Zasteklitev balkonov in teras – kako ustvariti udoben prostor za vse letne čase?

Uživanje na balkonu ali terasi lahko postane prava oaza miru in udobja, če je prostor ustrezno zastekljen. Zasteklitev teh zunanjih prostorov ni le estetski dodatek, ampak tudi praktična rešitev, ki omogoča uporabo prostorov v vseh letnih časih. Kako torej ustvariti udoben prostor, ki bo ščitil pred vetrom, dežjem in mrazom ter obenem ohranjal stik z naravo?

Nepremičninska stiska, nastala tako zaradi izjemno visokih cen nepremičnin kot pomanjkanja teh, kar pravzaprav tudi vodi k rasti cen posameznega kvadratnega metra, je v zadnjem desetletju posebej prisotna v urbanih središčih. Številne družine so tako primorane živeti v pomanjkanju prostora, saj si nakupa večje ali nakupa lastne bivalne enote nikakor ne morejo privoščiti.

Kljub temu pa to ni razlog za vdajo, saj obstaja vrsta drugih načinov, s pomočjo katerih je mogoče pridobiti nekaj dodatnega prostora, primernega za koriščenje v vseh letnih časih. Med vsemi njimi za finančno eno najbolj dostopnih in izredno enostavno rešitev velja drsna zasteklitev balkona.

Drsna zasteklitev balkona ponuja možnost pridobitve svetlega, zračnega dodatnega prostora, primernega za uporabo v različne namembnosti. Zastekljen balkon je lahko denimo priročna sušilnica perila, shramba, igralnica in celo delovna soba.

Obstaja več izvedbenih možnosti zasteklitve balkona, vsaka pa omogoča enojno, dvojno ali troslojno zasteklitev.

Med najpogostejše sodijo:

  • fiksna zasteklitev, ki zna v poletnem času zaradi izjemno visokih temperatur, doseženih na notranji strani, povzročati težave (čiščenje iz zunanje strani ter “zastajanje” toplote),
  • klasična zasteklitev z okni, ki jih je mogoče odpirati, in
  • drsna zasteklitev balkona, ki se je skozi leta pokazala kot daleč najučinkovitejša.

Za slednjo se je v celoti specializiralo tudi podjetje MN Steklo, ki si prizadeva zabrisati mejo med zunanjim in notranjim prostorom ter s tem dvigniti kakovost bivanja. Da bi to doseglo, so njegovi strokovnjaki razvili brezokvirno drsno oziroma večtirno zasteklitev brez kolesc, zmožno prilagajanja tako rekoč vsakemu objektu in prostoru.

Tehnologija, skladna s potrebami in zahtevami tržišča, sloni na uporabi najkakovostnejših materialov, podprtimi s pridobitvijo certifikatov/priznanj za družbeno ter ekološko odgovorno proizvodnjo.

Drsno zasteklitev balkona, tudi drsno zasteklitev terase, tako odlikujejo:

  • zanesljivost, saj kakovostni materiali omogočajo varen, stabilen, brezhibno delujoč sistem,
  • prilagodljivost, kajti sistem se neprestano prilagaja trgu, ki ga narekujejo predvsem potrebe in želje kupcev, prav tako zahteve samega prostora,
  • združljivost, ker je komponente sistema možno namestiti na katerekoli druge komponente, prisotne na tržišču, in
  • enostavnost, povezana predvsem s proizvodnjo in montažo.

Tako balkon kot teraso je možno zastekliti na tri načine:

  • od vrha do tal,
  • čez celo steno,
  • od parapeta do vrha, pri čemer je praviloma zastekljena zgornja polovica stene, medtem ko je spodnja zaprta z ograjo ali zidom.

Med vsemi naštetimi slednje različice ne preprečujejo že montirana klima, ograja, stebri niti prisotnost tlakovcev ali nadstandardno nizkega ali visokega stropa. Pri sistemu, na kakršnem sloni drsna zasteklitev balkona, omejitev ni, kar pomeni, da je zastekliti mogoče vsak prostor, od balkona in terase do zimskega vrta ter letne kuhinje, ki brez steklene pregrade ne bi bili na voljo za uporabo v vseh letnih časih oziroma v vseh vremenskih pogojih.

Pogosta vprašanja o drsni zasteklitvi balkona

Podjetje MN Steklo velja za enega vodilnih ponudnikov drsne zasteklitve balkona in drugih površin, njihovi strokovnjaki pa si prizadevajo k dvigu kakovosti bivanja. S tem namenom so razvili sistem brezokvirne in večtirne zasteklitve, ki sloni na kaljenem ali lepljenem steklu.

Ta ima vijake zgoraj in spodaj, ne pa tudi vertikalno med, zato kakovostna vodotesna tesnila na silikonski osnovi ne motijo pogleda, obenem pa ponujajo večji svetlobni izkoristek, četudi v enaki meri kot ostale izvedbene možnosti prostor ščitijo pred vetrom, hrupom in umazanijo.

Ker gre za novost na slovenskem in svetovnem trgu, izdelano na območju Evropske unije, v nadaljevanju prinašamo podrobnejše informacije o tej vsestranski, a nadvse inovativni rešitvi, prav tako o sami drsni zasteklitvi.

Kakšne so pridobitve drsne zasteklitve balkona ali terase?

Poleg možnosti koriščenja prostora v vseh letnih časih in vremenskih pogojih ima drsna zasteklitev terase ali balkona funkcijo zračnega jaška, s čimer v zimskem času prepreči energetsko izgubo ter zmanjša stroške vzdrževanja objekta.

Nasprotno pa v poletnih mesecih zagotavlja zračen prostor, odprtost oziroma zaprtost lamel pa je mogoče prilagajati trenutnim razmeram, saj se te odpirajo na eno, drugo ali v obe smeri, navzven ali navznoter.

Ima drsna zasteklitev zvočne in toplotne izolacijske sposobnosti?

Ima. Končne številke do neke mere variirajo glede na debelino stekla, vendar v povprečju enoslojna drsna zasteklitev balkona dosega toplotno izolacijo 5,6 W/m²K, zvočna pa okoli 34 dB. Pri tem je seveda treba upoštevati, da, če gre za sončno stran, lahko prostor pozimi doseže tudi 35 °C.

Kakšna je cena drsne zasteklitve?

Cena je odvisna od več dejavnikov, med drugim od višine zasteklitve, zahtevnosti izvedbe in montaže, debeline in sestave stekla ter sistema odpiranja. A v povprečju drsna zasteklitev znaša med 450 in 750 EUR/m² – od 450 EUR/m² za večtirni, od 500 EUR/m² za drsni in od 700 EUR/m² za termopan drsni sistem.

Koliko časa preteče od naročila do montaže drsne zasteklitve balkona?

Rok montaže znaša tri do štiri mesece, kadar vremenske razmere ne dopuščajo namestitve pet mesecev. Pred tem se, glede na predhodni informativni izračun, na lokaciji oglasi svetovalec, ki izvrši natančno izmero in preveri, ali prostor zahteva kakršnekoli posebnosti.

V ceno sta sicer všteta prevoz (do 50 km oddaljenosti od sedeža podjetja brezplačno) in montaža, na končni produkt pa ponudnik priznava tudi garancijo.

Obstajajo pri namestitvi drsne zasteklitve balkona kakršnekoli omejitve?

Obstajajo, vendar so tako nestandardne, da v praksi le redko vplivajo na drsno zasteklitev balkona. Profile je mogoče izbirati po barvni eloksirani ali RAL lestvici, steklo je lahko barvno, zaščiteno proti soncu, satinirano, dimljeno, antirefleksno ali kakršnokoli drugo, njegova debelina je omejena na 8, 10 in 12 mm, višina stekel na 3.000 mm, njihova širina na 800 mm (Infinity), širina fiksnih vrat na 1.000 m, drsnih na 950 mm (Infinity), dolžina pa neomejena.

Poleg tega za sistem Infinity velja, da ni omejitve število stekel. Nasprotno sistem Classic zahteva minimalno dve stekli, katerih širina je omejena na 2.000 mm, višina pa na 3.100 mm.

Podrobnejše informacije o drsni zasteklitvi balkona in terase so na voljo na spletni strani vodilnega slovenskega ponudnika drsne zasteklitve MN Steklo, katerega svetovalci so vedno pripravljeni odgovoriti na vprašanja ter pomagati pri izbiri optimalne rešitve.

Naročnik oglasa: MN Steklo

 

Tagi