Sveža in lokalna hrana letnih časov tudi ta torek v Dobu pri Domžalah

Sveže, domače, sezonsko ter lokalno pridelana sadje in zelenjava, so v vročih poletnih dneh še kako dragocena. Poleg bogatega okusa, hranljivosti in pa sezonskosti, podarjajo telesu surovine, ki jih le ta v vročih poletnih mesecih še kako potrebuje.

Odločili smo se za kratek povzetek že predstavljenih kmetov, pridelovalcev in predelovalcev pridelkov, povezanih v mrežo dobaviteljev Zadruge Jarina, ki so se odločili za naravi prijazno obliko kmetovanja in poljedelstva, v želji po ohranjanju tradicije, spoštovanju okusov domačnosti ter posebnosti, ki jih omogočata sezonska pridelava in pa predelava.

Torek, 29. 6. 2021
dan za nakup

HRANE LETNIH ČASOV

Na voljo bodo marelice, hruške, ameriške borovnice, jagode, rumena in zelena paprika, kumare, bučke, korenček, mladi krompir, por, paprika babura, jajca pašne reje in ostala sezonska ponudba lokalnih pridelovalcev.

od 10.00 do 18.00
JARINA
Ulica 7. avgusta 9, Dob

Leopold Miš, Gorjuša

Pisalo se je leto 2004, ko se je Leopold Miš, odločil za prvi nasad ekoloških jabolk na domači kmetiji Eko Miš na Gorjuši, ki jo je v vodenje in upravljanje prevzel od staršev. Danes ima 4,5 ha nasada ekoloških jabolk in hrušk, katerim je dodal še cca 92 ha njive, namenjene gojenju špargljev. »Sprejel sem odločitev, da česar se bom lotil, bo v duhu ekologije, saj sem tudi sam ekološko usmerjen«, poudarja sogovornik Leopold, ki nam je v kratkem pogovoru med drugim zaupal tudi nekaj izvrstnih receptov za pripravo slastnih špargljev. Vabljeni k branju: Leopold Miš: “V veselem pričakovanju špargljev”.

Aleksij Mavrič, Goriška brda

Aleksij skupaj z ženo Dolores in dvema sinovoma ter bodočima nevestama, z izjemno predanostjo, energičnostjo, strastjo, zagnanostjo in pa bogatim znanje ter izkušnjami o sadjarstvu, prideluje in predeluje kakovostno briško sadje.

Aleksij Mavrič je že kot otrok spremljal očeta v sadovnjak in si na tovrsten način pridobil začetno znanje in pa izkušnje. V najzahodnejšem delu Slovenije, na področju idiličnih gričev, kjer so velike strmine in se teren razprostira po številnih terasah, bržinah in kjer ni ravnin, se nahaja ena največjih kmetij v pridelavi češenj daleč naokoli. »Na noge sem postavil eno kmetijo, ki daje možnost zaslužka in preživetja štiričlanski družini, vendar je tako kot povsod, tudi tukaj treba delati« nam pove Aleksij, ki skupaj z ženo Dolores in dvema sinovoma ter bodočima nevestama, z izjemno predanostjo, energičnostjo, strastjo, zagnanostjo in pa bogatim znanje ter izkušnjami o sadjarstvu, prideluje in predeluje kakovostno briško sadje. Spoznajte skrivnosti briških češenj Aleksija Mavriča: “S pomočjo družine je delo v sadovnjaku prijetnejše”.

Domen Virant, Volčji Potok

»Odločitev za kmetijo je bila moja in to je moja pot. Hvaležen in vesel sem za vso pomoč in podporo, vendar bližnjih ne želim obremenjevati,« iskreno pove mlad fant Domen, prevzemnik kmetije Pr’Ropet, ko beseda nanese na leto 2015. Tri glavne usmeritve, na katerih sloni prihodek kmetije so prireja senenega kozjega mleka, prireja jedilnih jajc proste in talne reje ter jagode. Dela nikoli ne zmanjka, prav tako ne zagnanosti, vztrajnosti in pa želje po dodatnih projektih. Spoznajte življenje na kmetiji Pr’Ropet, kmetiji iz Volčjega Potoka pri Radomljah: Domen Virant iz Volčjega Potoka: Na kmetiji Pr’ Ropet je življenje.

Jordan Drnovšček, Brda

Kakor nekoč, tako tudi danes, se na kmetiji Drnovšček že vrsto desetletij profesionalno ukvarjajo s kakovostno pridelavo različnih vrst sadja, ki zori od spomladi, pa vse tja do pozne jeseni. Na tovrsten način nadaljujejo dediščino in pa tradicijo ponudbe skrbno pridelanega in ročno obranega, dnevno svežega sezonskega sadja. »Kar boš na zemlji naredil, to ti bo ona tudi dala, seveda v kolikor ne bo z vremenskimi vplivi v samo dogajanje posegla narava. Brezdelje ne obrodi sadov. In vsa pričakovanja v tej smeri, so čista utopija,« odločno poudari gospod Jordan Drnovšček. Kako poteka ročno obiranje 28.000 sadik jagod in kakšni so izzivi pri ohranjanju kar se da dolgo sadeža svežega, pa lahko izveste na spletnem naslovu: Jordan Drnovšček: “Zjutraj so jagode najslajše”.

Kmetija Pleško, Lutrško selo nad Otočcem

“Jej dobro, živi preprosto in smej se pogosto!”, je moto, ki ga živi, zagovarja in v katerega z vsem srcem verjame družina Pleško. Na manjši vzpetini nad Otočcem, v bližini Lutrškega sela, se nahaja kmetija, ki ponuja sadje in svežo slovensko domačo zelenjavo iz integrirane pridelave. Zakaj so se odločili za samostojno vzgojo sadik? Kakšne so značilnosti predpripravljene zelenjave in kaj jim pomeni sodelovanje z Zadrugo Jarina so le nekatera izmed vprašanj, ki smo jih zastavili Mojci Pleško, Robijevi soprogi in mami njunih treh nadebudnežev. Več si lahko preberete v prispevku: Kmetija Pleško: “Jej dobro, živi preprosto in smej se pogosto!”

Sveža in lokalna hrana letnih časov vsak torek v Dobu pri Domžalah

Lepo vabljeni v torek, 29. junija 2021 na stojnico v Dob pri Domžalah, kjer si lahko priskrbite sveže sezonsko sadje in zelenjavo od lokalnih dobaviteljev, ki smo jih že predstavili v preteklih tednih in pa tistih, ki jih še bomo predstavili v prihodnje. V torek vas bodo na stojnici čakale sveže marelice, hruške, ameriške borovnice, rumena in zelena paprika, kumare, bučke, korenček, mladi krompir, por, paprika babura ter jajca pašne reje.

Projekt Lokalno je zdravo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Avtorica: Petra Petravič; Foto: Arhiv pridelovalcev, Zadruga Jarina, Miro Pivar

 

Tagi