Nordijska hoja – šport, ki ponuja gibanje in uspehe

Vsak dan lahko beremo priporočila o pomenu gibanja in korakov za zdravje. Vse to nam ponuja tudi nordijska hoja, ki v zadnjih letih pridobiva čedalje več privržencev. Še manj pa mogoče veste, da v nordijski hoji potekajo tudi tekmovanja. V Sloveniji so na leto približno tri tekmovanja v nordijski hoji, medtem, ko jih je v sosednjih državah veliko več. 

Z resnim pristopom je možno hitro priti od “kavča” do “stopničk”

Še pred štirimi leti je bil Denis Kotnik iz Radomelj bolj malo aktiven v športu, letos pa je na mednarodnih tekmah v nordijski hoji že osvojil odlične uspehe. Na tekmovanju “Volim trčanje”, ki je junija potekalo v Zagrebu, je na pet kilometrski preizkušnji osvojil prvo mesto, v Wachaumarathon blizu Dunaja, kjer je septembra v sklopu enega največjih avstrijskih maratonov s cca 7.000 udeleženci, potekalo tudi tekmovanje v nordijski hoji na 21 kilometrov (polmaraton), pa je Denis med 200 udeleženci osvojil tretje mesto in dosegel tudi svoj osebni rekord 2:34:25.

Velika prednost nordijske hoje je ta, da jo lahko izvajamo v bližini doma

Denis se z nordijsko hojo ukvarja od leta 2016. Z njo se je začel ukvarjati po poškodbi hrbta, o tem športu pa se je bolj podrobno seznanil in podučil preko YouTube kanala. “Kmalu zatem sem izvedel, da tekmovanje v nordijski hoji organizirajo v Radencih. “Seveda sem se tekmovanja z zanimanjem udeležil, potem pa sem se treninga lotil bolj resno. Lahko rečem, da od takrat vsako leto več treniram, udeležujem pa se tudi tekmovanj. Velika prednost ukvarjanja z nordijsko hojo je ta, da jo lahko izvajamo v bližini doma. Sam treniram na rekreativni poti ob reki Kamniški Bistrici. Ker je vse skupaj v bližini doma, ne izgubljaš čas za vožnjo, sam povprečen trening pa traja cca poldrugo uro,” nam je o svojih prvih nordijskih korakih povedal Denis.

Denis Kotnik na polmaratonu v nordijski hoji, ki je septembra potekal v sklopu Wachau maratona. V ozadju tekači maratona. (Foto: Wachau Marathon)

Krivulja rezultatov in uspehov se pri Denisu vzpenja

Pravi, da mu ta šport izpolni potrebo po gibanju, rezultati, ki jih dosega, pa mu dajo tudi zadovoljstvo. Za redno gibanje in trening namreč vsi rabimo motivacijo, pri Denisu so to tekmovanja. Dodatna motivacija je tudi ta, da se krivulja rezultatov in uspehov pri njem vzpenja. V vseh teh letih je namreč dosegel že kar nekaj lepih rezultatov. Kot smo že omenili je bil junija prvi v Zagrebu in septembra tretji na  Wachaumaratonu, od leta 2017 pa je vedno drugi ali tretji med Slovenci na evropskem pokalu na Maratonu Radenci.

Hitrosti pri nordijski hoji

Marsikoga bo zagotovo zanimalo, kakšno hitrost dosegajo tekmovalci na tekmovanjih v nordijski hoji. Denis pravi, da na krajših tekmovanjih (5 km) dosega okrog 9 km/h, najhitrejši Poljaki pa gredo preko 10 km/h. Na daljših preizkušnjah (21 km) pa ima Denis povprečje 8,2 km/h. Pravi, da pri takih hitrostih utrip in dihanje narasteta v rdečo območje.

Denis Kotnik (drugi z desne) je na polmaratonu v nordijski hoji, ki je septembra letos potekal v sklopu Wachau maratona v Avstriji, osvoji tretje mesto. (Foto: osebni arhiv Denisa Kotnika)

Trenirani 60-letniki so lahko konkurenčni tudi svojim sinovom in vnukom

Po njegovih besedah so proge na tekmovanjih v nordijski hoji dolge od 5 do 21 km. Večinoma so ravninske, so pa tudi nekatere, ki imajo zmerne vzpone, npr. 13 km in 700 m višinske razlike: “Udeleženci tekmovanj so vseh nivojev. Manjši del nordijcev hodi na polno, veliko pa je takšnih, ki jim je bolj pomembno druženje, kot pa najhitrejša hoja. Prednost nordijske hoje je tudi ta, da trenirani 60-letniki niso konkurenčni samo sinovom, ampak celo vnukom.” Ena izmed pomembnih stvari na katero me opozori moj sogovornik je ta, da vsi tekmovalci hodijo z posebnimi nordijskimi palicami, da ne tečejo in da pri hoji uporabljajo pravilno tehniko. Čeprav se na prvi pogled zdi tehnika enostavna, jo je Denis šele letos toliko osvojil, da lahko hodi pravilno in hitro.

Na tekmovanju “Volim trčanje”, ki je junija potekalo v Zagrebu, je Denis na petkilometrski preizkušnji osvojil prvo mesto. (Foto: Maraton Volim trčanje)

Nordijska hoja je zelo ekonomičen šport

“Nordijska hoja je zelo zelo ekonomičen šport v smislu razmerja med vloženim trudom in rezultati. Če je nekdo neaktiven, jutri pa začne resno ukvarjati z nekim športom, bo tu verjetno prej uspešen kot pri drugih rekreativnih športih kot sta tek in kolesarjenje. Tudi zato ker je nordijska hoja neke vrste deficitaren šport, za katerega upam, da se bo še razvijal.  Spoštujem zavzete rekreativce tudi iz naše občine, ki se udeležujejo ultra tekov po dvatisočakih, kjer tečejo 24 ur, triatlonirajo stotine kilometrov …  a sam nimam želje po takšnih ekstremnih podvigih. Raje imam krajše, maksimalno triurne tekme in zmerno količino treninga. Res pa rad treniram po načrtu in poizkušam nove metode treninga, si sposojam ideje tudi iz tekaške literature in od strokovnjakov za dihanje,” nam je o prednostih tega športa zaupal naš sogovornik, ki je dodal še en pomemben nasvet: “Vse, ki hodijo s palicami, bi opozoril, naj delajo daljše korake, se s palicami aktivno odrivajo, roke pa iztegnejo nazaj preko bokov, ne pa da roke pokrčijo samo v komolcu.”

Takšen naj bi bil idealen nordijski korak:

Izzivov za prihodnost mu ne manjka

Izzivov za prihodnost mu ne manjka, saj pravi, da si želi še izboljšati svoje čase na polmaratonih in na pet kilometrskih preizkušnjah. “Želel bi poskusiti tudi s tekmami in pohodi na daljših razdaljah. Zaenkrat treniram in potujem na tekmovanja sam ali s prijateljem. Mogoče se nas najde še več za skupne treninge in tekmovanja. Prav tako bi si želel še več nordijskih tekmovanj v Sloveniji,” nam o svojih načrtih zaupa Denis.

Avtor: Miha Ulčar

Tagi