Jože Stražar Kiyohara domžalski javnosti na ogled postavil medalje in plakete

Jožeta Stražarja Kiyohara spremljamo predvsem kot umetnika, ki si prizadeva ohranjati svojo kulturno dediščino z dodanimi elementi iz okolja, v katerem živi oziroma je z njim v tesni povezavi. Kiparja, slikarja in grafika slovenskega rodu – otroštvo in mladost je preživel v Škocjanu pri Domžalah – je umetniška pot peljala na Švedsko, kjer živi in ustvarja več desetletij. Ustvarjalni tandem z japonsko umetnico Sumiko Kiyohara, tudi življenjsko sopotnico, ki je bila z Jožetom na odprtju razstave v Menačenkovi domačiji v torek, 6. novembra 2018, mu je v njegovo ustvarjalnost poleg domačih slovenskih in nordijskih elementov vnesel tudi daljnovzhodne vplive.

Tekom let se je kiparstvo Jožeta Stražarja Kiyohara razvilo v čedalje večjo preprostost, obenem pa ga je umetniška mnogostranskost vodila po različnih poteh – tudi v medaljerstvo. Kot cenjen mojster medaljerstva se je uveljavil predvsem na Švedskem ter v štiridesetih letih ustvaril bogat opus medalj in plaket. Ker v Sloveniji medalje izdelujejo le redki, si opravičeno avtorjevo delo »prisvajamo« za svoje in ga prvič ponosno predstavljamo tudi v domačem kraju.

Jože Stražar je bil rojen leta 1940 v Škocjanu pri Domžalah, leta 1965 pa je odšel na Švedsko novim življenjskim izzivom naproti. Tu je začel tudi s pridobivanjem umetniške izobrazbe, najprej na višji šoli za umetnost St. Erik in drugod, nato pa se je še dodatno izobraževal pri umetniku Kegu Haberju. Danes s soprogo Sumiko Kiyohara živi in ustvarja v tišini domačega ognjišča v predmestju Stockholma. Njegova dela izpričujejo mislečega in čustvenega človeka – človeka, ki se ne želi vsiljevati svetu in naravi, temveč biti del nje. Umetniško pot Stražarja vseskozi spremljajo tudi male umetnine, v katerih je znal izraziti tako realen pogled na svet okoli sebe, kakor tudi svoj miselni abstraktni pogled na umetnost in dogajanja, ki lebdijo v nam neznani dimenziji. Z medaljerstvom se je Stražar pričel ukvarjati že na začetku svoje ustvarjalne poti. V medaljah in plaketah se vseskozi zaznavajo nova iskanja, nove poti in iskanje novih oblik, ki jih umetnik mojstrsko oblikuje in zgnete iz terakote ali pa glineno krhkost prelije v trdo kovino mehkih zaznavnih oblik. Razstavljavec Jože Stražar je umetnik, ki je iz vsakdana naredil praznik, ki je iz navadnosti ustvaril radost življenja in dar presenečenja, umetnik, ki si je prizadeval in ki si prizadeva kar najbolj neopaženo bivati v bogatem svetu oblik.

Ob odprtju razstave je povedal, da se je z medaljerstvom pričel ukvarjati že na začetku svoje ustvarjalne poti. Že od malih nog avtor goji močan interes ne le do umetnosti, temveč tudi do športa, med drugim do lokostrelstva in smučarskih skokov, kjer je bil aktiven kot mladostnik. Prve medalje je izdelal predvsem za športna tekmovanja in prvenstva, postopoma pa so sledila naročila medalj in plaket v počastitev pomembnih osebnosti, zgodovinskih obletnic ter spominske medalje z različnimi motivi. Oblikovno avtorjevi športni motivi na medaljah optimalno ponazarjajo dinamiko in vitalnost, v splošnem pa se vseskozi zaznavajo njegova nenehna iskanja novih oblik, ki jih mojstrsko oblikuje v trdo kovino. S posebno skrbnostjo se ne posveča le sprednji, temveč tudi hrbtni strani medalj ter jih formira v domiselne celote. V podobni maniri nastajajo tudi mali kipci iz brona, pri katerih pa oblikovno pogosto realen pogled na obdajajoči svet nadgrajuje z abstraktno simboliko.

Kljub temu, da je razstava medalj, plaket in male plastike v bronu že lani gostovala v Gorenjskem muzeju v Kranju, si v velikem pričakovanju domžalske predstavitve več kot dvesto medalj, plaket in male plastike v bronu nadejamo več kot navdušujoč vpogled v Stražarjevo celovito kiparsko delo v malem.

V kulturnem programu na odprtju razstave sta nastopila Lucija in Ambrož Štih, vokal in kitara. Koncept razstave je nastal izpod rok Jožeta Stražarja Kiyohara in Katarine Rus Krušelj. Pokrovitelj odprtja razstave je bila Vinska klet Vidmar Domžale. Razstava, ki je vredna ogleda tudi za šolske in vrtčevske otroke, bo v Menačenkovi domačiji odprta do 27. novembra 2018.

Celotno razstavo medalj in plaket si lahko ogledate tudi na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi