Nagradna igra: Z aromaterapevtsko masažo do sprostitve in povečane energije

Človeški dotik ima neverjetno moč. Profesionalno izpeljani naravni gibi, podkrepljeni s strokovnostjo in senzitivnim občutkom za sočloveka, so odlike, ki jih ljubitelji masaž in aromaterapije iščejo v maserjih. Zavedajo se namreč, da masaža ne nudi le fizične sprostitve, ampak omogoča tudi mentalno in duhovno dobro počutje. Tisto ravnovesje, ki je v današnjem stresnem in hitrem tempu življenja tako zelo iskana in dragocena dobrina.

O pomenu ravnovesja je pisal že Sebastian Kneipp, nemški duhovnik, izumitelj knajpanja, hidro in fitoterapevt, ki je bil prepričan, da je narava vir zdravja in da pravo ravnovesje 5 stebrov (voda, gibanje, prehrana, zelišča in življenjski slog) pripomore k ohranjanju zdravja telesa in duha. V Termah Snovik, najvišje ležečih slovenskih termah, masaže in aromaterapijo kot del Kneippove filozofije zdravega načina življenja, preko celega leta uspešno vključujejo in združujejo v svojo ponudbo.

Lepo vabljeni k sodelovanju v nagradni igri, kjer si lahko s pravilnim odgovorom in kančkom sreče priborite 1x 20 min trajajočo aromaterapevtsko masažo v Termah Snovik.

Kako se čustvena obremenjenost kaže na telesu? Kako vplivajo vonj, olja in dotik na sprostitev ter kako uspešno uskladiti masažo s preostalimi elementi, ki sestavljajo 5 stebrov Kneippove filozofije zdravega načina življenja, smo se pogovarjali s Sašo Klar, certificirano aromaterapevtko in maserko iz Term Snovik, ki izvajanje aromaterapevtske masaže doživlja kot poslanstvo in čuti kot klic srca.

Ob pojavu bolečine, občutku napetosti ali tako imenovane »zategnjenosti«, kaj kmalu pomislimo na zunanje dejavnike, ki bi lahko bili vzrok nevšečnosti. Na morebiten določen neposrečen gib, ki smo ga naredili, prepih, ki smo mu bili izpostavljeni ali ponesrečena dlje trajajoča neprimerna drža, ki je sprva niti nismo zaznali, vendar se je učinek pokazal šele sčasoma. Pogosto pa je izvor težav lahko tudi naše notranje dogajanje, čustvovanje, ki se izraža skozi telo.

Res je. Naše telo, mišice, srčni utrip, hormoni, vse to se odziva na občutke in čustva. Na ta način njihov zapis lahko ostaja in pušča sledi v celicah mišic in fasciji. To se občuti kot napetost in bolečina, ki jo mišica začne sproščat ob določenem načinu masiranja.

Kako se čustvena obremenjenost in nerazrešene čustvene težave kažejo pri moških in kako pri ženskah?

Ženske pridejo na masažo zaradi čustvenih težav prej kot moški, ki po navadi masažo potrebujejo šele takrat, ko se stres in druge čustvene težave pokažejo na telesni ravni, v obliki bolečin.

Ženske si masažo privoščimo zaradi izboljšanja počutja, ko se nam naberejo nerazrešene čustvene težave z namenom razreševanja izzivov na področju odnosov, ljubezni, poslovne poti, družinskih situacij ali pa kot lepotno razvajanje. Za podporo v ta namen je Aromaterapija prava izbira.

Moški večinoma pridejo zaradi razbremenjevanja simptomov – torej bolečin, ki so posledica čustvenih težav že izraženih na fizični ravni kot bolečina v ramenih ali križu, ali pa se kažejo kot utrujenost. Večinoma imajo radi močno masažo, saj so bolj mišičasti, ženske pa nežnejšo, ker je žensko telo po strukturi in funkcijah drugačno, mehkejše, z ženskimi oblinami, ni pa pravilo.

Kaj ste opazili skozi čas?

Skozi čas sem opazila, da se za masažo odločajo ženske in moški v enakem številu. Je pa res, kot sem že omenila, da je razlog za masažo pogosto različen. Skupen razlog obema spoloma, da se odločijo za masažo je razbremenitev od stresa, zdravstvene težave, bolečine.

Opazila sem, da imamo veliko rednih strank, ki se rade vračajo in to ne glede na spol. Razlog so pozitivni učinki masaže, pogosto pa tudi popolna sanacija bolečin.

Različno čustvujemo tudi na podlagi spola, saj so določene funkcije in naloge glede na spol različne. Struktura mišic in tkiva je različna, ne samo po spolu, tudi po načinu življenja, starosti, poklicu, konstrukciji, notranji esenci. Dejavnikov je več. Enaka obremenitev različno vpliva na ljudi, saj imamo različna telesa in dedne predispozicije. S tem je potem povezana tudi lokacija težav na telesu in glede na obremenitve, strukturo tkiva, mišic ter zakrčenosti. Vsak človek je individuum in zgodba zase.

So poklici, ki s seboj prinesejo večje tveganje za pogostejši pojav določenih težav?

Da, seveda. Pisarniški poklic, sedenje za računalnikom povzroča napetost v ramenskem predelu. Predvsem na desni strani, ker smo po večini desničarji. Z redno masažo se lahko uspešno zoperstavimo takšnim težavam. Sedeči poklici, kot so šoferji kamiona, avtobusa, imajo težave na področju križa. Tudi tukaj pomaga masaža in da sprostimo telo.

Pa medicinski, managerski poklici, ter poklici kjer je telo izpostavljeno fizičnemu naporu, kot je recimo gostinstvo…pri takšnih poklicih priporočam Kneippove tretmaje, ki so kombinacija Kneipp storitve in masaže. Odličen tretma je Moj hrbet brez bolečin, ki je kombinacija protibolečinske masaže hrbta in Kneipp tople senene obloge.

Za koncentracijo pri študiju priporočam Kneipp tretma Sproščeni brez glavobola, ki zajema masažo Melisa in Kneippov obliv rok in obraza.

Če imamo boleče noge po športni dejavnosti, ali pa opravljamo poklic, kjer so noge obremenjene – recimo kot natakar, priporočam Kneippov tretma Lahkih nog naokrog, kjer z masažo, ustreznimi olji in oblivom nog vplivamo na srčno-žilni sistem in razbremenimo utrujene noge.

Upokojencem, ko je potrebno podpreti zdravje priporočam, da preverite našo bogato raznoliko ponudbo masaž in Kneipp storitev, ter med njimi izberete tisto, ki je podporna in najbolj primerna. Recimo, kdor ima težave da ne morete spati, priporočam Tretma za dober spanec, ki zajema antistresno masažo in Kneippov kolenski obliv, ki pospešuje cirkulacijo srčno-žilnega sistema in noge ogreje.

“Še nimate prazničnih daril? Letos podarite svojim najdražjim doživetja, DARILA NARAVE iz Term Snovik!”

Še bi lahko naštevala. Lahko pa povem, da se pri nas najde za vsakega nekaj in vam bomo z veseljem pomagali pri izbiri wellness storitve. Saj kot aroma terapevt lahko pomagam pri pravilni izbiri olja, že star rek pravi, da za vsako bolezen, rožiča raste.

Kdaj je masaša še posebej priporočljiva?

Masažo priporočam, še preden se pojavijo kronične težave. S tem vplivamo na kri, limfo, aktiviramo živce, sprostimo mišice, fascijo, pospešimo odvajanje toksinov in poskrbimo za dobro počutje. Že Kneipp je dejal: Ne silovito in redko, ampak zmerno in redno. Enako velja za masaže in Kneipp tretmaje, če želimo doseči pozitivne rezultate ter vitalnost telesa in duha.

