20 let čudovite zgodbe, ki se imenuje Kulturno društvo Jože Gostič Homec

Vse se je začelo v letu 1993, ko je mladi in nadobudni Borut Jenko iskal somišljenike, da bi na Homcu ustanovili kulturno društvo. Hitro jih je našel, dodatno spodbudo pa je imel pri takratnemu homškemu župniku Lojzetu Golobu. Danes, po dvajsetih letih delovanja Kulturnega društva Jože Gostič Homec, lahko z veseljem zapišemo, da je kulturno društvo v teh letih delovanja pustilo nepozaben pečat na področju kulture v našem kraju.

Poznate zgodbo o tem, kako je prišlo do tega, da je svetovno znani operni pevec Jože Gostič, ki je večji del življenja preživel na Homcu, dobil tisto mesto, ki mu gre? Iz prve roke bi jo zvedeli na včerajšnji prireditvi ob 20-obletnici Kulturnega društva Jože Gostič Homec, ki je potekala v prostorih OŠ Preserje pri Radomljah.

Prireditev, ki ni bila tista tipična prireditev z govori in samohvalami, je obiskovalcem razkrila marsikaj, kar se je dogajalo in ustvarjalo v teh bogatih dvajsetih letih delovanja Kulturnega društva Jože Gostič Homec. Sama prireditev je bila razdeljena v štiri sklope pogovorov z gosti, ki so v teh dvajsetih letih pustili svoj pečat v društvu. V programu so sodelovali: Ženski pevski zbor Sirene, pod vodstvom zborovodkinje Petre Grkman, Otroški pevski zbor Moj cvet, pod vodstvom zborovodkinje Mirjam Šuštar Peterka ter tenorist Ivan Andres Arnšek, ki je nastopil ob spremljavi pianistke Jelene Boljubaš. Z veznim tekstom pa se je v ozadju skozi zgodovino kulturnega društva sprehodila Marjana Prvinšek Bokal.

Obujanje bogate kulturne dediščine
V prvem sklopu pogovora, ki ga je vodil Marjan Loboda, je bil namenjen proslavam, potopisnim predavanjem, Ženskemu pevskemu zboru Sirene, so sodelovali zgodovinar dr. Janez Marolt, zborovodkinja ŽePZ Sirene Petra Grkman in alpinist Viki Grošelj. Kulturno dogajanje pred obema svetovnima vojnama je bilo na Homcu namreč izredno bogato, kar lahko pripišemo temu, da so imeli na Homcu svoj kulturni dom, veliko zaslug za to pa je imel tudi takratni vsestranski župnik Anton Mrkun.

Ženski pevski zbor Sirene
V okviru Kulturnega društva Jože Gostič je petnajst let delovala tudi uspešna ženska pevska skupina, ki si je nadela ime Sirene in ki je pod vodstvom zborovodkinje Petre Grkman, s svojevrstnim petjem razveseljevale ljubitelje glasbe. V teh letih je v tem zboru sodelovalo preko sto deklet. Danes Sirene nastopajo samo še priložnostno, med drugim so nastopile tudi na prireditvi ob 20-obletnici delovanja
KD Jože Gostič Homec.

Prvi vzpon Vikija Grošlja na homški hrib
V teh dvajsetih letih je Kulturno društvo Jože Gostič Homec organiziralo tudi petnajst potopisnih predavanj, ki so jih predstavili različni slovenski alpinisti, med njimi so nekateri na žalost tudi že pokojni. Dvakrat je svoje izkušnje s homčani in drugimi obiskovalci delil tudi Viki Grošelj, ki je bil gost prvega omizja na proslavi. Naj razkrijemo, da je večji del mladosti Viki preživel na Homcu. Zanimivost, ki smo jo izvedeli na prireditvi, pa je ta, da je bil prvi Vikijev vzpon, ki ga je opravil v življenju, na homški hrib.

Dramske uprizoritve
Kulturno društvo je v teh dvajsetih letih uprizorilo kar devet dramskih iger, v kateri je bilo 64 vlog, ki jih je odigralo 32 amaterskih igralcev. Pri režiji pa je sodelovalo šest režiserjev. Dramska igra je bila tema drugega sklopa pogovora na prireditvi na kateri so sodelovali režiserji in igralci Igor Žužek, Janez Cimperman in Tomislav Tomšič ter igralka in kostumografinja Karmen Bergant. Med pogovorom, ki ga je vodila Stanka Šarc Majdič, so se dotaknili različnih zanimivih pripetljajev, ki so se zgodili med vajam in na samih uprizoritvah.

Krajevno glasilo Vaščan, monografija o Gostiču, razglednice Homca,…
Krajevno glasilo Vaščan, ki predstavlja pomemben vir informacij o dogajanju v kraju, organizacijah in posameznikih in katerega se krajani ob izidu vedno razveselijo, je nastal na pobudo kulturnega društva. V teh dvajsetih letih je izšlo kar 36 številk tega glasila. Leta 1995 so izdali faksimile Homca, ki jo je leta 1925 izdal homški župnik Anton Mrkun. Delo pa predstavlja pomembno zgodovinsko dediščino o Homca in okolici. Kulturno društvo je izdalo tudi pet tematskih brošur, monografijo o Jožetu Gostiču, knjigo o Preserjah »Naš kraj, ki je minil«, avtorja Marijana Slevca, dve zgoščenki Jože Gostič – tenor in Jože Gostič na Homcu ter vrsto razglednic o Homcu. O tem delovanju pa so v tretjem sklopu pogovora sodelovali, oblikovalec in fotograf Toni Iglič, lektorica Ivanka Učakar in Rok Pogačar. Pogovor o nastajanju knjig, Vaščana in ostalega gradiva, je z gosti v vodila Mateja Vrhovnik.

Spomin na svetovno znanega tenorista Jožeta Gostiča
Da je svetovno znani tenorist in krajan Homca Jože Gostič, ki je bil dolga leta načrtno ali nenačrtno »pozabljen«, dobil svoje mesto, ki mu pripada, pa sega v leto 1998, ko se je delegacija iz Opere HNK  iz Zagreba, pod vodstvom tedanjega direktorja, prof. Vladimirja Kranjčevića odpravila na Gostičev grob na homško pokopališče. Gostičevi dnevi so bili tema četrtega sklopa pogovora, v katerem so sodelovali prof. Vladimir Kranjčevič, nekdanji homški župnik Lojze Golob in predstavnica Kulturno prosvetnega društva Slovenski dom Zagreb, Polona Jurinić. Pogovor pa je vodil, koordinator vsakoletnih Gostičevih dnevom, Aleksander Rogina.

Prof. Kranjčevič, ki je osebno poznal tenorista Jožeta Gostiča je povedal, da se po smrti pevca, na božič leta 1963, niso mogli udeležiti pogreba, saj je ledeni dež takrat ohromil ves promet. So pa pevčev grob obiskali 35 let kasneje. Med drugim so se oglasili tudi pri takratnem homškem župniku, ki jih je prijazno sprejel in se čudil obisku. Skratka takratni obisk zagrebške delegacije je prerasel v enkratno čezmejno sodelovanje – vsakoletni dogodek Gostičevi dnevi, kjer razne prireditve potekajo tako v Sloveniji in na Hrvaškem. Tovrstno prijateljsko sodelovanje pa priča o tem, da je Jože Gostič oseba, ki je združil oba naroda.

Spomini, ki bodo ostali!
Prireditev ob 20-obletnici Kulturnega društva Jože Gostič je postregla z obilo spominov na dogodke in prireditve, ki so v teh letih pustili nepozaben pečat v kraju in hkrati bogatili posameznike. Tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, je v svojem govoru na koncu povedal, da se mu niti približno ni sanjalo, kaj vse je v teh letih delovanja kulturno društvo naredilo na področju kulture in za kraj. Člani Kulturnega društva Jože Gostič Homec, so na prireditvi nekdanjemu homškemu župniku Lojzetu Golobu, ki je društvu ves čas svojega delovanja na Homcu nudil vso podporo, podelili naziv častnega člana društva.

Že v petek, 29. novembra 2013, je bila prostorih PGD Homec slavnostna seja Občnega zbora društva, kjer so najbolj zaslužnim članicam in članom ter organizacijah podelili zahvale in priznanja. Za kulturni program pa sta poskrbeli citrarka Tanja Zajc Zupan in recitatorka Ana Zupan.

Na koncu pa ne moremo mimo dejstva, da je v prvi vrsti za vse opravljeno dosedanje delo najbolj zaslužen predsednik društva Borut Jenko, ki mu je v vseh teh letih, skupaj z prizadevnimi člani uspelo narediti čudovito zgodbo, ki se imenuje Kulturno društvo Jože Gostič Homec.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov