Peregrinov sejem v Lukovici

Nekoč so v Lukovici organizirali kar pet sejmov, a ostala sta le dva, ki ju ohranja Turistično olepševalno društvo Brdo Lukovica. Tako je na praznični dan, 27. aprila, v Lukovici potekal Peregrinov sejem, ki nosi ime po svetem Peregrinu, zavetniku rakavih bolnikov in se nahaja v stranskem delu župnijske cerkve. Kaj je prinesel tokratni Peregrinov sejem? Poleg velikega števila obiskovalcev – potencialnih kupcev, ki sicer kažejo zanimanje, vendar ni nujno, da bodo tudi kaj kupili – je bilo tudi lepo vreme, ki je privabilo številne nove in že znane prodajalce.

Kar se potencialnih kupcev tiče, mislim, da so bili v manjšini, saj je mnogim že pred poldnevom zmanjkala zaloga ali pa je ostalo le malo. Presenetljivo je bila prodaja toplotne tehnike na začetku sejma, kar je v tem času razumljivo, saj nam vreme narekuje daljšo kurilno sezono. A že nekaj metrov stran od tega je bila prodajalna sladoleda, pred katero je bila dolga vrsta. Poleg tega so bile na voljo mesne dobrote iz domačih logov od Cesarja in Souda pa vse do Ptuja, znanega po tisočerih znamenitostih, njegova okolica pa po odličnih rejcih prašičev. Tako nam ni bilo treba na pot, ampak smo njihove dobrote lahko ne samo kupili, ampak tudi pokušali kar na sejmu. Našla je svoje mesto tudi AMZS, kjer smo lahko izvedeli za novosti, prejeli Moto revijo ter vse podrobnosti o ugodnostih kot člani velike družine AMZS.

Brez medu in ostalih dobrin, ki jih pridelajo čebele, ne gre, in pri čebelarjema Antonu in Joži Cirer se je našlo nekaj, ne samo za kruh, ampak tudi tekočega. Brez suhe robe ne gre, zato so tudi na tokratnem sejmu ribničani prodajali žlice, kuhovnce, metle in podobne stvari, ki jih zagotovo potrebujemo v gospodinjstvu in so od prejšnjega sejma že pošle. Če jih niso, je v redu, da kupimo druge, ki so na akciji, je dejal prodajalec. Poleg sadja in zelenjave so bile na voljo tudi sadike različnih vrst, obljubljajoč uspeh, kot je dejal Rok, ter ekološke Vazarjeve. Pri Zakladih Črnega grabna nič novega, isti ponudniki s svežimi izdelki. Torej, sirček od kemtije Jergan in kruhek ter ostale dobrote iz ekološke kmetije Pr’ Matožet, ter nova pridobitev, ki se je bilo vredno obiskati, predvsem zaradi degustacije Alenkine slaščice. Naslov Alenke Pustotnik, ki se ukvarja s peko slaščic vseh vrst, bi bolj ustrezal Alenkine dobrote, vsaj kar se degustacije tiče.

Tako smo sklenili krog okoli sejma, se ustavili na nekaterih točkah in ugotovili, da je tokratni sejem presegel pričakovanja po živahnosti. Komaj čakamo Lukov sejem, da vidimo, kdo je bil bolj obiskan letos.

Avtor: DJD; Foto: DJD

  

Tagi