Kateri so Najboljši Slovenski Nogometaši Vseh Časov?

Dandanes skoraj vsi poznamo velikane slovenskega nogometa iz modernih časov, kot so Jan Oblak, Zlatko Zahovič ter Mile Ačimović. Vse bolj pa se brišejo spomini iz časov Jugoslovanskega nogometa, ko so slovenske zelenice krasili asi kot so Brane Oblak, Marko Elsner, Srečko Katanec, ter ostali. Kandidatov je mnogo, zato si poglejmo, kateri so najboljši slovenski nogometaši vseh časov.

»Starodobni« slovenski nogometaši se precej razlikujejo od modernih nogometašev, kar pa je odraz splošnega stanja v nogometu. V njem je vse več denarja, nogomet pa je postala globalna igra, ki jo spremljajo milijoni po vsem svetu. Vse več je televizijskih prenosov in spletnih stavnic kot so Bet365 Slovenija, zato je te nogometaše nekoliko težje primerjati med seboj. Vseeno pa jih lahko postavimo ob bok svetovni eliti – vsi nogometaši na tem seznamu so v nogometne svetu dosegli veliko.

Brane Oblak

Za mnoge je Brane Oblak najboljši slovenski nogometaš vseh časov, vsekakor pa gre za slovensko nogometno legendo. Sportdogaja.si ga je razglasil za najboljšega slovenskega nogometaša, na primer.

Branko Oblak se je rodil 27.5.1947 v Ljubljani. Svojo kariero je začel pri Svobodi, a so pri Ljubljanski Olimpiji že v mladih letih opazili njegov talent. Tam je s svojimi soigralci dolga leta igral v prvi jugoslovanski nogometni ligi.

Svoj talent je dve leti potrjeval še pri Splitskemu Hajduku, ko pa je dopolnil 29 let (pravila takrat niso dovoljevala igralcem, da zapustijo Jugoslavijo do 29. leta), se je za dve leti preselil k nemškemu Schalke 04, nato pa je še tri leta igral pri slovitemu Bayernu iz Munchna.

Marko Elsner

Marko Elsner je veljal in še vedno velja za enega med najboljšimi slovenskimi branilci v zgodovini. Rojen v Ljubljani je svojo profesionalno kariero začel pri Olimpiji kjer je odigral kar šest sezon. Leta 1983 pa se je preselil k Crveni Zvezdi, ki je takrat veljala za največji klub v Jugoslaviji.

Nato je odšel v Nico, kjer je igral za OGC Nice, vmes pa je igral tudi za avstrijski Wacker. Tudi njegov oče, Branko Elsner je bil odličen nogometaš, prav tako pa oba njegova sinova, Luka in Rok.

Srečko Katanec

Katanec je veljal za elegantnega in visokega branilca oziroma defenzivnega zveznega igralca, katerega usluge so bile cenjeni pri največjih jugoslovanskih klubih, kot sta Dinamo iz Zagreba in Partizan. Velja pa za prvega slovenskega nogometaša, ki je igral v finalu evropskega tekmovanja. S Stuttgartom je leta 1989 igral v finalu Evropskega pokala, kjer so izgubili proti Napoliju z Maradono na čelu.

Zlatko Zahović

Zlatko Zahović velja za legendo slovenskega nogometa, kar nedvomno tudi je. Bil je vodilni igralec slovenske generacije, ki je igrala na Euro 2000, pa na Svetovnem Prvenstvu 2002. Predvsem je bil znan kot virtuoz igre, kreator in podajalec, pa tudi kot odličen strelec prostih strelov.

Bil je napadalni vezni igralec, ki bi ga Brane Oblak poimenoval po svoje »špicvezni«. Igral je za Maribor, kmalu pa se je preselil k Partizanu, pozneje pa k Vitorii Guimaraes na Portugalskem. Vrhunec kariere je doživel pri Portu, Olympiakosu, Valencii ter Benfici.

Jan Oblak

Seveda tega seznama ne bi mogli dopolniti brez Jana Oblaka, ki po mnenju mnogih velja za najboljšega vratarja na svetu. Igra za Atletico iz Madrida, igral pa je tudi v finalu Lige Prvakov. Besed o njegovi kvaliteti je škoda izgubljati, saj mnogi veljaki priznavajo, da gre za najboljšega vratarja na svetu.

Omembe vredni igralci so še: Mile Ačimović, Josip Iličič, Samir Handanovič, Milivoje Novakovič, Valter Birsa, Milan Osterc, Nastja in Aleš Čeh, ter drugi.

Naročnik oglasa: Perfomalis Ltd

 

Komentarji uporabnikov
Tagi