Dan odprtih vrat Diagnostičnega laboratorija Zdravstvenega doma Domžale

V okviru Dneva klinične kemije in laboratorijske medicine, ki ga obeležujemo 2. oktobra, so na ta dan organizirali Dan odprtih vrat v vseh slovenskih laboratorijih, ki se ukvarjajo s klinično kemijo in laboratorijsko medicino. Svoja vrata je odprl tudi Diagnostični laboratorij Zdravstvenega doma Domžale, kjer so predstavili svojo dejavnost širši javnosti, hkrati pa ponudili določene enostavne presejalne preiskave in seznanili ljudi s ključnimi segmenti njihovega dela.

Vsak izmed nas je bil že kdaj v Diagnostičnem laboratoriju, kamor nas je napotil osebni zdravnik, da so nam na podlagi odvzema krvi, urina, blata, itd., naredili preiskavo, s katero pridobijo podatke, ki so v pomoč pri postavljanju diagnoze ali potrditvi diagnoze, izbiri in spremljanju zdravljenja, napovedovanju izida bolezni in preprečevanju bolezni. Ker pa želijo svoje delo predstaviti širši javnosti, so ob Dnevu klinične kemije in laboratorijske medicine v vseh slovenskih laboratorijih, ki se ukvarjajo s klinično kemijo in laboratorijsko medicino, organizirali Dan odprtih vrat.

Tako je bilo tudi v Zdravstvenem domu Domžale, kjer so za obiskovalce pripravili vodene oglede, ki jih je vodila vodja Diagnostičnega laboratorija mag. Branka Svetic, spec. med. biokemije. Laboratorijska medicina je pomemben sestavni del zdravstvenega sistema. Združuje znanja in izzive naravoslovnih znanosti. Njihovo poslanstvo je odgovornost za zanesljivost laboratorijskih rezultatov ter njihovo tolmačenje. Pri svojem delu si prizadevajo za odličnost. Pri svojem delu uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo, ki zahteva visoko usposobljenost osebja z veliko znanja in izkušenj. Laboratorijski izvid je njihov ključni izdelek in je sestavni del medicinske dokumentacije preiskovanca. Ob rezultatu preiskave so na izvidu navedene ”normalne vrednosti”, ali kot jih imenujejo, referenčne vrednosti. Rezultat primerjajo z referenčnimi vrednostmi.

Mag. Branka Svetic, spec. med. biokemije, vodja Diagnostičnega laboratorija ZD Domžale.

Preiskujejo različne biološke vzorce človeškega izvora, kot so kri, urin, blato, punktati telesnih votlin, kostni mozeg, možganska tekočina, plodovnica, semenski izliv …
S preiskovanjem bioloških vzorcev pridobijo podatke, ki so v pomoč pri:

  • postavljanju ali potrditvi diagnoze,
  • izbiri in spremljanju zdravljenja,
  • napovedovanju izida bolezni,
  • preprečevanju bolezni.

Z izobraževanjem in znanstveno raziskovalnim delom prispevajo k razvoju laboratorijske medicine ter kakovostni celostni obravnavi pacienta. Pri delu jih zavezujejo visoka etična merila, ki so opredeljena v Kodeksu deontologije v laboratorijski medicini.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi