Svetovni dan Zemlje: Planet proti plastiki

22. aprila obeležujemo Svetovni dan Zemlje, letos pod sloganom Planet proti plastiki. Dan je namenjen ozaveščanju o pomenu ohranjanja našega planeta, saj se naravne dobrine, ki nam jih planet nudi, ne obnavljajo tako hitro, kot jih v sodobni družbi trošimo. Hkrati pa z velikimi količinami odpadkov onesnažujemo zemljo, vodo in zrak.

Okoljevarstveniki v zadnjih letih opozarjajo predvsem na problematiko onesnaženje planeta z delci mikroplastike, saj je plastika zaradi njene praktičnosti postala težko pogrešljiv del našega vsakdana. Vsekakor je za zmanjšanje količine plastike potrebno ukrepanje na sistemski ravni, vendar tudi štejejo tudi dejanja vsakega posameznika.

1. Izogibajmo se uporabi (plastičnih) izdelkov za enkratno uporabo.

Namesto plastičnih vrečk, plastenk, lončkov … uporabimo izdelke, ki jih lahko vedno znova uporabimo. Za nakupovanje uporabimo košare ali tekstilne vrečke, namesto plastenk pijmo vodo iz pipe ali pijačo iz steklene embalaže, plastične lončke pa naj nadomestijo stekleni kozarci ali keramične skodelice.

Naj plastičnih izdelkov za enkratno uporabo ne nadomestijo drugi izdelki za enkratno uporabo.

Papirnate slamice, papirnati lončki in podobni izdelki niso najbolj ekološki nadomestek, saj prav tako po nepotrebnem povzročamo odpadke, nekatere raziskave pa so pokazale škodljivost belil, ki se uporablja pri izdelavi.

Izberimo izdelke s čim manj embalaže ali pa izberite takšno, ki jo lahko trajno uporabljate.

2. Kupujmo izdelke brez embalaže ali pa izberimo trajnostno.

V čim večji meri kupujmo lokalne pridelke brez embalaže, na primer nepakirano sadje in zelenjavo, kruh, orehe in podobno). Odločajmo se za nakup izdelkov z manj embalaže. Če se embalaži ne moremo izogniti, izberimo izdelke v biorazgradljivi embalaži, povratni embalaži in embalaži, ki jo lahko ponovno uporabimo.

3. Odpadke ločujmo.

Prvi pogoj za uspešno recikliranje je ločeno zbiranje odpadkov. Odpadki, ki so zbrani ločeno, so predani različnim podjetjem, ki poskrbijo za njihovo predelavo in uporabo snovi za nove izdelke. Z recikliranjem zmanjšujemo količino odpadkov, ki sicer zavzamejo dragocen prostor na odlagališčih, poleg tega pa zmanjšamo porabo naravnih surovin, ki jih sicer potrebujemo za izdelavo novih izdelkov ter prihranimo vodo in energijo. Tudi odpadna plastika bo lahko ustrezno reciklirana le, če bo pravilno sortirana.

4. Pijmo vodo iz pipe, kjer je to možno.

Voda iz pipe na našem območju je dobra, sveža in zdrava, poleg tega pa s pitjem vode iz pipe namesto embalažirane vode z njo varčujemo (po nekaterih podatkih naj bi za izdelavo ene plastenke porabili tri litre čiste pitne vode) in ne povzročamo po nepotrebnem odpadkov.

Kjer je možno, pijmo vodo iz pipe.

Pomembno se je zavedati, da vsako naše dejanje pušča sled na Zemlji. Zamnjšajmo količino odpadkov, zmanjšajmo količino plastike.

Naj bo vsak dan dan Zemlje.

Avtor: Uroš Juračič; Foto: Pixabay, Pexels

Tagi