Poslovil se je prof. dr. Janez Marolt

V 80. letu starosti se je po hudi bolezni poslovil prof. dr. Janez Marolt iz Nožic, ki je svoje življenjsko poslanstvo opravljal kot raziskovalec in predavatelj zgodovine. Aktiven je bil tudi v svojem rojstnem kraju, kjer je s svojim raziskovalnim delom na področju zgodovine in pa tudi z aktivnim udejstvovanjem v krajevnih društvih, pustil neizbrisen pečat. Dr. Janez Marolt je bil izjemno prijeten sogovornik s širokim pogledom na življenje in svet, zato v njegovi družbi ni bilo nikoli dolgčas. Svoje bogato znanje, ki ga je stalno nadgrajeval z raziskovanjem, je vedno rad delil z ostalimi, do katerih je imel vedno spoštljiv odnos. Prav zaradi teh izjemnih vrlin, je bil dr. Janez Marolt velik človek.

Janez Marolt se je rodil 6. avgusta 1943 v Nožicah. Leta 1969 je diplomiral na Teološki fakulteti v Ljubljani ter dve leti kasneje magistriral iz cerkvene zgodovine. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je leta 1977 diplomiral iz zgodovine in primerjalne književnosti, leta 1990 pa doktoriral s tezo Zgodovina naših krajev od leta 235 do 284 v luči Scriptores historiae avgustae (piscev avgustovske zgodovine). Leta 1980 je opravil bibliotekarski izpit. V letu 1987 je na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru postal asistent, 1991 pa docent za zgodovino starega vzhoda, zgodovino antičnih Grkov ter zgodovino antičnih Rimljanov. Poleg tega je na Filozofski fakulteti v Ljubljani predaval zgodovino starega vzhoda in na Medicinski fakulteti v Ljubljani medicinsko latinsko terminologijo. Od leta 1988 do 1992 je bil tajnik Zveze zgodovinskih društev Slovenije. Dva mandata, v letih 1992−1996 ter 1996–2000, je bil član upravnega odbora Prešernovega sklada.

Zelo aktiven je bil tudi v svojem rojstnem kraju. Kmalu po ustanoviti Kulturnega društva Jože Gostič Homec (1993) se je dr. Janez Marolt z velikim veseljem pridružil takrat mladi, zagnani skupini fantov in deklet ter s svojim znanjem in izkušnjami pripomogel k hitri uveljavitvi in priznanju društva v javnosti. Še posebej so mu hvaležni za njegovo pomoč in podporo ob začetkih Gostičevih dni, vse od leta 1998 naprej. Vsa leta je kot avtor člankov sodeloval pri nastajanju krajevnega glasila Vaščan. Z idejami in nasveti je pomagal pri uresničevanju velikokrat zahtevnega programa društva. Leta 2016 je prevzel vlogo glavnega urednika Uredniškega odbora za izdajo knjige Pod Homškim hribom. Z neprecenljivimi izkušnjami in poznavanjem zgodovine je že kmalu izdelal vsebinsko zasnovo zbornika. Njegova zasluga je, za kar so mu izredno hvaležni, da je k sodelovanju privabil številne strokovnjake s področja zgodovine, umetnostne zgodovine, etnologije, arheologije, geologije idr., ki s svojimi strokovnimi članki plemenitijo vsebino zbornika. Brez tega knjiga ne bi dosegla tolikšne pozornosti med strokovno javnostjo kot tudi med domačimi ljubitelji krajevne zgodovine.

Za njegovo dolgoletno delo pri raziskovanju in poučevanju zgodovine, za neprecenljiv prispevek na področju kulture, še posebej pa za nesebično pomoč, sodelovanje in bogat prispevek pri dosedanjem delovanju Kulturnega društva Jože Gostič Homec, mu je bil na občnem zboru letos spomladi podeljen naziv Častni član društva.

Dr. Janez Marolt je bil tudi član PGD Homec, veliko let pa je za Krajevno skupnost Homec-Nožice pripravljal zanimive in vsebinsko bogate programe izletov za krajane, ki jih je tudi sam vodil. S svojo predanostjo kraju in ljudem ter aktivnim udejstvovanjem, je pustil neizbrisen pečat.

Dr. Janez Marolt, počivajte v miru! Njegovim najbližji pa izrekam iskreno sožalje!

Miha Ulčar

Foto: KD Jože Gostič Homec

 

Tagi