Kar so nam prikrivali sedaj razkrivamo: Holesterol ne ubija!

Živimo v času, ko le do redkih znanj in prepričanj pridemo na osnovi lastne izkušnje. V Knjižnici Domžale je v ponedeljek, 29. februarja 2016, potekalo Srečanje z ustvarjalci, ki ga je vodila Cveta Zalokar. Gostji večera sta bili raziskovalki in avtorici veliko brošur in knjig o zdravju človeka in narave ter o holesterolu, Sanja Lončar in Adriana Dolinar. Dvorana Knjižnice Domžale je bila polna do zadnjega kotička in še v predelu s knjigami, kar je nakazovalo, da je bila tokratna tema res izjemna.

»Že dveletni otrok mora verjeti vzgojiteljici, ki mu pomaga narediti ježka z zobotrebci in kostanjem. To ni nobena učenost otroka. Zakaj otrok sam ne ugotovi, kako se dela ježek … Nadaljuje s šolo, v kateri mu povedo vse formule, definicije in opise delovanja sveta, v katerem bo živel. Če se s tem ne strinja in pokaže na primere, ko to, kar ga učijo, ne deluje, mu bo učitelj zamašil usta z besedami, da izjema potrjuje pravilo. Potem je praviloma mir – otrok si ne upa vprašati naprej: Kako je mogoče, da izjema potrdi pravilo? Ne, izjema ne more potrditi pravila. Gre le za napačen prevod reka, ki se v resnici glasi: vsaka izjema postavi pravilo pod vprašaj«, je v uvodu dejala Sanja Lončar. 

Sanja Lončar in sodelavci ter sodelavke so v okviru projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, pripravili številne priročnike, v katerih so predstavili resnice in zmote o holesterolu, kandidi, o soncu, maščobah in osteoporozi.

»Če so vas že v otroštvu tako obdelali, ne preseneča, da vam bodo tudi kot odrasli osebi strokovnjaki povedali, kakšno hišo morate zgraditi, kako se zdraviti, kako zanositi, kako se prehranjevati, kako vzgajati otroke …«, je o vodenju našega uma povedala Sanja in nadaljevala: »Kako lepo je verjeti, da so za vse bolezni krive male pošasti. Koncept zunanjega sovražnika je bil že od nekdaj dobičkonosen. Zaradi njega se ohranjajo vlade, vojna tehnologija in farmacija. Nič nimamo proti antibiotikom, dezinfekcijskim sredstvom, čistilom …«

Težava z vsemi temi snovmi je ravno v tem, da se ne zavedamo njihovega pomena in dragocenosti. Z najmočnejšimi zdravili, ki jih imamo na voljo, ravnamo, kot da bi bili bomboni. Kemična vojna proti hišnim bakterijam se je sprevrgla v samo zastrupljanje širokih razsežnosti. Nepremišljenost pri uporabi vseh snovi, s katerimi se borimo proti bakterijam, pa dobiva tudi razsežnosti nove velike nevarnosti za naše zdravje in zdravje planeta. Njihova prekomerna uporaba je pripeljala do kožnih bolezni, vse večjih težav s prebavo, pandemije kandide, splošnega padca odpornosti ter pojava novih nevarnih in proti antibiotikom odpornih bakterij. Namesto v slepo ulico, zapeljite v smer zdravja. »Naučite se pametno uporabljati probiotike, naravne antibiotike in naravna sredstva za čiščenje in osebno nego. Vnetja premagajte z aromaterapijo, fitoterapijo, hidroterapijo in izbrano dieto.«

Adriana Dolinar pa nam je povedala kar nekaj lepih stvari o holesterolu: »Vse od druge svetovne vojne naprej živimo v prepričanju, da so holesterol in nasičene maščobe zlo. Mašili naj bi ožilje in tako povzročali srčni infarkt ali možgansko kap. V knjigi, boste prebrali, zakaj je to eden največjih mitov, s katerim so živeli naši stari starši, naši starši in mi. Čas je, da se ta mit konča in s tem omogoči boljše zdravje tako nam kot prihodnjim generacijam.«

  • Kako je mogoče, da živila, ki ne vsebujejo holesterola (npr. kruh in margarina), dvigujejo holesterol?
  • Kako je mogoče, da imajo tisti, ki uživajo ocvirke, maslo in polnomastno mleko, manj težav z ožiljem od tistih, ki izbirajo živila s čim manj holesterola in nasičenih maščob?
  • Zakaj prisilno zniževanje holesterola z zdravili pri številnih ljudeh spremljajo težave z mišicami, impotenca, razdražljivost, depresija, izguba spomina, …?
  • Kaj so normalne vrednosti holesterola, če se meje „normalnega“ spreminjajo vsakih nekaj let in se od države do države razlikujejo?

»Vsi navedeni paradoksi so nastali zgolj zato, ker smo slepo verjeli nekaterim mitom o zdravih in škodljivih živilih. Če si zares želite zagotoviti optimalno količino in kakovost holesterola za zdravo ožilje, živčevje in možgane, spoznajte resnice in zmote o holesterolu. Obenem boste izvedeli tudi, kako je holesterol povezan z delovanjem ščitnice, imunskega sistema, reproduktivnih organov, splošnim počutjem, zdravo nosečnostjo, razvojem otrok, …« se je spraševala Adriana Dolinar, zato se je lotila raziskovanja o teh vprašanjih in jih izdala v knjigi Zmote o holesterolu. Osupljivo, kaj je vse odkrila in zapisala.

Še več smo slišali v pogovoru, v katerem smo spraševali tudi obiskovalci ter dobili izčrpne odgovore. Več pa v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi