Spi kot dojenček

5 nasvetov za boljše spanje

Stari pregovor pravi: »Spi kot dojenček!« V resnici pa skorajda ni mlade mamice, ki bi se našla in strinjala s tem pregovorom. Tako da, draga mama – nisi sama! Spanje dojenčka je eden večjih izzivov večine staršev in na drugi strani vprašanje »Kako pa kaj spite?« vse preveč pogosto.

Spanje dojenčka veliko staršem povzroča preglavice in prepričanja, da dojenček dokaj hitro prespi noč, ter da ga je potrebno z različnimi metodami naučiti samostojno zaspati, so utvara moderne zahodne kulture in nikakor niso fiziološko pravilna.

NEKAJ DEJSTEV O SPANJU DOJENČKA

Dojenček se ponoči zbuja in normalno je, da za uspavanje potrebuje našo bližino. S tem ga dojenčka nikakor ne razvajamo, ampak zadovoljujemo njegove potrebe. Dojenčkovi spalni cikli se hitro menjajo in četudi je že prespal noč, to še ne pomeni, da bo takšno spanje trajalo vse vnaprej. To je normalno in pričakovano.

A vendar spanje je pomembno tako za odrasle kot dojenčke. Zakaj? Med spanjem se izločajo hormoni in predvsem rastni hormon igra ključno vlogo pri rasti in razvoju. In tako dojenčki, otroci kot odrasli smo spočiti boljše volje in pripravljeni na vse izzive, ki jih prinese nov dan.

Aktivno spanje dojenčka naj bi glede na navedbe Svetovne zdravstvene organizacije dnevno trajalo, v obdobju do tretjega meseca, med 14-17 ur dnevno in v obdobju med četrtim mesecem do enega leta okvirno 12-16 ur. Po enem mesecu naj bi dojenček že ločil med dnevom in nočjo.

Dejstvo pa je, da so si dojenčki med seboj različni in tudi potrebujejo različno količino spanca za svoj razvoj. Potrebno je vedeti tudi, da dojenčkov spanec večinoma poteka v REM fazi, ki pomeni aktivno, plitvo spanje, sanjanja, podoživljanje, ipd. kar je pogosto razlog zbujanja ponoči.

Če ste med srečneži in vaš dojenček vsaj ponoči res pridno spi bodite veseli, drugače pa si preberite 5 nasvetov kako do boljšega spanja dojenčka in mu pomagajte, da bo spanje boljše in vsi vi bolj spočiti!

5 NASVETOV KAKO DO BOLJŠEGA SPANJA

  1. RUTINA OZ. SPALNE NAVADE/ASOCIACIJE: Poskusimo ustvariti rutino pred spanjem, tako bo dojenček sčasoma ugotovil, da se dan zaključuje, rutina pa mu bo predstavljala red in varnost. Naj bodo kopanje, umirjanje, sproščanje, branje priprava na spanje oziroma del spalne navade. Naj bo ta čas namenjen dojenčku, brez telefonov, elektronike. Dojenim dojenčkom tudi večerno dojenje pomeni spalno asociacijo in s tem ni nič narobe. Zraven lahko dodate npr. še glasbo, vaše tiho petje, ki bo kasneje prevzelo asociacijo spanja.
  2. DOJENČEK NAJ BO ČEZ DAN AKTIVEN: Ko je dojenček buden in pri volji, ga čim več odlagajmo na tla na nedrsečo podlago, z njim se aktivno igrajmo, ga obračajmo na trebušček, ipd. Veliko nasvetov za kvaliteten čas z dojenčkom, ki spodbuja njegov gibalni razvoj najdete v online programu centra Mini Svet na tej povezavi. Ob primernem vremenu se z dojenčkom odpravite ven, sprehod in svež zrak bosta dobro dela njegovemu spancu. Dojenčka lahko peljemo ven tudi pozimi ob nižjih temperaturah. Pri tem poskusimo urediti obdobja budnosti čez dan – poskrbimo, da ima dojenček dovolj dnevnih počitkov in da ni preutrujen – saj preutrujenost vpliva na kvaliteto njegove spanca.
  3. UREDIMO SPALNI PROSTOR: Spalni prostor naj bo prezračen in primerne temperature. Temperatura zraka je lahko nižja kot čez dan, okoli 18-19 stopinj. Prostor naj bo brez elektronike, ležišče naj bo kvalitetno in varno – brez različnih igračk in dekic, ki bi lahko ogrožale njegove dihalne poti.
  4. MASAŽA DOJENČKA: Pričnimo izvajati masažo dojenčka. Ta dokazano vpliva na izboljšanje kvalitete dojenčkovega spanja. Masaža pred spanjem dojenčka sprosti, umiri in ga poveže s staršem. Masaža lahko postane del večerne rutine, ki traja še leta. Dojenček, ki dobi potreben stik pred spanjem, ga tekom noči ne išče tako intenzivno. Poleg tega masaža dojenčku nudi občutek varnosti, zaupanja in ga pomiri. Prijeme masaže dojenčka se lahko naučiš v centru Mini Svet na tečaju masaže dojenčka po mednarodnem programi IAIM – preveri nov datum online tečaja!
  5. SKUPNO SPANJE: Ljudje smo edini sesalci, ki dojenčka odmikamo stran od sebe med spanjem. Zavedanje, da imamo ljudje in predvsem otroci prirojeno potrebo po bližini in varnem zavetju, ki nam ga dajejo starši, naj nam da pogum, da dojenčka ponoči vzamemo k sebi, če to potrebuje. Ob vas se bo počutil varne, vaš vonj ga bo pomiril in tudi nočna zbujanja bodo za vas lažja, saj ne bo nepotrebnega vstajanja. Skupno spanje je za dojenčka, ob zdravi mamici, ki ni pod vplivom substanc, preverjeno varno!

In predvsem – nikoli se ne poslužujemo grobih metod uspavanja dojenčka in učenja samostojnega spanja kot je npr. izjokavanje. Dojenček potrebuje bližino in naš odziv na jok je pomemben za njegov nadaljnji čustven in psihičen razvoj. Naše neodzivanje na klice, jok, ignorira osnovne biološke potrebe dojenčka po bližini in občutku varnosti, zato se teh metod ne poslužujemo!

Avtorica: Ana Lap

Spremljajte nas in nam morebitna vprašanja glede razvoja dojenčka pišite na info@mini-svet.si ali info@domzalec.si

 

Tagi