravila avdicijo za sodelovanje v opernem zboru pri operi Devica Orleanska, ki jo bo izvajala SNG Opera in balet Ljubljana, Matej pa je opravil sprejemne preizkuse na Akademiji za glasbo in je dobitnik štipendije za mednarodni mojstrski tečaj »Oper Oder Spree«, od lanskega oktobra zaseda tudi mesto člana rednega opernega zbora SNG Opera in balet Ljubljana.

V tercetu so prekmursko ljudsko pesem »Zrejlo je žito« zapele Urška Urbanija Žun, Špela Kink in Anja Avbelj

Obiskovalci so prisluhnili tudi melodijam Gordona Jacoba tuba suite stavku »Ground in hornpipe«, ki jih je iz tube izvabil Urh Štempihar Jazbec. Urh bo poleg študija strojništva študiral tudi na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, na odru pa ga je tako kot ostale glasbenike na klavirju spremljal Tomaž Pirnat. Pirnat je zborovodja Mladinskega zbora RTV Slovenija in deluje na Brdu kot učitelj nauka o glasbi in klavirja že več kot 20 let ter prihaja iz Glasbene šole Domžale, v kateri se je razvijala večina glasbenih talentov iz občine Lukovica.

Trije prejemniki najvišjih občinskih priznanj

Ob občinskem prazniku so trije občani prejeli plakete Občine Lukovica. Gre za najvišja občinska priznanja, saj so podeljena za dosežke občanov in drugih posameznikov, podjetij, zavodov, društev, združevanj, družb in drugih organizacij, ki prispevajo k boljšemu življenju občanov in imajo pomen za razvoj in ugled občine na gospodarskem, kulturnem, znanstvenem, vzgojno-izobraževalnem, športnem, naravovarstvenem in drugih področjih.

Dolgoletno prizadevno delo na športnem področju ŠD Krašnja Marjana Pervinška ter njegov prispevek k razvoju športa v Občini Lukovica sta bila nagrajena s plaketo Občine Lukovica. Za dolgoletno prizadevno delo na področju kulture ter zavzeto in prizadevno delo na zdravstvenem področju je bil nagrajen Matija Andrejka ter za dolgoletno prizadevno delo na področju kulture in oblikovne umetnosti Božidar Stupica.

Godba Lukovica je vkorakala v Sončno dvorano Lukovica na Brdu pri Lukovici

Pevsko obarvan večer zaključili z IL DIVJImi

V Sončni dvorani Lukovica se je z avtorsko skladbo »Feniks« in priljubljeno pesmijo »Shallow« predstavila najmlajša nastopajoča, 17-letna Natalija  Cerar ob kitarski spremljavi Matica Smolnikarja. Cerarjeva je letos postala ena izmed desetih finalist Slovenske note 2019 ter se kot glasbena gostja že dvakrat predstavila v predsedniški palači.

Natalija Cerar ob kitarski spremljavi Matica Smolnikarja

Obiskovalcem so se prvič ob zaključku slavnostnega glasbeno obarvanega večera predstavili fantje iz vokalne skupine IL DIVJI, ki prihajajo iz celotne štajerske. Meseca junija so si pripeli naziv najboljša klapa Slovenije 2019 in ob občinskem prazniku Občine Lukovica navdušili s svojim nastopom.

IL DIVJI so si pripeli naziv najboljša klapa Slovenije 2019

Helena Urbanija je med prireditvijo strnila rdečo nit letošnjega praznika in želje Občine Lukovica tudi za prihodnje obdobje: »Tam, kjer je doma glasba, so doma dobri ljudje, je doma ljubezen, spoštovanje, čut za socialne stiske. Ljudje v občini Lukovica želimo biti dobri in uspešni. Svoj ugled hočemo deliti na modrih odločitvah. Le tako se bomo znali spoprijeti z izzivi prihodnosti.«

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj, Drago Juteršek

 

Tagi