Pravljice za odrasle: Sneguljčica

V organizaciji Knjižnice Domžale, Mirjam Slanovec in Luke Hrovata je bilo v sredo, 20. aprila 2016, ponovno poučno za odrasle poslušalce pravljic. Zato je res, da nam pravljice na svojevrsten način pripovedujejo o vsesplošnih notranjih tegobah, s katerimi se ljudje spopadamo, tako v otroški kot v odrasli dobi. Na poti skozi tisočere preizkušnje nas vodijo do razrešitev, ki na koncu pripeljejo do vzpostavitve reda, ki osmišlja življenje.

Tako smo v sredo v večernih urah naleteli na vhodu v dvorano pravljičnega sveta na Sneguljčico, v katero se je preoblekla pravljičarka Mirjam Slanovec. Na odru je bila pogrnjena mizica, na njej dobrote, okoli nje pa majhni stolčki, taki za male palčke, na robu odra pa majhni čeveljčki. Kot bi vstopili v pravljico o Sneguljčici in sedem palčkov. Mirjam je s svojo prekrasno, mimično prefinjenostjo prebrala pravljico, Luka Hrovat pa si je zapisoval na tablo ključne besede, ki jih je v nadaljevanju uporabil za interpretacijo pravljice. Tako je pravljični večer združeval doživeto pripoved pravljice Mirjam ter interpretacijo le-te Luke.

Tokrat smo lahko poslušali dve interpretaciji. Prvo je Luka podal na temo Sneguljčice, drugo pa na temo Snegoročke Svetlane Makarovič. Če je v prvi pravljici prišlo kljub trpljenju Sneguljčice na koncu do poroke s kraljevičem, je v Snegoročki na koncu dekle, ko dobi poljub, postalo solza iz katere so zrasli prekrasni zvončki. Odlomke o Snegoročki je Mirjam prebirala med Interpretacijo Luke na to temo. Zanimiv večer, ki ti da na momente ob Lukovi interpretaciji misliti, hip zatem pa se ob njegovih besedah že nasmejimo do solz.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov