V Termah Snovik zvočna kopel ter meditacija za umiritev, sprostitev in spodbujanje kreativnosti

Ste se kdaj vprašali, koliko misli v določenem trenutku šviga skozi naše možgane? Kje vse smo z mislimi in občutki v izbranem trenutku, pa se tega sploh ne zavedamo? Koliko spominov skušamo priklicati in koliko stvari želimo razrešiti, narediti, pa čeprav še zdaleč nismo tam, da bi to lahko storili? Kaj bi se zgodilo, če bi se za trenutek ustavili. Se umirili. Sprostili misli in preprosto samo bili.

Ste kaj opazili? Koliko strahu ste ob tem začutili, ko nenadoma ni bilo več ničesar? Ko se je za trenutek v vaše življenje prikradel občutek praznine? Kako hitro ste začeli iskati tisto nekaj, kar bi vas potegnilo nazaj v stare, vam poznane občutke in misli? Ljudje se občutka praznine bojimo, zato se ga tudi izogibamo.

»Ravno praznina v sebi nosi izjemno kreativnost«, je prepričan Luka Brinovec, eden od izvajalcev gozdnih doživetij v Termah Snovik. Pod svoje okrilje je prevzel izvedbo izkustvene delavnice gozdnega doživetja z meditacijo. Gre za eno izmed krovnih programov novih gozdnih doživetij, ki v Terme Snovik privablja številne goste in beleži izjemno zanimanje. Ne le gozdna doživetja z meditacijo, v Termah Snovik se lahko to poletje, vse tja do septembra, vsako soboto od 18.30 do 20.ure predate magičnemu svetu zvočnih kopeli z gongom, kjer vas bo prav tako spremljal in vodil Luka Brinovec.

Ko »vključimo vse čute v doživljanje narave, smo bolj osredotočeni na ‘tukaj in zdaj’ in spet zares čutimo in poslušamo sebe, to pa je najbolj naravno in blagodejno za naše telesno, psihično, čustveno in konec koncev tudi duhovno zdravje« je prepričan Luka Brinovec, ki si je pred izjemnim dogodkom, KNEIPPOVIM DNEVOM, ki bo potekal to soboto, 8. julija 2023 v Termah Snovik vzel čas in nam v kratkem pogovoru približal zvočno kopel z gongom.

Priprava okoliščin, ki nam bodo pomagale vstopiti v stik s sabo, »tukaj in sedaj« in da se pri tem ne bomo obremenjevali s preteklostjo in prihodnostjo, ni ravno mačji kašelj. Vsekakor terja določen napor, kajti ljudje smo navajeni bdeti nad spomni in se ukvarjati z mislimi. Kaj se zgodi v trenutku, ko se fokusiramo nase in opustimo vse misli in spomine? Se takrat naši čuti res okrepijo in kar čutimo, čutimo močneje?

Vsekakor gre za ponovno vzpostavitev povezave med telesom in umom. Najprej je potrebno vzpostaviti pogoje, tako telesne, kakor tudi umske, da se tovrstno stanje »tukaj in sedaj« lahko doseže. Povsem naravni produkt ali posledica tovrstnega stanja pa je občutek praznine. Na osnovi lastne izkušnje lahko pritrdim, da se v tovrstnem trenutku naša čutila potencirajo.

Pri zvočni kopeli z gongi uporabljate številne inštrumente, s pomočjo katerih pričarate prijetno in sproščeno atmosfero. V sam proces jih harmonično in postopoma tudi vključujete. Ob tem se zdi, kot bi sklenili krog. Zaokrožili nekakšno celoto. Zvočno kopel tako začnete in tudi končate z velikim gongom, vmes pa po določenem zaporedju vključujete tudi ostale inštrumenti, od katerih vsak oddaja posebne vibracije in pa zvoke. Ali gre za določeno pravilo, ki ga je potrebno upoštevat?

V osnovi sicer obstaja nekakšno zaporedje, vendar je navadno potek programa prilagojen aktualni skupini in potrebam posameznikov. Vsa tolkala, torej tudi bobni, vse, kar zveni ritmično, nosi v sebi nek prvinski zvok, ki spodbuja, da se začne aktivirati in odpirati naša podzavest. Gre za znane in poznane občutke, ki nam dajejo občutek varnosti.

Zvok in ritem sta z nami že milijone let in prisotna sta globoko v naši podzavesti. V kolikor se oseba le nekaj minut preda ritmičnemu zvoku bobna ali gonga, bo kaj kmalu vstopila v svoje središče, v stik s sabo. V sebi bo začutila in doživela izjemen občutek gotovosti. V kolikor opazim, da se skupina težko sprosti, da se morebiti dekleta ne počutijo (dovolj)varno, meditacijo pričnem z gongom in šele nato vključim kakšne tibetanske sklede.

Zvončki so čudoviti, saj so nežni. Oddajajo izjemno nežne zvoke in vibracije, ter pomagajo pri odpiranju domišljije. Pogosto jih vključim šele proti koncu meditacije, saj pomagajo pri nežnejšem prebujanju. Z njihovo pomočjo v ljudeh prebudim nekaj lepega, svežega.

Za razliko od zvončkov, ki so nežni, pa gongi oddajajo močne vibracije in deluje celostno. Prodrejo in odprejo, kar je potrebno odpreti in sežejo tja, kamor morajo.

Tibetanske sklede pa so uglašene na harmonično vibracijo. Lahko se jih uporablja tudi ciljno, npr. za celjenje kosti. Nanje se lahko (za)igra ali se jih preprosto položi na izbrane točke na človeškem telesu.

Ljudje smo pogosto precej kritični in preprosto ne moremo mimo pričakovanj. V trenutku, ko nečesa ne doživimo na način, kot smo si predstavljali, se v nas prebudita strah in negotovost. Fokus se iz želje po sprostitvi preusmeri v analiziranje in iskanje odgovorov na vprašanja, kot so: »Zakaj jaz tega ne čutim tako«? »Zakaj tega ne doživljam tako, ampak precej drugače«, ipd. Vaš pristop je izjemno pomirjujoč, saj že uvodoma udeležence zvočne kopeli pomirite in razbremenite pričakovanj ter analiziranj. Poveste jim, da karkoli bodo čutili, je in bo prav, kajti vsak od nas sprostitev doživlja na sebi lasten način.

Res je. Vsak sprostitev doživlja po svoje. Učinki so morebiti pri več ljudeh enaki, vendar vsak od njih tovrstni proces doživlja po svoje. Tukaj bi želel poudariti in izpostaviti, da gre za subjektivno izkušnjo, ki jo je potrebno okrepiti in podkrepiti. Pri tem udeležence spodbujam, da karkoli doživljajo, je v redu, je prav in ok, saj jih bo vsak doživljaj, cikel ali post doživljaji pripeljali na isto točko. Ko namreč oseba doseže stanje praznine, se čuti okrepijo. Stanje praznine je namreč končno stičišče vseh poti.

Vsekakor ne smemo pozabiti, da nobena izkušnja, pa če jo še tolikokrat ponovimo, ne bo nikoli povsem enaka. Situacije se spreminjajo. Spreminjajo se naši občutki, spreminjajo se okoliščine in tudi naša zmožnost sprostitve. Naše vsakdanje življenje poteka izjemno hitro in površinsko. Po svojih najboljših močeh se sicer trudimo imeti stvari pod kontrolo, kar pa je povsem v nasprotju z meditacijo, ki od nas terja prepustitev in razbremenitev.

Tukaj bi se navezal na aspekt kontrole in pa naše sposobnosti prilagajanja spremembam. Če pogledava samo naravo in življenje. V življenju se vse neprestano spreminja. Voda teče. V kolikor bi se nekje ustavila, bi se usmrdela ali sčasoma preprosto izhlapela. In tako je ne bi več bilo.

Zdi se mi, da imamo ljudje težave s spremembami. Takrat, če in ko je nekaj drugače, kot smo si predstavljal ali zamišljali. In ravno tukaj se prične odpirati kreativnost. Kreativnost ne pozna omejitev in to je čudovito. Čudovito je, če je lahko vsak posameznik v stiku s svojo kreativnostjo.

Ste tudi eden od izvajalcev gozdnih doživetij z meditacijo, ki v Termah Snovik potekajo vsak četrtek in soboto od 16. do 18. ure vse tja do septembra 2023. Program, ki je predvsem izkustvene narave traja približno dve uri in obiskovalci ga bodo lahko preizkusili tudi v soboto, 8. julija 2023, ko bo v Termah Snovik potekal Kneippov dan, ki bo vključeval raznovrstne programe spoznavanja knajpanja za vsak dan.

Res je. V sklopu Kneippovega dne bo to soboto poleg številnih aktivnosti spoznavanja petih Kneippovih stebrov potekalo tudi Gozdno doživetje z meditacijo in zvočno kopeljo od 16. do 18. ure. Delavnica bo potekala v gozdu nad apartmajskim naseljem. Vaje, ki jih vključuje, so zasnovane tako, da spodbujajo predvsem naš intinuitivni del možganov, ki je odgovoren za občutek povezanosti z okoljem, ljudmi ali dejavnostjo, ki jo izvajamo. Spodbujajo uporabo naših čutil in predvsem čutenja sebe in svojega telesa ter občutkov, v povezavi z določenimi aktivnostmi ali interakcijami z ostalimi udeleženci.

Spoznavali bomo zdravilne in blagodejne učinke preživljanja časa v gozdu na naše telo, čustva, um in zavest ter spodbujali udeležence, da skozi različne vaje in aktivnosti začutijo utrip narave in se povežejo z okoljem ter doživijo sebe kot integrirani del tega okolja. Predvsem pa je bistvenega pomena, da imajo udeleženci priložnost za nekaj trenutkov upočasniti svoj notranji ritem in doživeti življenje v svojem naravnem stanju ter blagodejnem okolju. Program sestavljajo izkustvene in praktične vaje za sproščanje v vsakodnevnem življenju s tapkanjem, gibanjem in zvokom.

Vključuje vaje čuječnosti in meditacije za poglobljeno doživljanje notranjega okolja kot tudi interaktivne vaje za povezovanje in medsebojno zaupanje, zato lepo vabljeni, da njihov blagodejni učinek doživite tudi vi.

Vidimo se v Termah Snovik v soboto, 8. julija 2023 na izjemnem celodnevnem dogodku poimenovanem KNEIPPOV DAN, kjer boste lahko z izjemnim raznovrstnim programom spoznali filozofijo knajpanja za vsak dan. Lahko se pa že danes prijavite na celodnevni program KNEIPPOVEGA DNE ali tudi le Gozdno doživetje z meditacijo.

V kolikor pa še niste člani Kneipp kluba Term Snovik, se lahko brezplačno včlanite vsak dan na recepciji ter tako koristite 20 % popust na kotizacijo na dogodek. Več o programu si preberite na spletni strani Term Snovik.

Kneippov dan v Termah Snovik z izjemnim programom spoznavanja knajpanja za vsak dan

Avtor: Petra Petravič, Foto: Petra Petravič, Arhiv Term Snovik

Tagi