»V Zagorici pri Rovah so se gasilci spopadli s požarom jedilnice in reševanjem osebe iz vodnjaka«

Sektorska gasilsko taktična vaja »Zagorica 2018«

Včeraj nekaj po 17. uri popoldan je v jedilnici lesenega gostinskega objekta v naselju Zagorica pri Rovah, prišlo do požara, v katerem se je nahajalo večje število oseb, med njimi večina otrok, saj so praznovali otroško zabavo. Na kraju so posredovali gasilci, ki so se spopadli s požarom, kateri se je razširil že po celotnem prostoru, v njem pa sta ostala ujeta dva otroka in stanovalec v zgornjem nadstropju. Zaradi panike je eden izmed otrok padel v bližnji vodnjak.

Požar v lesenem objektu, v katerem se nahaja jedilnica, je nastal med otroško zabavo in sicer zaradi nepazljivosti pri prižiganju svečk za torto. V času požara se je v prostoru nahajalo petnajst otrok in dve odrasli osebi. Trinajst otrok in obe odrasli osebi se je iz objekta rešilo pravočasno, v njem pa sta ostala ujeta dva otroka. Prav tako se je v času požara v stanovanju nahajala še ena oseba, ki je bila takrat ravno na popoldanskem počitku. Zaradi panike in kaosa, ki je nastal ob požaru, je eden izmed otrok padel v vodnjak, ki stoji v bližini objekta.

Po prejemu klica na 112  je Regijski center za obveščanje takoj aktiviral poklicne gasilce CZR Domžale in celotni požarno obrambni sektor Radomlje (PGD Rova, PGD Radomlje in PGD Homec). Po prejemu obvestila je poveljnik PGD Rova takoj zahteval, da se zaradi zagotavljanja požarne vode ob slabih hidrantnih omrežjih aktivira tudi PGD Studenec. Zaradi možnosti širitve požara, v neposredni bližini se nahaja gospodarsko poslopje in več pomožnih objektov, pa so v pripravljenost prožili tudi PGD Jarše- Rodica, PGD Vir in PGD Dob.

Gasilci so takoj po prihodu pričeli z zunanjimi in notranjimi napadi ter preiskovanjem prostorov objekta. Prav tako so zaradi bojazni, da bi prišlo do požarnega preskoka, z vodo ohlajevali bližnje objekte. Požar jim je uspelo hitro lokalizirati in pogasiti ter iz objekta rešiti pogrešana otroka in stanovalca. Prav tako jim je iz vodnjaka uspelo rešiti otroka. Tri poškodovane osebe so v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem.

Na srečo je šlo za Sektorsko gasilsko taktično vajo »Zagorica 2018«, ki jo je ob mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti pripravil štab operative PGD Rova, na njej pa je sodelovalo 50 gasilcev z devetimi gasilskimi vozili. Po besedah Klemna Kočevarja iz PGD Rova, ki je vodil vajo, je bil njen namen preveriti strokovno in fizično usposobljenost operativnih gasilcev požarnega sektorja Radomlje in CZR-ja ter delovanje gasilske in tehnične opreme. Na vaji se je preverjalo delovanje UKV zvez, aktiviranje in alarmiranje enot preko sistema ZARE ter sistema FLORJAN preko SMS sporočil. Vaja je potekala na turistično kmetijo PrʼSoud v Zagorici pri Rovah.

Ker takšne vaje niso same sebi namen, temveč so namenjene preverjanju usposobljenosti gasilcev in gasilske opreme in so hkrati tudi usposabljanje za posredovanje v primeru resničnih intervencij, je vaja potekala pod budnim očesom poveljnika Gasilske zveze Domžale Matjaža Merkužiča, ki je na koncu vaje sodelujočim gasilcem podala tudi prvo oceno.

Več fotoutrinkov z vaje si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi