15. tabor gasilske mladine iz domžalske občine v Libeličah

Kot vsako leto, so tudi letos mladi gasilci iz domžalske občine na gasilskem taboru v Libeličah. Letošnji tabor je že 15. po vrsti, zato lahko mirno rečemo, da gre že za tradicionalen tabor gasilske mladine, ki je pravzaprav ena izmed oblik izobraževanja in usposabljanja, združena s številnimi prijetnimi trenutki in aktivnostmi v čudoviti naravi, ki jo nudi majhna koroška vasica Libeliče.

Letošnjega tabora se udeležuje 43 mladih gasilcev iz prostovoljnih društev Domžale-mesto, Rova, Radomelj, Homca, Vira, Žeje-Sveta Trojica, Studenca, Ihana in Dekanov. Nad njimi pa bdi sedem mentorjev, ki se še posebej trudijo, da mladina prijetno preživi prosti čas.

Kot nam je povedal vodja tabora Lojze Limoni, imajo za udeležence tabora skrbno načrtovan program, ki poleg spoznavanja raznih gasilskih veščin in preventive, vsebuje tudi športne aktivnosti ter izlete v okoliške kraje. Tako so obiskali star mlin v sosednji Avstriji, ogledali so si Libeliče in spoznavali zgodovino tega kraja. Ker imajo v domu kjer prebivajo tudi plezalno steno, so jim pripravili tečaj plezanja, za kar sta poskrbela dva inštruktorja, ki sta jim predstavila tovrstni šport. Čaka pa jih tudi še vožnja s kanuji po reki Dravi. Svojo spretnost pa so lahko prikazali tudi na tekmovanju v vezanju vozlov. Z mladimi gasilci iz Libelič pa se bodo pomerili tudi v tekmovanju z vedrovko.

Ker tabor traja skoraj teden dni, je en dan namenjen tudi dnevu odprtih vrat, kjer jih lahko obiščejo tudi starši. Le-ta pa je bil v sredo 28. avgusta popoldan. Poleg staršev jih je obiskala tudi delegacija Gasilske zveze Domžale, pod vodstvom predsednika Staneta Kovača in delegacija Občine Domžale, pod vodstvom predsednika občine, župana Tonija Dragarja. Ker so na taboru tudi udeleženci iz Dekanov, sta jih obiskala tudi podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep in predsednik za delo z mladino v Občinski gasilski zvezi Koper Denis Opatič.

Mladi gasilci so gostom najprej zapeli svojo himno, nato pa pripravili kviz, kjer so se v znanju o gasilstvu pomerili po trije predstavniki gasilske zveze, staršev in občine. Novega predsednika za mladino v GZ Domžale Boštjana Narobeta, so nato mentorji "krstili"  na poseben način. Najbolj pa so se udeleženci tabora razveselili velikanske čokolade, ki so jim jo prinesli predstavniki GZ Domžale.

Gostje so v nadaljevanju pohvalili gasilski tabor in poudarili pomembnost vključevanja mladih v gasilsko organizacijo ter udeležencem zaželeli čim več prijetnih trenutkov na taboru. Hkrati pa tudi niso pozabili pohvaliti mentorje ter domače gasilce iz Libelič, ki vedno z veseljem pomagajo pri pripravi in izvedbi tabora. Seveda so poskrbeli tudi za pogostitev gostov z dobro domačo hrano.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov