Bodi nam pozdravljena – koncert Marijinih in adventnih pesmi v župnijski cerkvi na Šutni

Zakorakali smo v adventni čas, ko se večji del dneva umakne noči. Vse nekako umolkne, tudi naša srca. In v tem tihem času prihaja med nas Brezmadežna, ki je vrhunec božje popolnosti. Prihaja, da nas tolaži, nam daje upanje in nas spomni na ljubezen, ki prihaja za nas. Verni ljudje so resnico o Marijinem brezmadežnem spočetju priznavali od vsega začetka, skozi vsa stoletja. In ta adventni čas vabi na pot iskanja miru, luči in zvoka! Da, tudi zvoka, na koncertu Marijinih in adventnih pesmi, ki so mu dali naslov “Bodi nam pozdravljena”.

Koncert Marijih in adventnih pesmi je potekal je v cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja na Šutni v Kamniku v soboto, 8. decembra 2018, na dan Brezmadežne. Koncert, na katerem smo uživali ob poslušanju usklajenih pevskih glasov, temperamentnosti zborov kot celote, ki jo je bilo zaznati v posameznih skladbah, nas je popeljal v posebna doživetja.

Na koncertu so nastopili Komorni pevski zbor Šutna Kamnik, pod vodstvom zborovodkinje Mateje Kališnik, Mešani pevski zbor sveti Tilen iz Besnice, pod vodstvom zborovodje Janeza Fabjana in orgelske spremljave prof. Marije Holcar, Komorni ženski pevski zbor Vox Annae Kamnik, pod vodstvom zborovodje Aleša Sedušaka, Mešani pevski zbor Klas Groblje, pod vodstvom zborovodkinje prof. Ane Bizjan, in orgelske spremljave Roka Rakarja ter Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti, pod vodstvom zborovodkinje Klare Maljuga. Odličen koncert, ki je napolnil cerkev Marijinega brezmadežnega spočetja na Šutni v Kamniku, koncertu pa je prisluhnilo veliko zaljubljencev v zborovsko petje tudi izven meja kamniške občine. Koncert, ki ga je sofinancirala Občina Kamnik, izveden pa je bil v sodelovanju z JSKD OI Kamnik, je izzvenel s šestnajstimi skladbami, ki so popestrile adventni čas.

Adventni čas je zelo kratek, poleg tega je poln dogajanja, saj se zvrstijo številni dogodki, ki so priprava na božično-novoletne praznike. Zaradi tega je pomembno, da takoj na  začetku adventa vstopimo v samo dogajanje in ne čakamo, da bi na adventnem venčku gorela že druga ali tretja svečka. Takrat bo že prepozno! Letošnji adventni čas preživljamo ob geslu: »Pridi bližje!« Celotna Cerkev na Slovenskem je v razmišljanju in iskanju načinov, kako bi Cerkev spet lahko postala domača sodobnemu človeku. Domača v razmišljanju, pri odločanju, v delovanju. In Evangelij ima še vedno močno sporočilo za vse ljudi tudi v sedanjem času!

Zato vsako leto znova upamo, da bo advent kar se da idiličen. Skupna molitev ob venčku, smeh, veseli otroci, čarobnost sv. Miklavža, postavljanje jaslic … Advent nas vabi k poglobitvi našega duhovnega življenja, da bi se dobro pripravili na praznik Jezusovega rojstva. V ta namen nas Cerkev vabi, da preko posta, molitve, dobrih del (miloščina) in še na druge načine nekoliko umirimo svoje vsakdanje »hlastanje« po življenju in se obrnemo k resničnim vrednotam naše vere.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi