Dotik ima čudežno moč

Veš, da je koža naše največje čutilo? In prvo, ki se razvije v maternici. Naš prvi stik s svetom je dotik. Dotik sprošča, zbližuje, daje občutek varnosti in ugodja. Tudi mi imamo radi masažo, kajne? Potem nujno preizkusite, kako v masaži šele uživajo naši najmlajši, dojenčki!

Na najpogostejša vprašanja staršev glede masaže dojenčka odgovarjam Ana Lap, certficirana vaditeljica masaže dojenčka po mednarodnem programu International Association of Infant Massage (IAIM).

ZAKAJ BI MASIRALI DOJENČKA?

Razlogov zakaj masiramo dojenčka je več. Prvi je ta, da masaža dojenčku pomeni ugodje, sprostitev in predvsem čas, ki mu ga popolnoma posvetimo ter se med masažo z dojenčkom povežemo. Njegov pogled med masažo, stik z očmi in nasmeh ob občutku dotika sta čarobna. Masirani dojenčki dobijo občutek varnosti in zaupanja in preko masaže dojenčka sočutni starši gradijo temelje varne navezanosti.

Masaža dojenčka pa je pomembna tudi iz razvojnega vidika – masaža dojenčka sprosti, morebitne napetosti popustijo in oblikuje se kvaliteten vzorec za optimalen gibalni razvoj. Ob tem je dokazano, da z masažo dojenčku olajšamo prebavne težave, krčke, kolike in mu pomagamo k boljšemu spancu. Kaj več bi si lahko še želeli?

Masažo dojenčka svetujejo tudi pediatri in babice, priporočljiva pa je tudi za nedonošenčke. In otroci, ki so bili masirani odrastejo v samozavestne, srečne in zadovoljne posameznike!

KDAJ PRIČNEMO Z MASAŽO DOJENČKA IN KAKO POGOSTO JO IZVAJAMO?

Z masažo dojenčka lahko pričnemo takoj po rojstvu in z njo nadaljujemo vsa leta, tudi do najstništva oziroma do takrat, ko otroku to paše in dovoli. Osvojeno znanje masaže dojenčka je tako uporabno dolga leta. Masiramo lahko večkrat dnevno, a nikoli ko otrok joka ali spi. Masaža naj bo nekaj lepega in jo izvajamo, ko nam dojenček to dovoli in jasno to prikaže z zadovoljstvom. Veliko staršev masažo izvaja zvečer, za umirjanje in spalno rutino. Vendar čas in pogostost nista omejena – dotika ni namreč nikoli preveč!

KAKO IZVAJAMO MASAŽO DOJENČKA, SO POTREBNI POSEBNI PRIJEMI?

Masažo lahko izvajate prosto, kakor želite. Noben dotik in stik z dojenčkom nista napačna. Seveda pa se lahko priučite prijemov masaže dojenčka, ki jih preko mednarodnega programa izvajajo starši po celem svetu in ki so bili razviti, da bi dojenčku čim bolj ugajali in mu pomagali. Naučite se jih lahko na tečaju masaže dojenčka, ki ga izvajamo tudi v centru Mini Svet. Tečaj masaže dojenčka je celostno zasnovan in predstavlja lep prehod v materinstvo, saj mamice na tečaju dobijo podporo in nova znanja tudi z drugih področji razvoja dojenčka v prvem letu.

LAHKO MASAŽA DOJENČKA RES PRIPOMORE K IZBOLJŠANJU KRČKOV IN PREBAVNIH TEŽAV?

Seveda, masaža trebuščka in refleksnih točk na stopalcu za boljšo prebavo dokazano pomagata pri lajšanju prebavnih težav. Izvajamo jo ob vsakem previjanju in dojenčku pomagamo pri napenjanju, lajšamo napetost in ga preko dotika sprostimo. Mamice poročajo, da je učinek masaže viden že po nekaj dneh. Osnovna giba, ki jih lahko izvajate večkrat na dan sta kroženje po trebuščku v smeri urinega kazalca – tako namreč poteka prebavni trak in glajenje trebuščka od prsi navzdol, roka čez roko. Narisana prijema masaže najdete na sliki spodaj. Poleg teh dveh prijemov pa vas na tečaju masaže naučimo tudi drugih oziroma kar sklop prijemov, ki lajšajo trebušne težave!

Masaža trebuščka za lajšanje prebavnih težav. (Ilustracija: Lana Perović)

KAJ PA POTREBUJEMO ZA MASAŽO DOJENČKA?

Nič posebnega – dojenčka, ki je pripravljen na masažo in vaše roke ter ljubezen, ki mu jo ob masaži predajate. Da dotik lepše steče lahko masirate dojenčka z oljem. To naj bo hladno stiskano. Lahko je domače olivno, sončnično, mandljevo, ipd. Ne priporočam uporabe kupljenih otroških olj, saj preko kože telo vpije sestavine in otroška olja imajo pogosto dodane parfume. Torej vse potrebno imate vsak trenutek pri roki in z dojenčkom lahko ob masaži vsak dan preživita kvaliteten čas!

KDO PA NAJ MASIRA DOJENČKA?

Dojenčka naj masira eden od staršev. Ker gre pri masažo dojenčka za res intenzivno povezovanje priporočam, da jo izvajajo res najbližji. Masaža dojenčka ima koristi tudi za tistega, ki ga masira namreč! Ob masiranju svojega dojenčka se pri staršu sprošča hormon sreče oksitocin! Zato se tudi mi ob masaži počutimo bolj zadovoljne, sproščene in srečne – takšne pa nas potrebuje naš otrok. Misel, da smo naredili nekaj koristnega za svojega otroka je res lepa. Masažo svetujem tudi očkom za še večje povezovanje – mamicam se namreč hormon sreče sprošča že med samim porodom in dojenjem, očetje pa lahko to nadoknadijo z dotikom preko masaže!

KDAJ SE LAHKO UDELEŽIMO TEČAJA MASAŽE DOJENČKA?

Tečaja masaže dojenčka se lahko udeležite kadarkoli v prvem letu otrokovega življenja. Nikoli ni prezgodaj, res pa je, da je masaža enkrat, ko otroček kobaca, malce bolj zahtevna. Vendar ko dojenček enkrat ugotovi, kako uživa in preprosto čudovita je, se tudi kobacalček prepusti in uživa v masaži. Naslednjega 5 tedenskega tečaja masaže dojenčka po mednarodnem programu IAIM (International Association of Infant Massage) se lahko udeležite preko ZOOMa v centru Mini Svet – pričnemo prihodnji torek, 9. februarja ob 10. uri. Več informacij najdete tukaj.

 

Tagi