Natja in Marko Orehek sta zopet državna prvaka!

Družabni ples, ki je ena redkih zvrsti plesa, ki ni bila nikoli vezana na religijo ali obredje, temveč je vedno služila zgolj zabavi. Skozi zgodovino so družabne plese plesali nekoliko drugače, kot jih plešemo danes. Sodobni športni ples je začel svoj zmagoviti pohod v dvajsetih letih prejšnjega stoletja v Angliji, ki je glavno središče te privlačne športne zvrsti. V športnem plesu pa razlikujemo dve disciplini – standardne in latinskoameriške plese.

Standardne plese sestavlja vrsta figur in slik ter posebna plesna drža, posebna tehnika gibanja ter »zlitost plesalke in plesalca v eno«. Plešejo se v zaprti drži, stopala so za razliko od latinsko-ameriških plesov vzporedna, noge pa se premikajo tesno druga mimo druge. Latinsko-ameriški plesi na drugi strani pa so mešanica plesnih ritmov in korakov, ki so jih prinašali afriški črnci, južnoameriški Indijanci in evropski beli priseljenci. Plešejo se največkrat v odprti plesni drži, ki omogoča več izraznosti tako plesalcu kot plesalki, vendar pa je še vedno izredno pomembno sodelovanje med plesalcema.

Sredi marca se je že odvilo slovensko državno prvenstvo v latinsko-ameriških plesih, kjer sta državna prvaka med seniorji postala Natja in Marko Orehek, tekmovalca Plesnega kluba Miki iz Jarš. Uspešno so tekmovali tudi ostali pari, Neža Škofljanc in Andraž Koritnik sta med člani zasedla 7. Mesto, Zala Jagodic in Jan Vidergar pa med mladinci 15. mesto.

Včasih so bili v Sloveniji plesi v paru veliko bolj popularni tudi kot tekmovalni šport. Danes pa veliko bolj živi rekreativni ples v paru, v smislu raznih tečajev družabnih plesov, ki so precej popularni med starejšimi. Prav z namenom promocije in osveščanja o družabnih plesih med mladimi, je Plesna šola Miki organizirala v februarju in marcu 10 urni brezplačni tečaj družabnih plesov za otroke, stare med 7 in 15 let. Število prijavljenih je presenetilo in hkrati navdušilo, saj to pomeni, da je zanimanje za družabne plese med mladimi večje kot so pričakovali. V plesni šoli upajo, da bodo skozi tečaj uspeli navdušiti kakšen par, da se odloči tudi za resnejšo tekmovalno pot v prihodnosti, če pa ne, so pa že dovolj nasmehi, novo znanje in zabava, ki jo otroci doživijo na treningih in to je glavni namen plesa. Natji in Marku pa čestitajo za naslov državnih prvakov in jima želimo še veliko uspehov naprej!

Avtor: Tjaša Derstvenšek
Tagi