Savnanje vse bolj priljubljeno, tudi med tistimi, ki so bili do sedaj malce bolj zadržani

Zima že vztrajno trka na vrata, temperature so vse nižje in narava okoli nas se počasi umirja. Dnevi se krajšajo, noči daljšajo in v nas se prebuja želja po sproščenosti in po uživanju, relaksu v objemu prijetnejših temperatur. Med menjavo letnih časov še pogosteje iščemo tisto pravo ravnovesje, pravo tehniko za krepitev organizma in ohranjanje zdravja. Savnanje poznajo po vsem svetu in uporabniki mu priznavajo številne blagodejne učinke tako na telo, kakor tudi na duha. Toplota sprošča in nudi občutek varnosti, medtem, ko sama zasnova in ambient pričarata občutek domačnosti, kar poleg blagodejnih učinkov pripomore k vse večji priljubljenosti ter obisku savn.

Tudi to zimo lepo vabljeni v čudovit svet savn v Terme Snovik, najvišje ležeče terme v Sloveniji, v samo osrčje neokrnjene narave Tuhinjske doline, kjer je termalna voda, bolje poznana kot življenjski eliksir, doma.

Sebastian Kneipp, nemški duhovnik, izumitelj knajpanja, hidro in fitoterapevt je bil prepričan, da je narava vir zdravja, zato je zasnoval filozofijo zdravega načina življenja, ki je sestavljena iz petih stebrov (voda, gibanje, prehrana, zelišča in življenjski slog), ki smo vam jih na Domžalcu že predstavili.

Dovolite nam, da vam tokrat predstavimo številne pozitivne učinke savnanja, ki v kombinaciji s termalno vodo, katera blagodejno vpliva na kosti, kožo in prebavo, v Termah Snovik pripomore k detoksikaciji telesa, krepitvi imunskega sistema ter organizma. K pogovoru smo povabili Klavdijo Hribar, vodjo bazenov in wellnessa v Termah Snovik, ki nam je pobliže predstavila usmeritve za premagovanje morebitnih zadržkov in kar se da optimalen izkoristek blegodejnega učinka savnanja.

Savnanje ponuja številne blagodenje učinke, zaradi česar postajajo obiski savn vse številčnejši. So pa tudi posamezniki, ki zaradi zadražanosti ali pomislekov pred goloto in delitvijo prostora pri temperaturi, ki je v savnah, odlašajo z obiskom in tako izgubljajo številne dragocene priložnosti za izboljšanje počutja. Pomisleki lahko izhajajo tudi iz preteklega ne ravno posrečenega izbora vrste savn in strahu pred ponovitvijo izkušnje. Kaj bi svetovali posameznikom, ki se soočajo s tovrstnimi izzivi?

Savna je zelo stara iznajdba, ki je razširjena povsod po svetu. Na Finskem je savna pomemben del njihove kulture, v preteklosti so v njih zdravili bolne, tam so potekali porodi, dimili so meso in pripravljali žganje. Zanimivo je, da finski otroci že od malih nog skupaj s starši obiskujejo savne, Slovenci pa smo glede obiska savn v splošnem bolj zadržani.

Savnanje spodbuja intenzivno čiščenje kože in telesa, zato je zelo pomembno, da se savnamo goli. Kopalke, nakit in podobno, koži onemogočajo dihanje, na njih se ob vročini tudi lahko razmnožujejo bakterije, če je prisoten še klor, ta izhlapeva v zrak, ki ga potem prisotni vdihujejo, zato je savnanje v kopalkah še posebno škodljivo. V izogib zadregi med neznanimi ljudmi izkušnjo savnanja lahko tudi povsem sprejemljivo izboljšamo z uporabo rjuh ali brisač, v katere se ogrnemo. Ne glede na način pa vedno poskrbimo, da naši deli telesa niso direktno v stiku z leseno podlago kar pomeni, da sedimo na rjuhi, izjema so turške savne z visoko vlažnostjo v katere pa vstopamo povsem goli, sedišče pa si pred in po uporabi speremo z vodo.

Na trgu poznamo veliko vrst savn, v svojem bistvu se razlikujejo v višini temperature in vlažnosti. V našem savna centru razpolagamo s finsko savno, turško savno, snežnim prostorom, kadjo s toplo vodo, kneipp bazenčki in pitnikom termalne vode. Obiskovalci imajo možnost prehoda na sveži zrak, stalno je na voljo tudi domači čaj in sveže sadje.

Snežni prostor / ledena savna

Pri izbiri primerne savne za nas je dobro poznati specifike savne v katero želimo vstopiti. Če vzamemo za primer naši dve savni je pri finski savni temperatura zraka od 75 do 90 stopinj celzija, njena relativna vlaga pa med 25 in 35 %. Turška savna dosega precej manjšo temperaturo zraka, do 50 stopinj celzija, relativna vlaga pa se giblje med 40 in 65 %. Naši organizmi so si različini s čimer tudi sposobnost prenašanja visokih temperatur in vlažnosti, zato je pri izbiri pomembno poslušati naše telo in temu prilagoditi tudi čas, ki ga naenkrat preživimo v posamični savni. Dobro je vedeti tudi, da pri finski savni vročina z vsako višino klopi raste, zato je še toliko bolj smiselno pri začetnikih najprej izbrati nižjo višino in se potem postopoma premikati višje.

