Telesna aktivnost: Sredstvo ali vrednota?

V organizaciji Športnega društva KinVital in Knjižnice Domžale, je v torek, 19. januarja 2016, potekalo predavanje z naslovom »Je telesna aktivnost sredstvo ali pa vrednota?«

»V času, ko smo od vsepovsod obkroženi z dietami in vadbami, ki obljubljajo hitre rezultate, pogosto pridemo do situacije, ko se nam zunanji pritisk družbe upre, saj ne čutimo notranje, resnične motivacije in strasti do telesne aktivnosti. Tako je telesna aktivnost postala sredstvo, namesto, da bi nam bila vrednota. Celotna pot do zdravja in sprememb je nepotrebno mučna«, je udeležencem predavanja v uvodu dejal predavatelj in eden od štirih mladih voditeljev Športnega društva KinVital, Črt Korošec, diplomirani kineziolog .

Kako postaviti telesno aktivnost v svoj sistem vrednot?
To je bila osrednja tematika predavanja in pogovora, kjer je diplomirani kineziolog Črt Korošec predstavil razmišljanje iz psihologije in kineziologije na problematiko telesne aktivnosti in širše spremembe življenjskega sloga.

»Pri iskanju odgovora na vprašanje, zakaj nekdo posveča svoj prosti čas rekreaciji, drugi pa sedenju pred televizorjem, je treba poleg prej naštetega razumeti tudi posameznikove motive in spoznati subjektivne razloge za takšno delovanje. Pa se posvetimo še tem dejavnikom vpliva na delovanje posameznika. Osebnost je vključena v življenjsko dinamiko posameznika. Odvisna je od različnih gibal oziroma motivov in se usmerja k različnim ciljem. Navsezadnje je osebnost kot nosilec samo dejavnosti tudi pobudnik, usmerjevalec, npr. tedaj, ko se zavestno odloča in izvršuje naloge, ki si jih postavlja sam. Človek se vede v skladu z zaznavanjem samega sebe in drugih. Vedenje je odvisno od interpretacije informacij iz našega okolja, poleg tega je naše vedenje pod vplivom gibal in silnic, to so motivi in potrebe, ki nas ženejo in usmerjajo k posameznim ciljem in doseganjem vrednot. Naše vedenje spodbujajo tudi čustva«, je med drugim povedal Korošec.

Posameznike motivirajo različne stvari, saj smo ljudje bitja z različnimi potrebami. Močnejša kot je želja po doseganju nekega cilja, bolj si posameznik s kakovostno dejavnostjo prizadeva doseči ta cilj. Oseba si lahko želi doseči nek cilj tudi le zato, da bi prejela neko nagrado, pri čemer jo motivira želja po tej nagradi. Oseba, ki ji je npr. zdravje pomembna vrednota, bo motivirana in si bo močno prizadevala obdržati svoje zdravje ali pa bo vso notranjo energijo vložila v trud za izboljšanje zdravja. Z gibanjem telo ostaja funkcionalno, telesna aktivnost deluje preventivno na mnoge kronične nenalezljive bolezni, s tem se izboljša kakovost življenja. Če vključimo še primerno prehrano, življenje brez tobaka, alkohola in nedovoljenih drog, smo že veliko naredili za zdrav in aktiven način življenja, ki vodi do izboljšanja in ohranitve našega zdravja.

Še mnogo več smo izvedeli od kineziologa Korošca. Kaj vse nam je povedal, si lahko ogledate v videu. 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi