Teniški in golfistični komolec

Če pri odpiranju steklenice, igranju tenisa ali metanju frizbija čutite bolečino, ki ni posledica akutne poškodbe, imate verjetno teniški ali golfistični komolec.

Teniški komolec

Za teniški komolec je značilna kronična zategnjenost in bolečina na lateralni (zunanji) strani komolca. Gre namreč za napete mišice ki delajo izteg v komolcu, mišične adhezije in prekratke ter toge tetive.

Golfistični komolec

Golfistični komolec se nahaja na nasprotni, medialni strani. To je bolečina, ki jo čutite v notranjem delu komolca in je povezana z upogibalkami komolca. Zaradi neučinkovitosti pri pravilni uporabi vseh pomožnih mišic preveliko pritiska konča oz. se prenaša na našem sklepu.

Anatomija

Komolec povezuje nadlahtnico, podlahtnico in koželjnico s 16 mišicami, ki ga prečkajo in izhajajo iz istega izvora. Pri ponavljajočih obremenitvah se mišice in kite skrajšajo, poveča se vnetje in pride do degenerativnih sprememb tetiv.

Dejavniki tveganja

Teniški in golfistični komolec sta predvsem posledica nepravilne drže z rameni naprej in v notranji rotaciji. To povzroči neučinkovito uporabo stabilizacijskih mišic v ramenskem sklepu, kar poveča pritisk na komolec.

Glavna težava izvira iz repetitivne aktivnosti komolca – torej upogiba (golfistični komolec) ali iztega komolca (teniški komolec), kar vodi do kroničnega vnetja in bolečine. To lahko povzročijo gibi, kot je zamah z backhandom, metanje frizbija, kuhanje in mešanje, vijačenje in rutinsko pisanje.

Namesto samo izvajanja izolacijskih vaj, kot sta izteg komolca ali upogib, je pomembno poiskati izvor. Velikokrat so vzrok za to naše ponavljajoče se naloge ali šibke ramenske mišice, slaba gibljivost prsnega koša ali slaba moč stiska. Slaba ramenska moč pomeni, da je treba večje zaviranje sile pri udarcih razviti oz. absorbirati v komolcu namesto v rami.

Terapija

Akutno pomagajo hlajenje z ledom, masažna terapija in opora za komolec. Toda bolečina bo trajala, dokler se težava ne reši. Hlajenje zmanjša vnetje, vendar se ne priporoča konstantno ker lahko tudi skrajša že napete, toge, in kratke tetive. Masaža nam pomaga povečati elastičnost zlepljenih tkiv okoli komolca, ter izboljša cirkulacijo in pozitivno vpliva na regeneracijo.

Delamo na razvoju pravilnega delovanja in moči mišic, elastičnosti tetiv in tehnike gibanja. Upoštevati moramo da se mišice obnavljajo hitreje kot tetive, zato obremenitev stopnjujemo počasi, tako da razvijemo moč tetive preden se lotimo določenega giba ki ga lahko mišice prenašaje, vendar tetive pa ne.

Vaja in nasveti

Večina vaj za teniški ali golfistični komolec poudarja ekscentrično obremenitev, ki je optimalna za regeneracijo tetive. Nekaj stvari, ki jih lahko storite:

  • masirajte napeto mesto s prečnimi ali krožnimi gibi ob upogibu ali iztegu komolca
  • ekscentrične vaje – spuščanje uteži, nadzor nad gibanjem, medtem ko se mišica podaljšuje pri upogibu ali iztegu komolca
  • krožne gibe v zapestju, gnetenje peska, vlečenje vrvi ima prevencijski učinek, ter izboljša regeneracijo
  • vaje za pravilno držo, mobilnost prsnega koša in stabilizacijo ramen ter tehniko gibanja, s ciljem da se naučimo vključiti pravilne mišice med izvedbo giba.

Več informacij

Več informacij o odpravi težav, pa najdete tudi v zapisu na naši spletni strani, v članku
Teniški in golfistični komolec – kako odpraviti težave.

V kolikor bi vam prav prišla naša strokovna pomoč, pa ste lepo vabljeni na uvodni posvet.

Avtor: Simeon Cvejoski, diplomant kineziologije; Foto: KinVital

 

Tagi