Obisk naših savn je možen v kombinaciji z 2-urno, 4-urno ali celodnevno vstopnico. Omogočamo pa tudi zasebni najem savn izven rednega obratovalnega časa. To se je izkazalo kot odlična rešitev tudi za tiste, ki bi bili radi deležni številnih pozitivnih učinkov savne, a bodo bolj sproščeni, ko bo ves savna center rezerviran samo za njih.

Obisk naših savn v rednem obratovalnem času ni potrebno rezervirati v naprej, priporoča pa se preveriti zasedenost na recepciji. Nasprotno je zasebni najem savne potrebno rezervirati vsaj dva dni v naprej. Več informacij in proste termine lahko preverite na recepciji Term Snovik ali preko telefona: 01 8344 100, e-pošta: info@terme-snovik.si .

Savnanje postaja vse bolj učinkovita in priljubljena preventivna tehnika za krepitev organizma in ohranjanje zdravja. Ena izmed posebnosti Term Snovik so tudi tako imenovane butične savne. Ime ki kliče po posebnosti, edinstvenosti in majhnosti.

Že sama beseda »savna« ali »savnanje« nas asocira na precej visoke temperature, paro, lesena sedišča in pa manjši prostor. Če v podobo dodamo še odrasle in pa terme, se nam kaj kmalu pozornost preusmeri na otroke, ki so v družbi staršev ali dedkov in babic pogosti obiskovalci Term Snovik. Kakšne možnosti ponujajo Terme Snovik v primeru, da se starša med obiskom term odločita še za savnanje?

Drži, družine so večinski gostje naših Term in številni obiščejo tudi naše savne. Naš red v savnah določa, da je vstop mladoletnim v savna center od 12. do 18. leta dovoljen le v spremstvu odrasle osebe, otrokom mlajšim od 12 let pa vstop v savno ni dovoljen. Tudi v primeru otrok, ki so mlajši od 12 let imajo starši savne še vedno možnost obiskati na način, da se otroci vključijo v naš redni animacijski program. Takrat se bodo torej otroci zabavali pod budnim očesom animatorjev, starši pa si bodo lahko vzeli čas za sprostitev v našem čudovitem svetu savn.

Sebastian Kneipp, nemški duhovnik, izumitelj knajpanja, hidro in fitoterapevt, je postavil sistem petih stebrov (voda, gibanje, prehrana, zelišča in življenjski slog), ki v pravem ravnovesju pripomorejo k ohranjanju zdravja telesa in duha. Termalna voda v Termah Snovik je naravno zdravilno sredstvo, ki v pomembni meri pripomore ne le k ohranjanju, ampak predvsem h krepitvi našega zdravja. Ali lahko vključimo termalno vodo v proces savnanja? In če, kako?

Naša termalna voda je naš največji zaklad. Po sestavi je bogata z magnezijem, kalcijem, hidrogenkarbonatom in drugimi minerali ter dokazano zelo blagodejno vpliva na naše telo. Zlato pravilo savnanja je pitje čim več tekočine. In kaj je boljše kot ob savnanju piti visokokakovostno termalno vodo, ki še zlasti pomaga pri težavah s kostmi, kožo in prebavo?

Poleg pitja čimvečje količine naše termalne vode k občutno boljšem počutju zagotovo pripomore tudi kombinacija s kopanjem v naših bazenih s številnimi hidroterapijami. Savnanje in kopanje lahko poljubno kombiniramo, saj vstopnice omogočajo eden ali dva vstopa v savno in ob dveh vstopih lahko torej vmes prehajamo na bazen.

So stvari na katere lahko vplivamo in so tiste, ki so onkraj našega dometa, zato je vsekakor priporočljivo, da upoštevamo nasvete in priporočila za podporo in krepitev našega organizma tudi v prihajajočih zimskih dneh. Kaj bi za zaključek svetovali obiskovalcem Term Snovik?

Sebastian Kneipp je zapisal čudovito misel: »Ostati zdrav in dolgo živeti je želja večine ljudi, zelo malo pa jih je pripravljenih za to tudi kaj narediti. Če bi ljudje vsaj polovico skrbi namenili temu, kako ostati zdrav in zdravo živeti, bi jim bila polovica njihovih bolezni prihranjena.«

Misel navajam, ker nas spodbudi, da aktivno skrbimo za svoje zdravje. Vsak dan. Sploh jesenski in zimski čas je ta, ko moramo še več pozornosti namenjati prepletanju vseh 5ih stebrov. Kljub hladnješemu vremenu in krajšemu dnevu ne smemo pozabiti na redno telesno vadbo, raznoliko prehrano z veliko vitamini, pitje dovolj tekočine, pozitivno naravnanost, dovolj počitka in aktivnosti, ki nas napolnijo z energijo.

Z veseljem vas od novembra dalje povabimo v naš svet savn, kjer smo vsako sredo in petek med 19:00 in 20:30 popestrili dogajanje s savna programi. Udeležba na programih je brezplačna in velja ob predhodnem nakupu vstopnice za kopanje s savno.

Več informacij o savna programih lahko najdete na spletni strani Term Snovik: www.terme-snovik.si.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Terme Snovik

 

Tagi