V restavraciji Potočka z izbranimi Kneippovimi jedmi do zdravja, dobrega počutja in veselega razpoloženja

V osrčju Kamniško-Savinjskih Alp se nahajajo najvišje ležeče slovenske terme, Terme Snovik. Že več kot dve desetletji uspešno gradijo zdraviliško zgodbo po Kneippovi filozofiji zdravega načina življenja snovano na petih stebrih zdravja. Za ohranjanje zdravega telesa in duha so tako pomembni voda, gibanje, prehrana, zelišča in življenjski slog, ki morajo biti v pravem ravnovesju. Skozi vse letne čase lahko s pravilno kombinacijo le teh poskrbimo, da smo vsak dan na pravi poti do zdravja ter na splošno do dobrega počutja in veselega razpoloženja.

V Termah Snovik s svojo pestro in raznoliko kulinarično ponudbo, obogateno z lokalno in svežo sezonsko hrano, s trenutnim fokusom na čemaževih in špargljevih jedeh, uspešno vključujejo in združujejo vseh pet stebrov. Tako imenovane Kneippove jedi, ki so polnega okusa, raznolike, polnovredne ter sveže in ki slonijo na svežih, sezonskih, lokalnih ter zdravih živilih, si lahko privoščite tako za bogate zajtrke, kot tudi za dnevna kosila in a la carte ponudbo.

Vsak dan v aprilu vas vabijo na čemaževe dneve, da se spoznate s t.i. divjim česnom, ki velja za eno najbolj zdravilnih rastlin, v maju pa se bodo meniji tudi obarvali zeleno. Glavna atrakcija na krožnikih bodo postali šparglji.

Zdravilno moč vode, ki je ena od Kneippovih stebrov, smo vam na Domžalcu že predstavili v prispevku z naslovom Voda je eliksir življenja, zdravja in dobrega počutja, tokrat pa vam predstavljamo svojevrstno moč hrane. V restavraciji Potočka, v Termah Snovik v vsakodnevni ponudbi svežih obrokov, upoštevajoč Kneippovo filozofijo zdravega načina življenja, nudijo tradicionalne jedi obogatene z lokalnimi in sezonskimi pridelki, ki jih chefinja Advija Halilović s predano ekipo spretno združuje v okusne sodobne domače obroke.

Restavracija Potočka postaja izredno atraktivna in priljubljena lokacija, kjer vas od ponedeljka do nedelje postrežejo z domačimi polnimi, sezonskimi okusi in raznovrstnimi, tudi la carte meniji. Z razširitvijo restavracijskih prostorov, ki oblikujejo značilno polkrožno obliko, pa gostom poleg razvajanja v zdravih kulinaričnih obrokih, z dodanimi osvežujočimi domačimi sezonskimi okusi, ponujajo tudi izjemno prijetno vzdušje.

Potočka vas gostoljubno pričakuje tudi za številna praznovanja za najlepše življenjske trenutke. Za večja praznovanja ali kar tako, za prijetno obedovanje v družbi družine ali prijateljev, da ni potrebno kuhati vsak dan doma. Poleg različnih menijev in dnevno sveže pripravljenih obrokov, boste dozo sladkega preverjeno potešili z domačimi sladicami, dnevno svežimi domačimi torticami in drugimi sladicami, seveda ob dišeči kavici ali termalnih napitkih. V restavraciji najmlajšim obiskovalcem pripravijo posebne otroške menije, ki razveselijo otroške očke in trebuščke. Medtem, ko vas na zunanji strani restavracije čaka pogled na potok, zelenjavni vrt, bližnje travnike in zeleni gozd, ki je vedno pravi balzam za dušo.

K pogovoru smo povabili chefinjo Advijo Halilović, ki skupaj s predano ekipo skrbi za sodobno domačnost v vseh jedeh, ki jih za vas skrbo in vsakodnevno pripravljajo v restavraciji Potočka. Avdija v restavraciji v Termah dela že 11 let, pred tremi leti pa je tudi prevzela vodenje kuhinje Potočke. Z veseljem nam je zaupala nekaj skrivnosti o pripravi jedi in ponudbi. Spregovorila pa je tudi o številnih izzivih in pa priporočilih za pripravo okusnega menija.

Kako se je vaša kuharska pot pričela?

Kuham praktično že od malih nog, ko sem pomagala svoji mami pri ustvarjanju odličnih obrokov za našo družino, profesionalno pa opravljam to poslanstvo, kot kuhanje vidim, že več kot 25 let. Od nekdaj sem si želela delati z ljudmi, zato sem se odločila za poklicno pot v gostinstvu in turizmu. Preden sem prišla v Terme Snovik sem delala v kuhinji bolnišnice, kjer sem se izurila v pripravi različnih diet in zdravih obrokov. Izkušnje sem nabirala tudi pri opravljanju popoldanske obrti, po večih á la carte kuhinjah, ko sem vsa ta leta nudila pomoč številnim chefom.

V termah vašo ponudbo menijev oblikujete po Kneippovi filozofiji zdravega načina življenja, katerega dva od petih stebrov predstavljata prehrana in zelišča. Zaupajte nam, kakšna je prehrana po Kneippovi filozofiji, ki jo je že v 19. stoletju razširjal Sebastian Kneipp?

Ponudba menijev je usmerjena v prehrano po Kneippu, katera je enostavno dobra – polnega okusa, raznolika, polnovredna in sveža. Kneipp je namreč dajal pri njeni pripravi poudarek sezonskim in lokalnim izdelkom in živilom rastlinskega izvora, ni pa prepovedoval določene vrste hrane. Majhni obroki večkrat na dan varujejo prebavila in preprečujejo napade lakote, zato tudi pripravljamo brezplačne zdrave malice za vse goste enkrat tedensko.

Predvsem pa v Snoviku uživanje hrane povezujemo s pozitivnim doživetjem, veseljem in z užitkom. Kneipp je ljudem, ki jih je zdravil, naročal pitje vsaj 1,5 litra vode na dan in uporabo čim manj soli v prehrani, več zelišč. V Snoviku imamo tudi lastne zelenjavne in zeliščne vrtove, kjer vzgajamo lastno zelenjavo, ki jo uporabimo pri pripravi jedi, dnevno pa režemo zelišča in jih vključujemo v večino jedi. Nekaj zelenjave poleti ponudimo tudi gostom, ki si sami kuhajo v apartmajih.

Zakaj ohranjate domačnost, seveda s sodobnim pridihom? Z zagotovostjo lahko rečemo, da je vaša kuhinja tradicionalna s pridihom sodobnosti, kajne?

Domače jedi po tradicionalnih receptih in domače sladice nas vračajo v prijetno razpoloženje, nas vračajo v otroštvo in veselje, ki ga občutimo, ko se skupaj vsede celotna družina. Želimo si, da so naši gostje srečni in zadovoljni. Si predstavljate domačnost, ki jo občutimo, ko zadiši po pravkar pečenem kruhu? Omamno zadiši po restavraciji. Kruh je bil tudi za Kneippa pomembno osnovno živilo, prednost je dajal moki iz celega zrnja, saj se vitalne snovi v zrnu ohranijo dalj časa kot v moki.

Kakšne izzive vam predstavlja kuhanje po Kneippovih metodah?

Izziv prehrane po načelih Kneippa mi predstavlja priprava sodobnih jedi za vsakdanjo ponudbo ob uporabi svežih, sezonskih, lokalnih in zdravih živil. Pri tem se trudim upoštevati tradicionalne jedi in tudi načine priprave, kot so jih izvajali naši dedki in babice, ko so skrbeli za zdravje tudi tako, da so v prehrani uporabljali veliko raznovrstnih zelišč in začimb.

Sledimo pa trendom v gostinstvu in sezonam ter se z raznoliko prilagajamo okusom in željam gostov. Imamo posebno ponudbo jedi za otroke, vitalni Kneippov meni in sezonsko ponudbo z aktualnimi svežimi sestavinami. Posebno pozornost posvečamo pripravi zajtrkov, saj se, kot pravi pregovor »po jutru dan pozna«.

