Slovenca sta s cvetjem okrasila vatikansko baziliko

Polnočnica v baziliki sv. Petra v Vatikanu je bila vsekakor vrhunec letošnjega božičnega večera. Prvič jo je namreč daroval papež Frančišek. Droben delček k lepoti okrasja cerkve in papeževe lože sta po svojih najboljših močeh prispevala tudi dr. Sabina Šegula in Peter Ribič, cvetličarja, sodelavca Biotehničnega centra Naklo. Tik pred koncem leta sta podobno okrasitev pripravila v frančiškanski cerkvi v Kamniku, ki smo jo spremljali danes dopoldne.

Posebno pozornost so pred samo polnočnico kot ponavadi namenili okrasitvi bazilike sv. Petra, mogočne cerkvene stavbe, ki je nekakšen sinonim za celotni Vatikan. Ureditev bazilike svetega Petra je bila letos nekaj posebnega tudi za slovenska cvetličarja. Še pred poldnevom, tako rekoč tik pred svetim večerom, so še nosili cvetje v baziliko sv. Petra. Celotna krasitev je trajala kar štiri dni, slovenski prispevek pri tem delu pa predstavlja posebno izjemo.

Osrednja loža bazilike sv. Petra je tisti prostor, kjer papež dvakrat letno, za veliko noč in božič, podeli svoj tradicionalni blagoslov ljudem na trgu in vsem po svetu, ki spremljajo prenos teh slovesnosti prek TV ekranov. Letos je papeževo ložo krasil mogočni cvetlični aranžma desetih cvetličarjev, med drugim tudi dveh slovenskih.

Doslej sta Sabina Šegula in Peter Ribič trikrat sodelovala pri velikonočnem krašenju, letos prvič za božič. Slovenska florista sta izdelala tudi cvetlični aranžma, ki je krasil osrednjo ložo bazilike sv. Petra, s katere je papež na božič podelil tradicionalni blagoslov Urbi et orbi.

»Leta 2011 sva poslala pismo na slovensko veleposlaništvo pri Svetem sedežu s prošnjo, da bi si rada ogledala priprave na okrasitev za velikonočne slovesnosti,« pravi Sabina Šegula. »Takrat so nama slovenski diplomati odprli vrata Vatikana in na veliko presenečenje so naju sprejeli za svoja,« dodaja Peter Ribič. »Taka ureditev mogočne bazilike sv. Petra je s strokovnega vidika zagotovo nekaj posebnega in drugačnega, je pa to delo zelo naporno. Štiri dni smo bili na nogah, o razsežnostih take krasitve pa zgovorno priča podatek, da smo pripravili 80 metrov dolgo okrasitev oltarja, polkroga pred njim in Berninijevih stebrov v zlati in beli barvi. Skupaj nas je bilo deset cvetličarjev in midva s Sabino sva bila edina iz Slovenije.«

Tako kot v baziliki so tudi v loži za podlago uporabili veje jelke in pozlačene storže, prav tako pozlačen evkaliptus, vrh vsega pa so bile bele vrtnice in orhideje.

»Aranžmaji morajo biti kompaktni, dopolnjevati morajo baročno pozlato oltarja in Berninijeve stebre,« pravi Sabina. »V dovoljenih mejah lahko izdelava svoje kreacije iz cvetja in zelenja, ki je na voljo. In še uporaba materiala: zimzeleno zelenje predstavlja večno življenje, barva Vatikana pa je rdeča, kjer sva uporabila božične zvezde in nageljne, belo barvo pa dopolnila z orhidejami in vrtnicami.«

Svoje delo sta opravila zelo natančno, s številnimi drobnimi detajli, tako da je bilo to med prenosom po televiziji tudi lepo vidno. Cvetje in zelenje za božično okrasitev znamenite vatikanske bazilike so dobili z Nizozemske in iz italijanske dežele Apulije.

Papež Frančišek je božične slovesnosti v Vatikanu prvič vodil v vlogi poglavarja Rimskokatoliške cerkve. Popoldne so na Trgu sv. Petra odkrili tradicionalne jaslice, ki so jih letos posvetili prvemu papežu iz Latinske Amerike. Jaslice je v naravni velikosti izdelal rokodelec Antonio Cantone iz Neaplja. Za javnost so jih odprli ob znani neapeljski skladbi O Sole Mio. Cantone je povedal, da je z jaslicami želel poudariti skromnost novega papeža, in tako je dal večji pomen skromno oblečenim navadnim ljudem v tradicionalnem prizoru rojstva Jezusa Kristusa.

Papež je dogodek spremljal z okna Apostolske palače, ob 21.30 pa je daroval polnočno mašo. V sredo je imel tudi prvi tradicionalni nagovor mestu in svetu Urbi et orbi.

Avtor: Primož Hieng; Foto Peter Ribič (Vatikan), Primož Hieng (Kamnik)
Tagi