Tudi vi ribam režete rep?

Ali kako biti najboljši starš svojemu otroku?

Kako vzgajati svojega otroka? Kako mu dati krila, da bo odrasel v samozavestnega in odgovornega posameznika in hkrati korenine, h katerim se bo vračal? Kaj so nezavedni vzorci, ki jih prenašamo na svoje otroke in kako jih lahko presežemo?

In ali tudi vi ribam režete rep, zgolj zato, ker je tako počela vaša mama? 

Pogovarjala sem se s Polono Hribar, mamico dveh otrok ter licenčno učiteljico programa Louise Hay, Ozdravi svoje življenje. Saj veste, srečen starš pomeni srečnega otroka. Je zato ključno delo na sebi?

Polona, po dolgih letih dela z otroki si pričela, če lahko tako rečem, novo pot. Si licenčna učiteljica program Louise Hay, Ozdravi svoje življenje. Torej gre za delo na sebi.  In vsi poznamo pregovor srečna mama = srečen otrok. S čim se ukvarjaš in kako je delo na sebi povezano z dejstvom, da želimo svojim otrokom biti najboljši starši?

Ana, vedno sem si želela delala z otroki, zato sem se pred 14 leti odločila, da se podam na samostojno poslovno pot. Več kot 12 let sem delala z otroki in njihovimi starši. Pridobila sem veliko izkušenj in vpogledov v to, kako zelo različno vzgajamo svoje otroke.

Že kot najstnica, pa sem rada prebirala knjige za osebnostno rast. Ta ljubezen se je z leti le povečevala. Obiskovala sem različne delavnice, predavanja, se izobraževala. Verjamem, da se ti vse v življenju zgodi z določenim namenom. Tudi meni je vse to znanje, ki sem ga pridobila skozi leta delala na sebi zelo pomagalo pri razumevanju sinove redke avto imune bolezni.  Takrat sem dobila močno potrditev, kako naši nezavedni vzorci vplivajo na nas in posledično na naše otroke in celotno družino. Videla sem pozitivne spremembe v našem življenju, ko sem sama ozavestila in pretrgala niti nezavednih vzorcev, ki so do takrat usmerjali moje življenje. To je pripomoglo k odločitvi, da svoje znanje še nadgradim in pot me je peljala v Anglijo. Tam sem pridobila licenco za učiteljico Heal Your Life- Ozdravi Svoje Življenje po metodi Louise Hay. In sedaj z veseljem delim naprej, to čudovito filozofijo, ki pomaga milijonom ljudem po celem svetu k boljšemu življenju in razumevanju samega sebe.

Polona Hribar, licenčna učiteljica programa Louise Hay

Danes obstaja ogromno metod, knjig, pristopov, kako naj bi starši vzgajali. Vendar vsak odnos starš otrok je edinstven, starši pa postajajo vse prevečkrat kar obremenjeni z vsemi smernicami. Se je zaupanje vase izgubilo? Se moramo res naučiti vzgoje, da smo dobri starši? Oziroma nam zaupaš, kako biti najboljši starš svojemu otroku?

Res je, vzgoja je zelo različna. Nekateri straši vzgajajo sočutno, spet drugi permisivno, nekateri zelo avtoritativno …

Ugotavljam, da vse preveč staršev, čuti pritisk glede vzgoje. Veliko berejo, so v raznih vzgojnih skupinah, kjer ima vsaka skupina svoja načela, so bombardirani z raznimi izdelki, ki nagovarjajo, naj jih kupijo, če želijo najbolje za svojega otroka… res je veliko vsega. Da ne bo pomote, super je, da se izobražujemo, veliko beremo, se udeležujemo predavanj, delavnic, smo v skupinah, kjer si pomagamo, izmenjujemo izkušnje in si dajemo nasvete… Potrebno je le, da v poplavi vsega, kar nam  danes ponuja tržišče, izberemo tisto, kar je dobro za nas.

Če vzgajate na določen način, ker vaša najboljša prijateljica tako vzgaja ali pa ker je tak trend ali pa ste to nekje prebrali… in v sebi ne čutite tega, potem najverjetneje to ne bo delovalo za vas in vašega otroka. Potrebno je, da ste notranje pomirjeni, da vi čutite, da je to pravo, pa kakršnokoli vzgojo že imate.

Veliko staršev si danes želi vzgajati sočutno. Tak je trenutno »trend« in pri tem se velikokrat zgodi, da se izgubi meja med sočutnim in permisivnim, da starši sočutne vzgoje niti ne razumejo in se z njo ne znajo čisto poistovetiti. Kakorkoli meje je potrebno postaviti, ne zavoljo nas ampak zaradi otroka, ta jih potrebuje in dajejo mu varnost in postavljanje mej na sočuten način je staršem velik izziv. Kako izberemo pravo tehnikov vzgoje za nas? Lahko dobro vzgajamo, če se v pristopu vzgoje ne čutimo močne, si ob tem zaupamo?

Zgodilo se je, da smo izgubili stik sami s seboj. Kdo pozna vašega otroka bolje kot vi? Zakaj si ne zaupamo in velikokrat verjamemo vsem drugim bolj kot sebi?

Ker sem tudi sama mati dveh otrok, sem lahko na lastni koži občutila, kako zelo si lahko zmeden od vseh različnih informacij in kaj pomeni občutiti nemoč in občutke krivde, ko ti ne gre vse tako, kot bi si želel.

Vsi si želimo biti dobri starši. In v tej neizmerni želji velikokrat sledimo smernicam, ki nam jih zapovedujejo drugi.

Karkoli naredimo,  katerokoli vzgojno tehniko izberemo, je pomembno, da smo v sebi pomirjeni. Kaj to pomeni? Če otroku postavimo mejo, zato, ker smo tako prebrali v knjigi, v sebi pa čutimo, da to ni prav, se nam lahko pojavijo občutki krivde. Lahko se nam zgodi, da bijemo notranji boj sami s seboj- en del nas si želi popustiti, drugi del si dopoveduje da je potrebno vztrajati…

Nekje do petega leta se otrok oblikuje, ustvari temelje za svoje življenje. Torej imamo mi, kot odrasli ljudje, v podzavesti še vedno zapise iz otroštva, le da se tega ne zavedamo in ne vemo, da nas to lahko močno bremeni.

Če vas vprašam, kateri odnos je najpomembnejši, kako bi odgovorili? Seveda, vsi odnosi so pomembni. A najpomembnejši je odnos s starši. Ta nas oblikuje in je osnova za vse nadaljnje odnose. Kot mora imeti hiša močne temelje, jih potrebujemo tudi mi. Starši so temelj našega življenja.

Tudi mi gradimo temelje za svoje otroke. Kaj damo svojim otrokom do 5 leta, to bo oblikovalo njihovo življenje. Damo pa lahko samo tisto, kar imamo sami. Ne moremo dati nečesa, česar nimamo.

Odnos s starši je res pomemben in zato je vseeno pomembno, kako vzgajamo, kakšne vzorce prenašamo na otroke, saj mu dajemo s tem popotnico za življenje in ga oblikujemo. Nam poveš kaj so to nezavedni vzorci, ki jih prenašamo na svoje otroke?

Najlažje vam bom razložila z zgodbico.

Bila je deklica, ki je opazovala svojo mamico, kako peče ribo. Vprašala jo je, zakaj ribi vedno odreže rep, predno jo da v ponev. Mamica je pomislila in ji povedala, da je to zato, ker je tako delala njena mami.

Ker pa je bila deklica zelo radovedna se je odločila, da vse skupaj razišče. Tako se je naslednjega dne odpravila do svoje babice in jo vprašala, zakaj tudi ona ribi odreže rep, predno jo speče v ponvi? Babica je malo pomislila in nato povedala, da ribo peče tako, kot njena mati.

To pa je le še povečalo dekličino radovednost. Odšla je do prababice. Tudi njo je vprašala, zakaj ribi odreže rep, predno jo speče v ponvi? Prababica pa ji je hitro odgovorila, da je to pa zato, ker imam premajhno ponev in ne morem speči cele ribe v njej.

Iz tega primera je razvidno, kako lahko ponavljamo nezavedne vzorce, ne da bi se tega sploh zavedali in da bi vedeli zakaj?

Kako pa ti nezavedni vzorci vplivajo na našo vzgojo?

Najprej je potrebno, da se zavemo, da se vzgoja naših otrok začne pri nas samih. Da najdemo, kaj so  »naše ribe, ki jim režemo repe« in tako tega ne prenašamo na svoje otroke.

Starši največ vzgajamo z zgledom. Potrebno je, da smo pri tem, najprej sočutni do sebe. Ker, ko smo sočutni do sebe, smo v stiku sami s seboj. Šele takrat, smo lahko zares sočutni tudi do svojega otroka.

Kako pa to dosežemo?

Otrokova vedenja sprožajo v starših različna čustva. Ko vaš otrok naredi nekaj, zaradi česar se nenadoma počutite zelo jezni, prestrašeni ali občutite nemoč, takrat se je v vas nekaj sprožilo. Ko se vaši otroci razburjajo (cvilijo, trmarijo, jokajo), takrat je potrebno, da ne daste pozornosti le na otrokovo vedenje, ampak se vprašamo, zakaj se ob tem otrokovem vedenju počutim tako, kot se? Tukaj gre pogosto bolj za NAS in naše LASTNE težave pri predelavi teh čustev, kot pa za samo otrokovo vedenje. Velikokrat namesto mirnega odziva lahko odreagiramo z vpitjem in grožnjami. Te stvari pogosto počnemo, da zmanjšamo lastno čustveno nelagodje, ki jo je to vedenje sprožilo.  Sprožilci prihajajo iz preteklih dogodkov in močnejši, kot so, bolj nam kažejo, da imamo v sebi, še nepredelane vzorce iz otroštva. Ko vzgajamo svoje otroke ni pomembno le to, kaj storimo, temveč kako to storimo.

Kaj misliš s tem, da je pomembno kako to storimo?

Morda, v teoriji vemo vse o starševstvu, toda v dani situaciji še vedno ne zmoremo odreagirati tako, kot bi si želeli. Premagajo nas naši nezavedni vzorci.

Je naša zunanja podobna skladna z našimi notranjimi občutki? Če na primer na zunaj kažemo, da je vse v najlepšem redu in da nas nič ne more vreči iz tira, v svoji notranjosti pa občutimo jezo ali pa občutke krivde in mislimo, da nas bo kar razneslo, no takrat naša zunanja in notranja podoba nista skladni.

Nam zaupaš še, ali nam lahko program Louise Hay Ozdravi svoje življenje, katerega učiteljica si pomaga pri tem, da postanemo boljši starši? Kje te najdemo, če potrebujemo pomoč?

Zagotovo nam ta program pomaga, da naredimo prave korake na poti odkrivanja naših »rib, ki jim režemo repe«. Sama sem dokaz temu. Ko sem pričela z ozaveščanjem svojih nezavednih vzorcev in jih spuščati, se je to zelo poznalo v mojem življenju in v dinamiki naše družine. V februarju bo potekala krasna 5-tedenska online delavnica Ozdravi Svoje Življenje. In to je začetek odkrivanja nezavednih vzorcev in poti k sebi.  Ko smo notranje umirjeni in se poslušamo, takrat lahko tudi več damo svojim otrokom in vsem okoli sebe. Vse o delavnicah si lahko preberete na www.izjemno-zivljenje.si in me spremljate na FB: Louise Hay delavnice.

Za konec bi vas želela spomniti, da bodite sočutni do sebe, da boste lahko sočutni do svojih otrok. Imejte jih radi, skrbite zanje, nudite jim varnost in toplino. Priznajte pa si tudi, da vam kdaj kot staršem ne gre in to je popolnoma normalno, ker vsi starši imamo kdaj slabe dni. Predvsem pa je potrebno, da se zavedate, da z znanjem in zavedanjem, ki ga imate v tem trenutku delate najbolje, kot lahko. Ko boste vedeli več, boste lahko delali drugače. Če sedaj niste zadovoljni, opažate, da se vam določene situacije vedno z nova ponavljajo, vas vržejo iz tira in vas to bremeni, potem je vredno poglobite svoje znanje in zavedanje. Ko stopimo na pot spremembe, poglobimo svoje zavedanje, ozaveščamo in spuščamo, takrat režemo niti nezavednim vzorcev in jih tako ne prenašamo več na svoje otroke. Vsakič, ko spustimo kakšen vzorec, postane naše življenje lahkotnejše.

Če imate kakšno vprašanje, mi pišite na info@izjemno-zivljenje.si.

Avtorica: Ana Lap

 

Tagi