Nudimo domače mleko iz kmetije Pr’Ostank, skuto, marmelade, med, sveže in suho sadje, kosmiče, moko in sokove pridelovalcev iz okolice, gostom je tudi na voljo brezglutenski kotiček in domači namazi iz zelišč, ravno sedaj tudi čemaževi namazi, namazi iz dimljene postrvi, skute, tudi veganski namazi iz sončničnih in bučnih semen.

V ponudbo jedi vključujemo tudi jedi Okusi Kamnika, kot Firštov golaž s tuhinjsko filo in postrvi, ki so naša posebnost in jih pripravljamo na več različnih načinov. Sveža tuhinjska postrv iz bližnje robogojnice Nevljica se znajde na krožnikih vsak dan v številnih oblikah, kuhana, pečena, ocvrta, dušena, skratka vedno se najde nov način za predstavitev kraljice rečnih rib.

So na voljo tudi dnevna kosila?

Prav vsak dan izdelamo tri okusne menije dnevnih kosil. Vedno je na voljo en mesni, eden ribji in en meni je Kneippov, lahek, vitalni. Tako poskrbimo za vse okuse naših gostov tudi z veliko izboro jedi po naročilu, od klasičnih menijev do testenine, rižot, kaš in drugih Kneippovih jedi.

Rezervacije niso potrebne, le za večje skupine pa so. Dnevno kuhamo vse sproti, tako je hrana sveža. Ker sem velika ljubiteljica zelišč, se moj dan velikokrat prične na zeliščnem vrtu z nabiranjem zelišč. Med prilogami pa se velikokrat znajdejo zdrobovi korenčki, skutini štruklji, ki jim dodajamo tudi zelišča, najbolj pogosto kar pehtran.

Katere jedi so na vrhu vašega seznama, ki bi jih priporočili vašim gostom?

Jedi, ki bi priporočila v naši restavraciji Potočka je kar precej. Od raznovrstnih rižot in testenin, do raznih štrukljev, vendar bi izpostavila svežo tuhinjsko postrv, pečeno na žaru in kot prilogo kremno polento ter popečeno zelenjavo z gobicami. Če bi zbrali bolj zdravo sladico, priporočam Kneippov kolaček s suhim sadjem, za večjo dozo sladkega pa košček domače torte.

V zadnjem času pripravljate tudi številne poslovne dogodke in praznovanja, srečanja za skupine?

Z razširitvijo restavracijskih prostorov in odprtjem večnamenske dvorane gostimo številne skupine ob različnih srečanjih in izobraževanjih, saj dvorana ponuja tudi vso tehnično opremo za izvedbo dogodkov. Njihova srečanja obogatimo z željenimi sprejemi ob kavi in prigrizkih, kosilih in toplo-hladnih bifejih.

Dvorana pa je odlična za številna praznovanja za zaključene skupine, v kuhinji pripravimo raznovrstne menije, od juh, glavnih jedi, sladic in seveda po naročilu tudi spečemo okusne domače torte.

Vaša skrivnost za odličen dan v kuhinji?

To je moja ekipa, brez katere si ne predstavljam izzivov v kuhinji in polna mera dobre in ljubezni, ki jo vedno primešamo v vse jedi.

Za najlepše življenjske trenutke se sprostite in kulinarična doživetja za vaše praznovanje prepustite kuharskim mojstrov restavracije Potočka, ki poskrbijo za okus sodobne domačnosti v vseh jedeh.

Za strežbo skrbi prijazna ekipa, ki vam bo svetovala pri vaši izbiri menija. Ker je Kamnik znan tudi po domačih pivih in je znana pivovarska destinacija, tudi v Potočki strežejo lokalno pivo iz Domače pivovarne pod Menino, Menin’c, seveda poleg številnih drugih toplih in hladnih napitkov in izbranih pijač.

Restavracija Potočka je za vse goste odprta vsak dan od 7. do 21. ure, ob sredah, petkih in sobotah pa do 22. ure. Za rezervacije se jim oglasite na telefonsko številko 01 83 44 100 ali preko elektronske pošte gostinstvo@terme-snovik.si.

Obisk Tuhinjske doline naj postane prijetno kulinarično doživetje.

Naročnik oglasa: Terme Snovik

Tagi