Veteranska sekcija godbe igrala pri maši

Člani prve slovenske veteranske godbe, ki so pred štirinajstimi leti izšli iz vrst Mengeške godbe, so povečini stari nad 50 let, mnogi med njimi pa jih imajo celo 60 in več. Pred kratkim so se odločili, da svoje delovanje razširijo tudi na druga področja. Tako so prvič v cerkvi sv. Mihaela v Mengšu igrali instrumentalno mašo.

»Godba v takem okolju še posebno sakralno zveni in deluje še bolj vsebinsko poglobljeno,« pove Franc Kompare, član veteranske sekcije. »Zadovoljstvo ljudi je bilo neizmerno, kajti zelo so se razveselili te novosti.«

Godbeni veterani so igrali skladbe slovenskih avtorjev, med njimi Matije Tomca, Gregorja Riharja, K. Adamiča, A. Vavkna in F. Ačka, ki so jih za to priložnost aranžirali domači skladatelji in dirigenti Vinko Štrucl, Primož Kosec in Tone Juvan. Člani veteranske sekcije Mengeške godbe pravijo, da so odprti tudi za druge, saj imajo zdaj program naštudiran, in si želijo, da bi nastopili še v drugih farah. Njihovo igranje je primerno za tiste cerkve, kjer nimajo orgel ali zbora.

Sicer pa, kot pravi Kompare, Mengeš ostaja EGS, to je Evropsko glasbeno središče in po tem je poznan po vsem svetu. Prav Mengeška godba letos slavi 130-letnico delovanja, občina praznuje 860-letnico Mengša, praznovali pa bodo še razne obletnice kulturnih in drugih društev.

Mengeš se danes ponaša tudi z imenitno glasbeno šolo, iz katere so izšli svetovno znani in priznani akademsko izobraženi glasbeniki, ki delujejo na svetovnih odrih. Med njimi so številni študirali v tujini s pomočjo pravilno usmerjene štipendijske politike Občine Mengeš, ki je tako pomagala mladim glasbenikom. To so: oboist Matej Šarc, sopranistka Nina Kompare Volasko, violinist Janez Podlesek, harmonikar Klemen Leben, klarinetist Miha Kosec, hornist Erik Košak in pevka Nuška Urbanija Žun. Mengeška občina je tako pokazala izjemen posluh za mlade glasbenike, ki se radi vračajo v Mengeš, del njihovih obveznosti pa se odraža z nastopi ob proslavah in drugih dogodkih.

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Komentarji uporabnikov