Sedem pravil za prvi obisk novorojenčka

Prvi obiski po rojstvu otroka so v večini primerov za starša stresni, novorojenček namreč zahteva vso njuno pozornost, ki vpliva predvsem na zadostno količino spanja.

Ob pomanjkanju spanja ali nekaj zaporednih nemirnih nočeh pa vsi vemo, kako šibki, razdražljivi in utrujeni se počutimo.

Starša se po rojstvu otroka prilagajata pomembni življenjski spremembi, na katero se ni mogoče predhodno pripraviti ali si predstavljati, kako bo, ko v življenje pride novorojenček. Seveda, pa se starša v prvih dneh in tednih predvsem navajata na novo bitje in se z njim povezujeta ter spoznavata.

Obiski in obiskovalci, pa čeprav so dobronamerni, povečajo stres, saj starša morda čutita, da morata goste zabavati, streči in predvsem nuditi v svojem domu udobje za obiskovalce.

Konec koncev pa si vsi želimo novorojenčka čim prej obiskati in spoznati, zato sem za vas pripravila seznam pravil, da bo vaš prvi obisk resnično čudovita izkušnja za vse vpletene.

Foto: Image by Stephanie Pratt from Pixabay

7 pravil za prvi obisk novorojenčka

1. Nenapovedani obiski

Pred obiskom se vedno pozanimajte, ali se lahko oglasite oz. novopečena starša povprašajte, kdaj bi bil najboljši čas (zanju), da se oglasite. Nenapovedani obiski bodo samo povečali stres staršev v že tako zahtevnem obdobju.

Poleg tega na prvi obiski nikoli ne pripeljite nenapovedanih gostov. Dodatni, predvsem pa nepričakovani obiskovalci bodo samo preobremenili starša.

In tudi če starša vaš prvi obisk zavrneta in ga prestavita na kasnejši čas, zavrnitev sprejmite brez zamere in slabe volje.

2. Bolezen in higiena

Če se slabo počutite ali ste pred kratkim zboleli, odpovejte obisk. Novorojenčki imajo šibek imunski sistem in so dovzetni za okužbe. Bolan dojenček pa bo za starša v prvih tednih prilagajanja še bolj zahteven.

Enako velja za mamico, ob vseh neprespanih nočeh in neutolažljivem joku, zagotovo ne potrebuje še prehlada.

Preden novorojenčka primete v naročje, je priporočljivo, da si umijete roke. Prav tako se pred obiskov oblecite v čista oblačila, izogibajte se močnim parfumom ali kajenju, takoj pred obiskom, saj lahko dojenčka močne vonjave dražijo.

Image by fancycrave1 from Pixabay

3. Ne poljubljajte novorojenčka

Tudi če se počutite popolnoma zdravi in si res želite poljubiti dojenčka, se zadržite in ga zaenkrat ne poljubljajte. Preko poljubljanja lahko nanj prenesete viruse ali bakterije, proti katerim se njegov imunski sistem še ni pripravljen boriti.

4. Čas obiska

Naj bo vaš obisk kratek, da ne izčrpate staršev ali motite novorojenčkovega urnika hranjenja, spanja in previjanja. Bodite pozorni na namige staršev, ali je morda že čas za odhod?

5. Ne ponujajte nezaželenih nasvetov

Uprite se želji, da bi delili osebna mnenja o starševstvu in negi dojenčka, razen če vas starša za to izrecno vprašata. Preobremenitev z nasveti, mnenji in idejami je lahko včasih nezaželena.

Hkrati med prvim obiskom ne omenjajte svojih težav v družini ali službi, saj obisk novorojenčka ni primeren čas, da govorite o sebi. Naj bodo tokrat v središču pozornosti starši in težko pričakovani dojenček.

In čeprav je dojenček glavna atrakcija obiska, vseeno povprašajte tudi starša, kako sta, ali kaj potrebujeta.

Image by Cheryl Holt from Pixabay

6. Ne pričakujte, da vas bodo starši stregli

Starša se morda ukvarjata z izrazito utrujenostjo ali celo poporodno depresijo, zato vas ne moreta gostiti ali zabavati. Bodite razumevajoči, če stanovanje ali hiša ni pospravljena, če se zdita starša raztresena ali vam ne strežeta s hrano in pijačo.

Naredite jima uslugo in kavo skuhajte vi. Vsekakor bo dobrodošlo, da na obisk prinesete doma peče piškote, potico, sadje ali pa kakšno drugo dobroto.

7. Ne pritiskajte na starše

Seveda si želite, da bi novorojenčka obiskali čim prej in seveda, vsi razumemo, da vaša želja izhaja predvsem iz zvrhanega koša ljubezni do novega člana.

Vendar razumite, da je vsaka družinica in mamica drugačna. Nekaterim novopečenim staršem je ljubše več zasebnosti in miru v prvih tednih prihoda novorojenčka, spet drugi komaj čakajo, da jih obiščete in naravnost hrepenijo po družbi prijateljev in svojcev.

Spoštujte njihovo odločitev in počakajte na povabilo za obisk.

Če ste obzirni in se izognete opisanim (nezaželenim) pastem prvih obiskov novorojenčka, potem bo vaš prvi obisk zagotovo pozitivna izkušnja za vas in novo družinico.

Avtor: Petra Boh, univ. dipl. soc. del.

 

Tagi