Kaj je skolioza in kako ukrepati?

Gre za prekomerne krivine hrbtenice. Naša hrbtenica mora imeti prisotne krivine, ki potekajo naprej in nazaj. O skoliozi pa govorimo, ko so krivine prisotne tudi v smeri levo in/ali desno. Pogosto skolioza nastane v mladosti, lahko pa se pojavi tudi kasneje.

Zakaj nastane

Za idiopatsko skoliozo ni znano, zakaj nastane. Skolioza lahko nastane zaradi različnih vzrokov, med katere spadajo prirojene nepravilnosti hrbtenice, okužb, poškodb, živčnih in mišičnih obolenj. Lahko je tudi pridobljena z izrazito enostranskim delom oz. aktivnostjo ali pa je dedna.

Znaki

Poznamo več različnih znakov, ki pa se lahko razlikujejo glede na stopnjo krivine. Pogosto skoliozo prepoznamo po:

  1. Različno visokih ramah oz. stranskem nagibu medenice
  2. Ena od lopatic na videz bolj izstopa
  3. Pri predklonu rebra zgledajo nesimetrična
  4. Boleč hrbet (prisotni običajno pri zelo veliki krivini hrbtenice)
  5. Slabo gibljiv hrbet

Običajno skoliozo opazimo sami, lahko pa tudi člani družine ali prijatelji, vendar je pomembno, da se opravi pregled pri fizioterapevtu ali kineziologu. Ta bo bolje ocenil, kakšna je vaša stopnja skolioze in zmožnost gibanja hrbtenice.

Načini obravnave

Obravnava je odvisna od stopnje skolioze, starosti in drugih individualnih dejavnikov. Običajno se je obravnava na sledeče načine:

Spremljanje: Zmerne primere (še posebej pri mladih, ki še rastejo) se lahko zgolj spremlja. Na ta način se ugotovi, če stanje napreduje in če ga je potrebno obravnavati.

Kineziološka vadba: Z izvajanjem specifičnih vaj se lahko vpliva na držo telesa. Običajno gre za kombinacijo krepilnih in razteznih vaj. Vaje si lahko ogledate na sledečem videoposnetku Skolioza – vaje za skoliozo I Kako odpraviti težave s skoliozo? I KinVital – YouTube

Operacija: V primeru hude ukrivljenosti ali napredovanja ukrivljenosti kljub rednim obravnavam, se lahko prične razmišljati o operaciji. Palic, vijaki in kostni presadki se uporabljajo za popravljanje krivin hrbtenice.

Obvladovanje bolečin: S pomočjo zdravil in tehnik obvladovanja bolečin se skuša zmanjšati bolečine in posledično izboljšati kvaliteto posameznikovega življenja.

Poznamo različne stopnje skolioze od majhne do zelo izrazite. Stanje običajno ni nevarno, potencialno tveganje in težave pa se med posamezniki razlikujejo. Dejavniki, ki vplivajo na težave povezane s skoliozo so:

Izrazitost skolioze

Težave v povezavi s skoliozo so odvisne predvsem od stopnje. Večja kot je ukrivljenost, večje so možnosti za pojav težav. Zelo izrazita ukrivljenost lahko privede do zapletov, medtem ko majhna skolioza redko predstavlja težave.

Več o skoliozi si lahko preberete tudi v našem članku Kaj je skolioza in kako jo zdraviti?.

V KinVitalu se pogosto srečujemo s posamezniki s skoliozo. Stanje obravnavamo s kombinacijo posamezniku prilagojenih vaj za krepitev in raztezanje mišic. Več o tem si lahko preberete na Uvodni diagnostični pregled in sestava programa.

Avtor: KinVital

 

Tagi