Praznovanje žegnanja v župniji Jarše

Župnija Jarše te dni obeležuje god svojih farnih zavetnikov sv. Mohorja in Fortunata, katerima je posvečena tudi grobeljska cerkev. Verniki iz Jarš, Rodice, Domžal in od drugod so se lahko v čast zavetnikoma poklonili dvakrat in sicer s sveto mašo, ki ju je v grobeljski cerkvi daroval jarški župnik Matjaž Križnar. Prvič je sveta maša potekala na dan zavetnikov sv. Moharja in Fortunata in sicer v četrtek, 12. julija 2018, drugič pa na žegnanjsko nedeljo, ki so jo v župniji Jarše obeležili v nedeljo, 15. julija 2018.

Žegnanjsko nedeljo so v župniji Jarše pričeli najprej s sveto mašo ob osmi uri v župnijski kapeli, ob deseti uri pa v grobeljski cerkvi. Pri tej maši pa so sodelovali tudi jarški gasilci v svečanih uniformah. Sveta maša je bila darovana kot žegnanjska maša, pri kateri so počastili zavetnika cerkve sv. Mohorja in Fortunata ter zavetnika gasilcev sv. Florjana. Pri sveti maši so pri branju berila in pri prošnjah sodelovali jarški gasilci. Za dodaten čar pa so pridodali pevci Mešanega pevskega zbora župnije Jarše.

Pri pridigi je župnik Matjaž Križnar pohvalil jarške gasilce in seveda tudi gasilce iz vsega sveta, ki se žrtvujejo za pomoči potrebnim, pa mogoče teh ljudi, ki jim pomagajo, sploh ne poznajo. Seveda se včasih zgodi tudi tragedija, da kdo od gasilcev ali reševalcev izgubi tisto, kar rešuje drugemu – svoje življenje, kot se je to zgodilo ob reševanju fantov in trenerja iz jame v Indoneziji. Ampak vsi ti srčni ljudje, ki pomagajo drugim, na svoje življenje največkrat niti ne gledajo, samo da pomagajo. To jim je vodilo.

Župnik Matjaž Križnar je med sveto mašo blagoslovil tudi tri kipce sv. Florjana, ki so jih jarški gasilci prinesli na oltar. Z njimi so se gasilci zahvalili gasilskim veteranom za okrogle obletnice. Za 80 let je kipec sv. Florjana prejel Mihael Kelhar, za 70 let pa sta jih prejela Tončka Kepec in Janez Kraševic. Vsem jubilantom iskrene čestitke.

Po sveti maši je pred cerkvijo sledilo še druženje. Vsi so bili lepo povabljeni na bob – okusne krofe z marmelado, ki sta jih od polnoči pa do jutra nacvrli Ivanka Brodar ter Francka Šraj. Za to okusno dobroto, s katero se na žegnanjsko nedeljo posladkajo verniki, Ivanka in Francka poskrbita že vrsto let. Da so Ivankini krofi okusni pa se itak dobro ve, saj so znani daleč preko meja Domžal.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi