Starševstvo v času epidemije

Ko naenkrat poleg vloge staršev prevzamemo še vlogo vzgojitelja, učitelja, prijatelja … in obenem, kot da imamo super moč, izvajamo še službene naloge. Marsikdo od nas se sprašuje, kako sploh preživeti?

Negotovost časa in prisotnost virusa sta naše življenje obrnila na glavo. Medtem ko beremo različne oglase, kako lahko izkoristimo čas in uživamo ob vseh spletnih filmskih programih ali v tem, da imamo delo od doma in lahko v vmesnem času poskrbimo še za gospodinjstvo in si na primer skuhamo dobro kosilo – tisti, ki smo starši, vidimo zadevo povsem drugače.

Ko si starš, časa za prosto sprehajanje po HBO ali NETFLIX programih preprosto ni in isto serijo pogledamo k večjem v treh delih namesto že tretjič.

Otroci od nas zahtevajo popolno bližino, stik, dotik, igro. Tisti, malo večji, potrebujejo pomoč v šoli, še večji oporo in razumevanje v časih, ko so socialni stiki omejeni, oni pa hrepenijo prav po tem. Med tem pa tudi mi, razpeti med starševstvom, službo, partnerstvom in gospodinjstvom potrebujemo čas zase, na katerega vse prevečkrat pozabimo.

Dragi starši, niste sami. Z velikim razumevanjem razvoja otroka in njegovih potreb boste lažje sledili svojemu otroku in razumeli njegove želje ter z dobro organizacijo in ohranjanjem pozitive poskrbeli, da lahko vaša družina dobro funkcionira kljub težkim časom.

Kako si pomagati?

POGOVARJAJTE SE

Ne pozabite se z otrokom pogovarjati o trenutnih razmerah. Glede na vse obsegajoče ukrepe tudi najmlajši otroci občutijo, da so se časi spremenili – sprememba pa v otrocih lahko povzroči strah in negotovost. Raje, kot da so prisotni ob zgodbah televizijskih novic, se z njimi pogovarjajte o trenutni situaciji. Preko pogovora jim lahko zgodbo predstavite optimistično – skupaj bomo virus premagali in kmalu bomo nazaj skupaj v vrtcih in šolah! Pokažete jim lahko kako lahko sami odgovorno prispevajo k svojemu zdravju – naučite se rednega umivanja rok in tako se bojo hitreje izognili tudi kakšnemu drugemu virusu kasneje. Pogovor vedno zaključite pozitivno in otroku preko besed in objema ponudite občutek varnosti in ljubezni.

DNEVNA RUTINA

Poskusite uskladiti službene in šolske obveznosti. Naredite si urnik, ki mu boste sledili – tako bodo tudi otroci občutili red in varnost. Na urniku ne pozabite vključiti časa »ena na ena« z otrokom. Tudi če imate več otrok poskusite vsakemu na dan nameniti vsaj nekaj minut aktivnega časa samo zanj. Ob vsem ne pozabite tudi nase. Vzemite si čas, zadihajte, pojdite na sprehod in napolnite baterije – če se počutite utesnjene ali v stiski se o tem pogovarjajte ali si dovolite poiskati pomoč.

PREDŠOLSKI OTROCI

Starši predšolski otrok delo od doma še najtežje izvajajo, saj otroci naravno in normalno ne razumejo, da naša fizična prisotnost vseeno ne pomeni aktivnega časa z njimi v primeru, ko od doma delamo tudi službene obveznosti. Njihovi možgani še niso dozoreli, da bi se samostojno igrali več ur in pričakovanja v nasprotno niso realna. Pomembno je, da otroke razumemo in zaradi usklajevanja njihovih, službenih in domačih potreb svoj stres ne prenašamo nanje. Otroke poskusite usmeriti, dodelite jim naloge (npr. že dvoletnik lahko pomije kakšno plastično posodo, zloži stvari iz stroja, ipd) – tako se bodo počutili pomembne in z veseljem vam bodo pomagali. Menjajte jim igrače, naj ne bodo vse na voljo ves čas in tako bodo tudi pozabljene igrače postale nazaj zanimive. Ko zmanjka motivacije jim namesto risank raje vključite brezplačne gledališke predstave ali posnetke gibalnih vaj – kot so otroška joga, zumba, ples, ter obenem poskrbite tudi za kvalitetno porabo njihove energije in gibalni razvoj. In predvsem, če je možnost, izkoristite možnost varstva otrok namesto dela od doma in se jim v popolnosti posvetite ter preživite skupaj kvaliteten čas, namenjen samo zanje. Saj veste, še prehitro bodo zrasli! Tudi Knjižnica Domžale je za vaše otroke pripravila e-vsebine, prav tako pa lahko na straneh Vrtca Urša in Vrtca Domžale poiščete ideje za aktivnosti predšolskih otrok.

ŠOLSKI OTROCI IN NAJSTNIKI

Šolskim otrokom in najstnikom omogočite stik s sovrstniki. Naj računalnik ne bo samo za šolo – pokažite jim načine, kako se lahko preko video klicev vidijo s prijatelji in tudi družino ter ohranjajo kontakt. Socialni stik z vrstniki, pa čeprav žal na daljavo, je zanje zelo pomemben. Poskusite jih razumeti in jim pomagati pri izzivih, ki jih prinaša šolanje na daljavo. Nujno poskrbite, da bodo na spletu varni. Vključite jih v dnevno rutino – skupaj pripravite kosilo, izberite možen šport ali video vadbo in skupaj ohranjajte kondicijo, pogovarjajte se o temah, ki so jim všečne – šport, glasba, prijatelji … ali pa preberite isto knjigo in se o njej pogovarjajte. Na prijazen način jim omejite dostop do spleta, naj bo nekaj ur dnevno namenjeno aktivnostim na prostem, druženju znotraj družine, klepetu in vašemu povezovanju. Naj otroci ne ostanejo zaprti v svojih sobah celi dan in popolnoma brez nadzora. Tudi večkrat pozabljene družabne igre so odličen način preživljanja prostega popoldneva! Naše obnašanje ima velik vpliv na otrokovo obnašanje. Pogovarjajte se prijazno, uporabljajte pozitivne izraze, poskusite razumeti, da je sprememba obnašanja vaših otrok posledica sprememb v družbi in izoliranosti. Če otrok potrebuje pomoč se lahko obrne tudi na TOM TELEFON. (116 111). Vsekakor ostanite ljubeči, tudi če so otroci že starejši vas vseeno potrebujejo.

In še enkrat, ne pozabite nase. Najdite kar vas razveseli vsaj za uro dnevno. Naj bo to sprehod, branje knjige ali online vadbeni program. Ko boste sproščeni bo družinska dinamika bolj harmonična tudi v teh časih. S partnerjem uskladita varstvo otrok in s časom zase si napolnite baterije za nove izzive. Ob vsem pa s partnerjem ne pozabita tudi nase in vajin odnos!

Potrebujete dodatno pomoč:

  • Klic v duševni stiski: 01 520 99 00

  • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik: 116 123

  • TOM telefon za otroke in mladostnike: 116 111

Prelistajte tudi napotke UNICEFA za starše med epidemijo:

Avtorica: Ana Lap

Več o naših programih, ki jih izvajamo v Domžalah, si lahko preberete na spletni strani centra Mini Svet. Za dodatne informacije smo dosegljivi na info@mini-svet.si ali na 041 971 450.

 

Tagi