V vročici 30. mengeške marele

Nekaj po 23. uri so v Kulturnem domu Mengeš izzveneli zvoki Mengeške godbe, stalne spremljevalke prireditve Pod mengeško marelo, ki je v soboto, 22. februarja 2014, z dvema koncertoma, ob 17. in 20. uri, praznovala svoj 30-letni jubilej.

Kratka ocena: to je bil z energijo nabit večer, pravzaprav kar dva, ki bi ga lahko postavili na kateri koli oder po Sloveniji, končno tudi na velikega v Cankarjevem domu v Ljubljani. Slišali smo veliko dobre glasbe, predvsem pa prav tako veliko dobrih glasbenikov, med katerimi je, kar je še posebej pohvalno, tudi veliko mladih.

Ob jubilejni 30. prireditvi Pod Mengeško marelo so se med drugim zbrali ansambli, ki sicer ne nastopajo več, med njimi Kajžarji in Stoparji, nastopil je ansambel Kdo so pa to, sestavljen iz znanih in priznanih glasbenikov, ki so nekoč ponesli ime Mengša po vsem svetu. Zapel je Oto Pestner, ob spremljavi Mengeške godbe in Alpskega kvinteta. Med mlajšimi ansambli velja omeniti Bac kvintet, ki ga sestavljajo mladi člani Mengeške godbe, a lahko s svojim muziciranjem kljub mladosti stopijo v bok številnim zasedbam domače glasbe. Omenimo še člane ansambla Spev, ki so oba svoja nastopa napolnili z glasbo Lojzeta Slaka, ter pevca Julijo Avbelj in Ivana Hudnika. Njuna glasova sta se, kot vedno, lepo zlila ob spremljavi Mengeške godbe.

Če ima vsaka godba svoj podmladek, mlade glasbenike, ki prihajajo neposredno iz glasbenih šol, pa se Mengeška godba lahko pohvali z veteransko sekcijo. To so tisti člani, ki so presegli Abrahamovo mejo, a se še vedno radi srečujejo na vajah in nastopih.

Nekaj posebnega, prava glasbena poslastica, je bil nastop mladega klarinetista Mihe Kosca, ki je nato še v duetu z očetom Primožem Koscem, prav tako na klarinetu, blestel še enkrat. Miha je bil štipendist mengeške občine, magisterij na klarinetu dela v tujini, in tudi tokrat se je pokazalo, da je štipendijska naložba v mladega in perspektivnega glasbenika bogato obrodila.

Botri prve prireditve Pod mengeško marelo (z leve): Franc Kompare, Ivan Sivec, Lojze Pišek in Janez Per.

Prireditev Pod mengeško marelo se je rodila na pobudo štirih znanih Mengšanov, Ivana Sivca, Lojzeta Piška, Franca Kompareta in Janeza Pera. Vsi so, vsak po svoje, povezani z narodno-zabavno glasbo in Mengeško godbo. Pisalo se je leto 1984, ko so na odru Kulturnega doma Mengeš prvič izzveneli zvoki tistih ansamblov, ki so imeli v svojih vrstah vsaj enega člana, ki je bil tudi član godbe iz Mengša.

»To je bila osnovna zamisel, ki nas je vodila pri organizaciji prve prireditve,« je povedal Franc Kompare, sicer znani mengeški trobentač in pred leti vodja nadvse uspešnega ansambla Marela. »To so bili tudi časi, ko je narodno-zabavna glasba cvetela, tudi po zaslugi tujega tržišča, kamor so hodili nastopat številni naši ansambli, ki so igrali glasbo po vzoru Slavka Avsenika, Lojzeta Slaka in drugih.«

Trobentač Franc Kompare, eden od pobudnikov mengeške Marele.

Ivan Sivec je z narodno-zabavno glasbo več kot tesno povezan, saj je za številne ansamble napisal čudovita besedila in mnoga med njimi lahko uvrstimo že kar med zimzelena. »Kar ne morem verjeti, da je minilo že trideset let, od takrat, ko so se na odru mengeškega kulturnega hrama pojavile prve rdeče marele, spremljevalke gorenjskih narodnih noš. Za prireditev sem kar trinajst let pisal tudi scenarij, potem sem to delo prepustil drugim. «

Ob 30-letnici mengeške Marele so godbeniki, ki so stalni spremljevalci tega glasbenega srečanja, praznovali tudi svojo 130-letnico delovanja. Namreč, leta 1884 se je v Mengšu zbralo kar nekaj zanesenjakov, ki so igrali na različna glasbila. Začeli so z vajami in prvimi nastopi. Tako se je rodila danes priznana Mengeška godba, ki sodi v sam vrh tovrstnih slovenskih orkestrov. Danes jo vodi Dimitrij Lederer.

Jubilejna »torta« je šla v slast.

Na letošnji jubilejni, 30. prireditvi Pod mengeško marelo bi sicer lahko podelili kar nekaj priznanj, smo lahko slišali, a so se odločili, da podelijo eno samo. Za 30-letno delovanje v godbi so ga podelili Ladu Koscu, ki je bil ves čas tudi med najbolj aktivnimi in zagretimi organizatorji mengeške Marele.
Prireditev Pod mengeško marelo je povezoval Franc Pestotnik – Podokničar, dopadljivo in nevsiljivo, preprosto všečno in z ravno pravšnjo mero njegovega humorja.

Vsem, ki so pripravili dva nepozabna koncerta, naše iskrene čestitke, prav tako vsem glasbenikom in pevcem!

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Tagi