Telo je običajno zunanji pokazatelj dogajanja v nas. Zdi se, da šele v trenutku, ko se pojavijo določene težave na fizični ravni, smo nekako pripravljeni nameniti pozornost ter prisluhniti tudi dogajanju v nas, saj si želimo, da bi nevšečnost kar se da hitro, če ne že v trenutku izginila. Iskanje rešitev in odprava težav terjata svoj čas, vendar tudi mi lahko v tem času marsikaj naredimo za naše zdravje in boljše počutje. Kakšna je najboljša dopolnitev masaže?

Lepo se dopolnjuje s savno. Priporočam savno pred masažo, saj se mišice v savni ogrejejo in posledično zmehčajo, kar poveča dobrodejen učinek masaže, še posebej pri odpravljanju vozlov in zakrčenosti.

Za ohranjanje zdravja potrebno večkrat in redno poskrbeti za navade, ki podporno vplivajo na ravnovesje v telesu. Vse to najdete pri nas v Termah Snovik. Od savne, masaž, pedikure, kozmetičnih storitev do plavanja, vodne telovadbe, dobre zdrave hrane, vode ter Kneippovih in aromaterapvtskih storitev. V savni lahko izvedete štorkljasto hojo z izmenjavanjem hladne in tople vode. Na bazenskem delu – zunaj, pa se lahko sprehodite po bosonogi poti, ki vključuje naravne elemente od lesa, kamna, storžev in tako zmasirate in aktivirate točke na podplatih.

Masaža niso samo z občutkom in točno določenimi tehnikami izvedeni gibi, ki prinesejo razbremenjujoč fizičen občutek in omogočajo sprostitev, ampak je veliko več. Dotik je namreč le eden izmed 5 čutil, s katerimi spoznavamo ter doživljamo svet okoli nas. Vsaka koža je posebna in edinstvena. Unikatna. Tako, kot je edinstven in unikaten vsak od nas. Zato je pogovor pred začetkom masaže še toliko bolj pomemben.

Se popolnoma strinjam. Od 5-ih čutil je poleg dotika pri nas pomemben tudi vonj. V ta namen nudimo aromaterapvtske storitve, kjer je vključena konzultacija-pogovor in se stranko obravnava celostno. Poudarek je na razreševanju vzroka težave in ne le simptomov. Pogovor pomaga k zaupanju, vzpostavljanju bližine, razumevanju ter hitremu in učinkovitemu razreševanje izzivov. Preko senzorjev vonja, molekule eteričnih olj, v obliki električnega impulza potujejo po vohalnem živcu v olfaktorni bulb, od tam naprej pa v možganske centre, kjer se informacije obdelajo in se prepoznavajo vonji. Identificirajo in interpretirajo jih možgani.

V našem nezavednem so lahko shranjena nerazrešena čustva, do katerih z zavednim umom nimamo dostopa. Ta so velikokrat vzrok za fizične težave. Na tej podlagi se izbere primerno eterično olje za zrak, ki ga vdihavamo in masažo. Bistvo aromaterapevtske masaže je, da je prilagojena posamezniku in njegovim potrebam. Namen pa, globoka sprostitev in s tem boljše počutje, saj imamo preko vonja hiter dostop do centrov možganih, ki so s tem povezani.

Na podlagi personalizirane obravnave skupaj izberemo masažno olje in dišavo za zrak, ki ga vdihavamo med tretmajem. Preko vonja, dotika in vizualizacije pa poskrbimo za ravnotežja, na večih nivojih. Z barvno frekvenco svetlobe ter sveč, pa pričaramo prijetno okolje.

Lahko bomo izbrali olje namenjeno ciljno vašim potrebam ali pa Aromaterapevtsko olje za balansiranje Mayarula Balance, ki vsebuje eterična olja limone, liceje, geranije, sivke, smilja, ho-wooda in vetiverja dajo olju prijeten topel cvetno – lesni vonj. Kombinacija v stresnih situacijah vpliva na občutek miru in ravnovesja. Podpre nas, da se počutimo prizemljene, koncentrirane in povezane s sabo. Pomaga nam najti notranjo moč, osredotočenost in da smo prisotni v danem trenutku.

Pozitivne učinke masaže bomo z delovanjem eteričnih olj še podkrepili, pri čemer bodo eterična olja preko vdihavanja delovala na psihični ravni, preko kože pa na telesne organe. Masaža z mešanico osnovnih in eteričnih olj je zelo pogosto uporabljena aromaterapevtska metoda, saj združuje čut vonja in dotika. Med masažo poskrbimo, da se v prostoru prijetno počutite in da so prisotni naravni elementi: sveče – ogenj, kamen, les, kristali, vse to pomaga, da se povežemo z vibracijo narave, katere del smo tudi sami.

Poskrbeli smo tudi za pare. V ta namen vam nudimo Aromaterapevtski tretma Vdih ljubezni. Namenjen je razvajanju v dvoje, z izbranimi eteričnimi olji, ki preko vonja in dotika prebudijo občutek ljubezni. Z masažo celega telesa pa vas popolnoma sprostimo. Za čarobnost doživetja poskrbimo s toplino prostora, glasbe in sveč.
Meglico skrbno izbranih eteričnih olj, ki jih med tretmajem razpršimo po zraku, z dodanimi mini kristali vibracije srca – še posebej roževca, najprej nežno začutite na koži in subtilno zavonjate.

Eterična olja sandalovine, amirisa, pačulija, geranije, palmarose, ilanga in sladke pomaranče v zraku pričarajo romantično vzdušje.

Aromaterapevtsko Masažno olje (z imenom Joy), vsebuje kombinacijo eteričnih olj sladke pomaranče, mandarine, palmaroze, smilja, ilanga, rimske kamilice in bosvelije, ki prebudijo veselje ter radost in poskrbijo za poživitev naše kože.

Kot je koža naš največji organ, je tudi naše največje čutilo. Predstavlja namreč mejo med notranjim in zunanjim svetom in dotik neznane osebe direktno na kožo lahko v posamezniku prebudi najrazličnejše občutke. Dotik je za marsikoga intimna gesta, ki je ne dovoli vsakomur, zato obisk masaže lahko marsikomu pomeni precejšen izziv. Kaj bi svetovali v tem primeru?

Kdor je izkusil dobro masažo ve, kako blagodejno vpliva na počutje in zdravje. Kdor je še ni, predlagam naj poskusi, saj nove izkušnje bogatijo življenje in širijo obzorja. V tem primeru naredimo veliko pozitivnega za naše zdravje. Ko poskusimo nekaj novega, šele lahko zagotovo vemo kaj nam ustreza.

Svoje delo opravljam z ljubeznijo in spoštovanjem do vsakega, ki se odloči za storitev. Res je masaža zelo osebna izkušnja, zato sem tudi jaz hvaležna vsakemu, ki pride k meni, da mi zaupa svoje telo. Hvaležna sem, da mi je dano po tej poti pomagati ljudem. To čutim kot poslanstvo in klic srca, kar pa se tudi izraža v mojem dotiku.

Nagradna igra

Sodelujte v nagradni igri ter si s pomočjo pravilnega odgovora in kančka sreče priborite 1x 20 min trajajočo AROMATERAPEVTSKO MASAŽO v Termah Snovik. Nagradna igra poteka izključno na portalu domžalec.si (preko spodnjega obrazca) od torka, 12. decembra 2023, do torka, 19. decembra 2023, do 24. ure. Žrebanje bo potekalo v sredo, 20. decembra 2023.

Izžrebanec/ka (ime in priimek) bo objavljen na spletni strani www.domzalec.si v sredo, 20. decembra 2023.

*******************************************************
Nagradna igra je zaključena

 

Nagradna igra je zbudila veliko zanimanja in srečni izžrebanec/ka, ki prejme 1x 20 min trajajočo aromaterapevtsko masažo v Termah Snovik je:

  • ga. Zvonka Lokar

Iskrene čestitke

Nagrajenka bo o prevzemu nagrade obveščena po e-mailu.

Avtor: Petra Petravič, Foto: Terme Snovik

 

Tagi